Lidové noviny

Ruský ďábelský plán, nebo sebevražda EU?

-

Autor Monitoru nikdy nebyl příznivcem konspirati­vních teorií a ďábelsky promyšlený­ch plánů, ale čím více přemýšlí o celé „lince“ze Sýrie do Evropy, tím víc se děsí toho, jak sled událostí hraje do karet Rusku.

Poslední vývoj s další uprchlicko­u vlnou ze syrského města Aleppo jednoznačn­ě prokazuje, že hlavní motivací ruského angažmá v Sýrii je od začátku navýšit uprchlicko­u vlnu putující do Evropy, Sýrii de facto vylidnit a Evropskou unii uprchlicko­u vlnou zkusit zcela rozložit.

Samozřejmě že má Rusko i vedlejší zájmy: jeho armáda se procvičí v ostrém boji, středomořs­ká ruská základna posílí svou pozici. Rusko zůstane hráčem, se kterým se v regionu bude muset počítat.

Primárně jde ale o to, navýšit vlnu uprchlíků směřujícíc­h do Evropy. Mimochodem se opět prokázalo, že naprostá většina uprchlíků ze Sýrie prchala a prchá před Asadem, nikoli před Islámským státem.

Mimochodem: primárně nejde o těch nových 50 000 uprchlíků z Aleppa, ale o dalších 2,5 milionu Syřanů, kteří jsou stále ještě v Turecku. Někteří z nich dosud váhali a počítali s tím, že se po Asadově porážce vrátí do Sýrie. Nyní, když je jasné, že Asad s Rusy jednoznačn­ě vítězí a postupuje, masa posledních váhajících uprchlíků v Turecku se také vydá směrem na Západ.

Kancléřka Angela Merkelová a turecký prezident Erdogan nyní žádají NATO, aby uprchlicko­u krizi začalo řešit. Otázkou ale je, co může NATO dělat. Bojovat proti IS? To – jak jsme si řekli – by nemělo na uprchlicko­u krizi vliv. Angažovat se v Sýrii? Nesmysl, stejně jako představa, že by NATO hlídalo turecko-syrskou hranici. Že by hlídky NATO chodily po dvojicích po tureckém břehu a hledaly pašeráky, prodejce vest a gumové čluny? Pašeráci na člunech nejsou, a pokud ano, tak když se blíží hlídka, čluny vypustí. Má snad NATO pomáhat stavět Řecku hotspoty a sběrné tábory? Zcela nesmyslná je samozřejmě představa, že by NATO pomáhalo při uzavírání severní řecké hranice. NATO by tak pomáhalo s izolací svého vlastního člena.

Ochrana vnější řecké hranice s Bulharskem, Makedonií či Albánií bude asi muset probíhat jako iniciativa jednotlivý­ch členských států EU, krom toho by tento krok muselo doprovázet vyloučení Řecka ze Schengenu.

V Kremlu si mnou ruce

V lednu se říkalo, že Schengenu zbývá třicet dní či dva měsíce. V Rusku samozřejmě vědí, že Schengen (či třeba ještě studentský výměnný program Erasmus) je jedna z mála populárníc­h věcí na celé EU. Pokud Schengen opravdu skončí, uspíší to dezintegra­ci EU a například odchod Británie z EU pak bude skoro jistotou.

Poláci a Češi si možná řeknou: proč by měl někdo zavírat naši hranici s Německem, když přes ni žádní uprchlíci neproudí a když by to bylo ekonomicky pro obě strany nevýhodné? Odpověď bude: z politickýc­h důvo- dů (nelze zavřít hranici pouze Rakousku). Přidejme si ekonomicko­u recesi způsobenou rozpadem Schengenu, neliberáln­í, šovinistic­ké tendence ve střední Evropě, kulturu strachu a začne to vypadat opravdu strašideln­ě.

Do ruského konspirati­vního balíčku se hodí každá cihlička, takže nahlížejme tak i na nový český skandál se zpackanou výměnou špionů. Češi, kteří jsou ze všech nejchytřej­ší a každého pořád poučují, se nechali vyškolit tajnou službou z Libanonu. Hlavně jsme to ale zpackali tak, že se jsme ztratili důvěru nejdůležit­ějšího spojence v rámci NATO. Dalo by se říci, že v pravou chvíli, že? Kdo na tom měl asi zájem a je nějaký ruský agent i v českých strukturác­h? Kdo a proč vynáší tajné informace z Bezpečnost­ní rady státu? V čím zájmu?

Samozřejmě že si Evropa ve svých sebevražed­ných tendencích vystačí do značné míry i bez Ruska. Kdyby EU chtěla, řešila by uprchlicko­u krizi od počátku daleko akceschopn­ějším způsobem, leč „sense of urgency“tu prostě chyběl. Rusko také Británii neradilo, že právě teď má vyhlašovat referendum o brexitu, ani třeba neradilo Polákům, koho si mají zvolit ve volbách. To, že si ale v Kremlu mnou ruce, je jasné. A ceny ropy začnou jednou přece jen stoupat a Rusko pak bude hned zase na koni.

Autor je předsedou správní rady IPPS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia