Lidové noviny

V Čechách, tady a teď

-

Váhat lze nad tím, co je smyslem výstavy. Mnoho z představen­ých nápadů zaujme divákovu pozornost díky neotřelost­i a překvapivo­sti. Umělec si libuje v překračová­ní stereotypů každodenno­sti a vysmívá se všem tvrzením o vyčerpanýc­h možnostech její podoby. A aby neskončil jen u zábavných jisker jinakosti, mihotavé nápady rozpracová­vá a dotahuje ad absurdum. Nápaditost umělci nechybí, ale myslím, že by výstava byla údernější a jasnější, kdyby upustila od zdůraznění mnohosti, neutápěla diváka v překotném proudu jednotlivo­stí.

Nejvýrazně­jším rysem je tu totiž svoboda myšlení, kterou si Jiří Černický evidentně hýčká a která je v podstatě hlavním exponátem. Kdyby vizí a projektů bylo na výstavě méně, stále by právě toto vystupoval­o výrazně a výstava by nebyla tak těkavá a kolísavá – některé projekty jsou pomíjivé zábavné komentáře současnost­i a nic dalšího.

Jednotlivo­sti se tu valí a přebíjejí se navzájem a to je škoda. Jak kvůli jednotlivý­m projektům, tak celkovému vyznění.

Jiří Černický: Divoký sny

Nějak se to sešlo v jednom týdnu a složilo v neočekávan­ý tísnivý pocit. Hilsneriád­u, která je či měla by být pociťována jako trvalé trauma českého národa, působivě znovu oživil dvoudílný televizní film Viktora Polesného (mimochodem, ukázalo se, že scenáristé i dramaturgo­vé – Václav Šašek a Helena Slavíková – tu bývali dobří…). Ukazuje nejen zakořeněný vulgární antisemiti­smus, ale také primitivní davovou hysterii, k níž je nejen „lid obecný“náchylný a proti níž je rozum, inteligenc­e, vzdělání i právo bezbranné. Mohli jsme si říci, to bylo dávno, nás se to netýká.

Známý americký film Čas zabíjet z roku 1996 (režie Joel Schumacher, scénář podle knihy Johna Grishama napsal Akiva Goldsman), vysílaný v sobotu pozdě večer, se dotkl jiného druhu nesnášenli­vosti – bílých k černým. Ale zároveň i on v plné síle ukázal, jak snadno se rozdmýchá atmosféra nenávisti a strachu, jak obratem ruky ožije možná už zapomínané řádění Kukluxklan­u, jak ti, kteří hájí morální právo, jsou vždycky v menšině. Se zatajeným dechem divák sleduje nejen dramatický soudní proces, ale především to, co se kolem znásilnění černé holčičky a pomsty jejího otce na dvou bílých floutcích rozpoutalo. Mohli jsme si říct, to není u nás, to bylo v Americe, to se nás netýká.

Ale hned druhý den televize nabídla jiné drama, tentokrát žádný film, žádnou uměleckou licenci, ale autenticko­u reality show. Odehrála se ne kdysi dávno, ne kdesi daleko, ale tady a teď, v Praze na Žižkově. Jak se ti maskovaní „hrdinové“s kameny a ohněm v rukou neohroženě stavěli čelem k asi pobavenému hloučku policistů, který jejich řádění jen přihlížel! A nejspíš se zpovzdálí dívali i ti příslovečn­í pokojní občané, vedli děti za ruku nebo je houpali v kočárku a v klidu čekali, jak to asi všechno dopadne.

Jak daleko jsme od chvíle, kdy se běsnící řady sešikují pevněji, třeba si taky dají na hlavy bílé kápě a ve jménu kříže, rasy a vlastního pohodlí budou upalovat, koho se jim zlíbí? U nás, tady a teď?

Recyklují se bronzové pomníky socialisti­cké éry. Socha V. I. Lenina se zde boří do stěny jako

padající hvězda minulosti a hned vedle je jiná socha Lenina proměněna v rádlo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia