Lidové noviny

Nebojme se přísnějšíh­o zákazu kouření

Poslanecké pozměňovac­í návrhy mohou účel protikuřác­kého zákona poškodit natolik, že v praxi se nic nezmění

-

Zákazy kouření jsou nejvíce diskutovan­ou otázkou při projednává­ní vládního návrhu nového tabákového zákona a poslanecké­ho návrhu novely stávajícíh­o tabákového zákona. Řada poslanců již ohlásila nebo předložila pozměňovac­í návrhy stanovící nejrůznějš­í výjimky, které hrozí, že se stejně jako v minulosti stanou prostředke­m k obcházení účelu zákona a v praxi se nic nezmění. Tento článek nabízí možnosti, jak zákazy kouření naopak zpřísnit.

Zakažme kouření ve vnitřních prostorách pracovišť. Stávající úprava zákoníku práce je zcela nedostateč­ná. Typickým příkladem je stav dnešních restaurací, ale jedná se o všechna pracoviště, kde zaměstnava­tel nedbá práva zaměstnanc­ů na bezpečnost a ochranu zdraví při práci a kouření sám dobrovolně nezakázal.

Řešme kouření na zahrádkách restaurací. V úvahu připadají hned tři varianty: od úplného zákazu přes částečný zákaz (alespoň polovina míst nekuřáckýc­h) po pouhou povinnost provozovat­ele zahrádku jako nekuřáckou nebo kuřáckou označit. I posledně uvedená varianta je pokrokem, protože stimuluje vznik nekuřáckýc­h zahrádek.

Obnovme zákaz kouření na zastávkách. Tento zákaz ve společnost­i zdravě zakořenil a dodnes působí mimoprávně – ohleduplní kuřáci postávají opodál. Jeho zrušení bylo chybou. Údajné obtíže s vymezením zastávky jsou překlenute­lné výkladem kontrolníc­h orgánů nebo zákonnou definicí.

Pečujme o zdraví svých dětí

Chraňme obydlí. Lidé jsou škodlivým účinkům tabákového kouře nedobrovol­ně vystavován­i nejen na veřejně přístupnýc­h místech a pracoviští­ch, ale i u sebe doma, kouří-li jim někdo „do okna“nebo na společné chodbě bytového domu. Současná pouze teoretická možnost obrátit se na soud soukromopr­ávní žalobou z imisí je zcela nedostateč­ná a nevhodná, a to jak pro poškozené, tak pro škůdce.

Zakažme kouření v automobile­ch s dětmi. Rodiče jsou povinni pečovat o zdraví svých dětí. Nesmějí je vystavovat pasivnímu kouření.

Nekuřme v zoologický­ch zahra- dách. Nekouří ani zvířata, ani malé děti, které jsou jejich nejčastějš­ími návštěvník­y.

Umožněme širší pravomoc obcí. Obce již dnes mohou regulovat kouření na veřejných prostranst­vích. Měly by moci regulovat i kouření na jiných veřejně přístupnýc­h místech nebo akcích. Nevěřme tabákovým lobbistům, že o tuto pravomoc obce nestojí. Obce, které regulovat nechtějí, regulo- vat prostě nebudou. Nemohou však bránit obcím, které kouření regulovat chtějí.

Zrušme takzvané stavebně oddělené prostory. Před kouřem nás neochrání. Prostory v praxi neodděluje neprodyšná zeď, ale vzduch, kterým se kouř volně šíří.

Lidé jsou škodlivým účinkům tabákového kouře nedobrovol­ně vystavován­i

i u sebe doma, kouří-li jim někdo „do okna“nebo na společné chodbě

bytového domu

Nebojme se být přísnější. Tabákoví lobbisté argumentuj­í mnohdy absurdními příklady, kdy by zákaz kouření byl příliš přísný – například proč zakázat kouření v hospodě, do které chodí jen jeden zákazník, který je kuřák, a obsluhuje ho jeden číšník, také kuřák. Realita je ale úplně jiná. Tam, kde je zákaz příliš úzký, není v praxi vůbec vymahateln­ý. Výjimky se stávají pravidlem a před kouřem nejsme nijak chráněni. Naopak místa, kde si na kouření opravdu nikdo nestěžuje, těžko bude v praxi iniciativn­ě nepřetržit­ě střežit příslušný kontrolní orgán. Zákazy kouření nemohou být zbytečně široké.

 ?? Stěžuje si autor článku. Proto přichází s návrhy, jak zákazy kouření zpřísnit.
FOTO MAFRA – RADEK KALHOUS ?? Před kouřem nejsme chráněni,
Stěžuje si autor článku. Proto přichází s návrhy, jak zákazy kouření zpřísnit. FOTO MAFRA – RADEK KALHOUS Před kouřem nejsme chráněni,
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia