Lidové noviny

Film o filmech, jaké už nejsou

- TEREZA BRDEČKOVÁ BERLÍN

Berlinale včera zahájilo premiérou opulentníh­o snímku bratrů Coenových Ave, Caesar!, který u nás vstoupí do kin 3. března. Uvést ho přijeli režiséři, George Clooney, Josh Brolin i Tilda Swintonová.

Ve srovnání s předchozím filmem Coenových V nitru Llewyna Davise je Ave, Caesar! umělecky vzato krokem zpět, ale širokému publiku krokem vstříc, a to v nejlepším smyslu: je to dílko legrační, zábavné a celkem chytré, prostě ideální víkendový film. Jinak to být nemůže, protože jde o téma lehké jako cukrová vata. Totiž o poctu hollywoods­kým trhákům z padesátých let, naivním, ale kouzelným, které bratři Coenové coby školáci hltali v televizi i na plát- nech kin v rodné Minnesotě. Tyhle filmy vznikaly pro radost masám, neměly nic společného se skutečnost­í a rodily se ve studiích řízených patriarchá­lním producente­m, kde byli všichni od vrátného až po nejlépe placenou hvězdu pouhými vazaly. Ale protože všichni byli velcí profíci, vypadají jejich filmy dodnes skvěle, třebaže jsou k smíchu. Coenovi proto vysekli poklonu muzikálům, westernům, společensk­ým komediím, kašírovaný­mi historický­m freskám.

Právě v jedné z nich s názvem Ave, Caesar! (uvidíme zástupy římských legionářů, velkolepé římské stavby, biblickou krajinu) vystupuje hvězda Baird Whitlock (George Clooney, kdo jiný) v roli generála, který se tváří v tvář Kristu na kříži obrátí na křesťanstv­í. ředitel studia Eddie (vynikající Josh Brolin) si proto svolá poradu: patriarcha, farář a rabín se mají vyjádřit, zda je zobrazení Ježíše přijatelné. Eddie musí dbát na pověst a PR studia a zároveň vyhovět špatným nápadům nadřízenýc­h. Musí provdat panenskou hvězdu studia (Scarlett Johanssono­vá), která náhle otěhotněla bůhví s kým. Dále musí zařídit, aby v Novém Mexiku nepršelo, porovnat se s britským režisérem aristokrat­ické konverzačk­y, jemuž do hlavní role gentlemana obsadili prostoduch­ého kovboje, čelit útokům dvou arogantníc­h novinářek dvojčat (Tilda Swintonová), chodit ke zpovědi a přestat kouřit, jak mu poručila manželka.

Jenže jednoho dne je Baird Whitlock v kostýmu římského generála záhadně unesen do neznáma, a to přímo z ateliéru. Kdo za únosem stojí? Poctivec Eddie zapomněl, že za branami Hollywoodu pulzuje jiný, znepokojiv­ý svět, že zuří studená válka a že komunisté rozhazují své sítě přímo tady v jeho studiu, v samém srdci kapitalism­u... a všem přejede ledový mráz po zádech, neboť s McCarthyho komisí není legrace.

Bylo by nefér prozrazova­t divákům víc. V každém případě se dočkají coenovské židovské skepse, a smyslu pro černý humor, a především jejich obdivuhodn­é režijní lehkosti. Coenům totiž šlo zjevně o to, aby si tohle „opravdové“studiové filmování vyzkoušeli sami. A tak se tu vlní barevné akvabely, jsou tu frajerská kovbojská čísla na koních, salonní britský šarm i skutečně velkolepé taneční číslo námořníků ve stylu Freda Astaira. A také tajná americká komunistic­ká schůze.

Prostě, nečekejte, že po zhlédnutí Ave, Caesar! upadnete do melancholi­e a nečekejte ani nejlepší Coeny „ever“. Na zábavu na úrovni a legraci se ale určitěmůže­te těšit. Novinářská obec na projekci film spíše odmítla. Řekněme, že je trochu nespravedl­ivé škatulkova­t dobré režiséry za to, že si chtěli zkusit něco nového – a že na to viditelně sehnali spoustu peněz.

 ?? Ethan a Joel Coenové s novinkou na Berlinale.
FOTO ČTK/ AP ?? Světová premiéra.
Ethan a Joel Coenové s novinkou na Berlinale. FOTO ČTK/ AP Světová premiéra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia