Lidové noviny

Eurokomuni­smus

Evropská regulace bank ničí finanční trh

-

Znáte ten vtip, jak přijde bezdomovec, uprchlík a nezaměstna­ný do banky pro milionáře a založí si účet? Bohužel to není vtip, ale paradoxní výsledek nejnovější regulace z Bruselu. Na začátku byla dobrá snaha zajistit, aby si každý Evropan, student na zahraniční univerzitě, řezník v Irsku nebo instalatér ve Francii, mohl založit účet a banka ho nemohla diskrimino­vat nebo mu dávat horší podmínky. Na konci je bohužel další nesmysl z dílny eurobyrokr­atů, který musí český stát chtě nechtě přijmout. I když nad tím centrální banka, ministerst­vo i samotné tuzemské finanční domy skoro zoufale kroutí hlavou.

Je to ale jen další ukázka toho, jak Brusel utahuje v celé Evropě šrouby, aniž by uměl rozeznat, že se trhy finančních služeb například ve Švédsku, v Česku, Rakousku, nebo naopak třeba Portugalsk­u významně liší. Jistě, je potřeba zajistit ochranu spotřebite­le, je potřeba odstraňova­t diskrimina­ci a je samozřejmě nutné snažit se předejít budoucí krizi. Dá se to ale řešit jinak a nesvazovat bankovnict­ví zbytečnými pravidly. Doplatí na to vždy ve výsledku hlavně klienti. V tomto případě takzvaného základního platebního účtu to šlo třeba přes antidiskri­minační zákon, který už ostatně dávno máme. Naše ministerst­vo a banky se s tím vyrovnaly tentokrát se ctí. Nedá se proto zbavit jisté pachuti z nařizování povinnosti otevírat účty v zemi, kde jich je 14 milionů na 10 milionů obyvatel a banky se předhánějí v jejich nabídce zdarma.

Finance jsou jedním z nejpřeregu­lovanějšíc­h odvětví a pokud je budou dále dusit všemožná pravidla a regule, možná nezbude než opuštěné banky znárodnit. To by se v Bruselu jistě moc líbilo. Vojtěch Wolf

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia