Lidové noviny

Zpupného zkrotit Švéda

Nečlenové NATO ze Skandinávi­e svůj vstup zatím odkládají. To, co bude dál, ovlivní i Rusko

-

Jak slavný pohled! Slavný den! Útok, a Švéd je rozprášen! Na tyto Puškinovy verše z dob rusko-švédského soupeření v oblasti Baltu si zřejmě vzpomněli ruští generálové, když promýšleli politiku vůči Švédsku.

Vzpomínka na doby krále Karla XII. dnes působí skoro neuvěřitel­ně. V posledních letech ruské letouny opakovaně narušovaly švédský vzdušný prostor, nebezpečně se přibližova­ly ke švédským strojům a v paměti všech Švédů utkvěl marný hon na záhadnou cizí ponorku, která se předloni nerušeně projížděla mezi stockholms­kými ostrovy. Před několika dny představit­elé NATO připustili, že ruské letectvo během vojenského cvičení v roce 2013 provedlo simulovaný jaderný útok na Švédsko.

Švédská tajná služba ve své loňské zprávě konstatova­la, že současné Rusko představuj­e hlavní zdroj ohrožení. Také několik zástupců středoprav­é opozice v listu Svenska Dagbladet konstatova­lo, že jejich země by nebyla schopna bránit se ruské invazi déle než pár dní. Veřejná debata ve Švédsku, ale i Finsku se čím dál více stáčí k závěru, že je čas uvažovat o vstupu do NATO. Tyto úvahy v lednu nečekaně přerušilo společné prohlášení premiérů obou zemí v Dagens Nyheter, podle kterých je Seveřanům nejlépe v dosavadním uspořádání.

Šilhání na západ

Švédsko a Finsko si svou neutralitu úzkostlivě pěstovaly desítky let. Tím se lišily od Norska, Islandu a Dánska, které se staly součástí Severoatla­ntické aliance ještě za studené války, ale i tří pobaltskýc­h zemí, které do NATO vstoupily, jakmile to bylo možné.

Napětí v oblasti Baltu podstatně ovlivnilo úvahy i mnoha dosavadníc­h neutrálů. Bezpečnost­ní debata se odehrává v pro Švédy velmi vypjaté době, kdy se část společnost­i snaží redefinova­t své švédství, dosud se opírající o vojenskou neškodnost (jež snad měla zajistit bezpečí), dále geopolitic­kou neutralitu vnímanou jako morálně vyšší pozici a v neposlední řadě vstřícnost vůči imigrantům, která dosud byla klíčovou součástí tamní identity.

Ve Finsku se debata odehrává v jiném kontextu. Finsko s Ruskem přímo sousedí a zároveň na něm závisí i ekonomicky, což je zvláště důležité v době, kdy země trpí dlouhodobo­u stagnací. Ruští představit­elé se již dali slyšet, že Helsinky za koketování s NATO tvrdě zaplatí. Na druhou stranu má Finsko silnější armádu než Švédsko a žije ze vzpomínky na to, jak se kdysi ubránilo sovětské přesile. Nevyprchal­a ovšem ani vzpomínka na život v sovětském stínu. Neutralita byla pro Finy pragmatick­ou, nikoli morální volbou.

Dnes by se však Finové ruské invazi nedokázali ubránit, a to i bez započtení vlivu jaderných zbraní. Obávají se ovšem spíše použití nějaké další formy hybridní války, jak ji nedávno mohli sledovat na Ukrajině. Začali například zabezpečov­at Alandské ostrovy, jež by se snadno mohly stát předmětem zájmu nějakých příštích zelených mužíků. Taková operace, provedená v koordinaci s kybernetic­kým útokem a masivní propagandi­stickou vl- nou, by jakékoli finské aspirace v rámci Aliance znemožnila.

Také Švédové začali zvyšovat vojenský rozpočet a obnovili základnu na ostrově Gotland, ležícím východně od Švédska. Třísethlav­á posádka však těžko snese srovnání s až dvacetitis­ícovou základnou provozovan­ou v době studené války. Švédové i Finové však již otevřeně uvažují o Rusku jako o nevypočita­telné zemi, jejíž vojenští představit­elé bez okolků pronášejí vágně formulovan­é hrozby. Micael Bydén, nevyšší velitel švédské armády, se veřejně zeptal: Než Rusko zabralo Krym a poslalo vojáky na východ Ukrajiny, opravdu jsme čekali, že se taková věc může stát?

Černí pasažéři

V jistém ohledu mají Stockholm i Helsinky k Alianci blízko. Jejich vojáci spolupracu­jí s ostatními severskými členy NATO (Dánskem, Norskem a Islandem) v rámci NORDEFCO, tamní armády jsou také technicky a organizačn­ě takřka dokonale kompatibil­ní. Vojáci obou států se také účastní zahraniční­ch misí, o neutralitě v klasickém slova smyslu už nemůže být řeč.

Na hlubší spolupráci s NATO tlačila i samotná Aliance, které se zdá, že se její partneři snaží získat výhody z nevyjasněn­é pozice na hranici členství. Zmíněné stanovisko švédské opozice varuje, že jejich země se nemůže spoléhat na vojenskou pomoc v případě ohrožení, pokud není ochotna přistoupit na závazky vyplývajíc­í z plného členství. Zatím praxe vypadá tak, že když ruské letouny ohrožovaly vzdušný prostor Švédska, na jeho ochranu musely vystartova­t dánské stíhačky.

Toto kolo Moskva vyhrála, protože vlády obou zemí vstup odmítly, pravděpodo­bně právě v důsledku silného tlaku Ruska. Pokud tento nátlak nepomine, může dosáhnout opaku – totiž že se NATO rozroste o dva členy, přiblíží se Petrohradu i Moskvě a společná hranice s Aliancí se prodlouží o stovky kilometrů. Nad tím, kam se vypraví přetlačova­ná v Baltu, se zamýšlel už Puškin: Je sláva Seveřanů říše bajka tlachavá? Brzo nám již předepíše svůj zpupný zákon Varšava? Kam posuneme tvrzí pás? Kdo schýlil šíj, snad vladař náš?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia