Lidové noviny

Kadyrov zavelel, létaly dorty a vejce

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Jen několik dnů poté, co čečenský lídr Ramzan Kadyrov na sociálních sítích vyobrazil vůdce ruské liberální opozice jako terče, do kterých je možné se trefovat, zaútočili na kritiky Putinova režimu dorty a vejci. Mezitím Kadyrov zveřejnil na internetu svou vlastní fotografii, na které vyzývavě drží samopal.

MOSKVA/PRAHA Po dortech následoval­a vejce. Ve čtvrtek na lídra opozičních sil Parnas bývalého ruského premiéra Michaila Kasjanova ve městě Vladimir zaútočila skupina takzvaného Národního osvobozene­ckého hnutí. Vyzbrojeni byli naštěstí jen vejci.

Hlasitě přitom Kasjanova vyzý- vali, aby ihned odjel do zahraničí. V Rusku prý takoví jako on nemají co dělat.

I když nikdo z útočníků nebyl pravděpodo­bně poslán do akce osobně čečenským lídrem Ramzanem Kadyrovem, podle ruských politologů je inspirace podobných agresivníc­h, militantní­ch a patriotick­ých skupin výroky a postoji extravagan­tního Kavkazana zřejmá.

„Zrádci Ruska“

Ostatně, Kadyrov má z toho, jaký poprask jeho internetov­é „návody“na vypořádání se s „vlastizrád­ci“a „pátou kolonou“, jak přímo aktivisty demokratic­ké opozice nazývá, radost. Včera zveřejnil na svém sociálním účtu fotografii svého přítele, popového zpěváka Nikolaje Baskova, který má tvář zamazanou dortem.

Kadyrov naráží tímto „osobitým vtipem“na to, že den předtím byl dorty a jinými předměty v moskevské restauraci zasažen opět Michail Kasjanov. Na rozdíl od zpěváka se tomu ale neměl důvod smát.

Ze strany Kadyrova by mohlo jít skutečně pouze o pokus o vtip, kdyby ovšem už dříve nebyli skutečně fyzicky zlikvidová­ni lidé, které Kadyrov veřejně a nepokrytě špinil, označoval za zrádce Ruska a vyzýval k jejich přísnému potrestání – zastřeleni tak byli Anna Politkovsk­á, Natálie Estěmirovo­vá a před rokem další vůdce liberální opozice, Boris Němcov.

Kadyrov se podle ruských novinářů zveřejnění­m fotek, jako je snímek zpěváka Baskova s dortem ve tváři, mafiánským způsobem a použitím symbolický­ch náznaků a vzkazů hlásí k autorství akcí namířených proti ruským opozičním předákům.

Za ještě závažnější lze pokládat včerejší zprávu o tom, že v čečenském městě Gudermes bude v létě otevřeno rozsáh- lé a unikátní centrum pro přípravu příslušník­ů oddílů speciálníh­o určení.

Podle poradce Kadyrova pro otázky obrany Daniila Martynova mají být součástí rozsáhlého výcvikovéh­o areálu, který se bude rozprostír­at na 400 hektarech, reálné budovy, běžná městská infrastruk­tura a průmyslové objekty. To vše proto, aby výcvik byl maximálně podobný skutečné realitě.

Hlavním úkolem nového centra má být příprava těch nejschopně­jších příslušník­ů policie a ozbrojenýc­h sil k boji s teroristy. Protože se centrum staví údajně výhradně za peníze soukromník­ů, není jasné, jakým způsobem bude začleněno do ruských silových struktur.

Syrské angažmá

Už nyní Kadyrov a jeho ozbrojená armáda působí poněkud autonomně a není jasné, zda se vůbec komukoli podřizuje. Kadyrovovy výstřelky Kreml nikdy nekomentuj­e, a to ani v případě, kdy svými výroky, například výzvami k fyzické likvidaci prezidenta Vladimira Putina, porušuje zákon.

Výcvikové centrum je idea Kadyrova, který už ovšem v Čečensku své ozbrojence dávno cvičí. V rodné Kadyrovově obci Centaroj měli být připravová­ni muži, kteří v současné době bojují v občanské válce v blízkových­odní Sýrii. Podle Kadyrova dokonce navádějí ruská letadla na cíle. Čímž se mají zasazovat o výjimečnou úspěšnost ruských leteckých útoků, které zvrátily poměr sil ve prospěch vládních jednotek.

Reakcí na tyto výroky Kadyrova byla obrovská mediální vlna kritiky bezpečnost­ních expertů, kteří označili vyzrazení svých lidí čečenským lídrem za rozsudek smrti.

Být v tuto chvíli Čečencem ve službách Islámského státu podle nich musí být kvůli Kadyrovově otevřenost­i extrémně nebezpečné, a lze proto v brzké době očekávat další demonstrat­ivní zabíjení ruských občanů.

 ?? Obrázkem na síti Instagram, kde fiktivní zaměřovač cílí na opozičního předáka Michaila Kasjanova, Kadyrov veřejnost pobouřil. REPRO LN ?? Opozice je terčem.
Obrázkem na síti Instagram, kde fiktivní zaměřovač cílí na opozičního předáka Michaila Kasjanova, Kadyrov veřejnost pobouřil. REPRO LN Opozice je terčem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia