Lidové noviny

Barbie s hidžábem ovládla internet

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Je tomu 14 dní, kdy výrobce hraček Mattel provedl zásadní proměnu svého nejslavněj­šího produktu – Barbie. Ikonická panenka je od té doby k mání s osmi různými odstíny pleti, 14 různými tvářemi, 22 účesy, 23 barvami vlasů, 18 barvami očí a třemi typy postav. Ani baculka Barbie ale zřejmě neučinila kulturně-politické korektnost­i zadost, a tak vznikla panenka s muslimským šátkem hidžáb.

Nápad se zrodil v Nigérii

Hijarbie, jak je přezdívána, se stala hitem sociálních sítí. Není ovšem oficiálním výrobkem firmy Mattel, ale dílem čtyřiadvac­etileté nigerijské studentky medicíny jménem Haneefa Adamová.

„Nikdy dříve jsem Barbie oblečenou v hidžábu neviděla, tak jsem se rozhodla založit účet na Instagramu a obléct Barbie do oblečení, které jsem vyrobila. Myslím, že je opravdu důležité obléct panenku stejným způsobem, jakým bych se oblékla já,“řekla televizi CNN Adamová.

Podle ní jde o skromnou panen- ku, která může být muslimským dívkám správným vzorem. A zřejmě není jediná s tímto názorem. Reakce totiž jsou většinou pozitivní a Hijarbie na Instagramu rychle získala skoro 20 tisíc fanoušků. Na Facebooku a Twitteru její obrázky sdílejí tisíce dalších lidí. Objednávky panenky chodí z celého světa.

Nigerijská studentka proto plánuje uvést Barbie zahalenou od hlavy k patě i v dalších barvách pleti, naráží však na skutečnost, že v Nigérii nejsou panenky z nové kolekce k dostání. Musela je tedy objednat ze zahraničí, takže rozšíření kolekce pár dní potrvá.

„Myslím, že to je skvělý způ- sob, jak se pokusit dostat muslimskou identitu do světa a opravit některé mylné domněnky, které o mém náboženstv­í panují,“uvedla Adamová ke komentářům, že zahalování žen je formou útisku. Podle ní je to záležitost svobodné volby každé ženy.

Vliv na byznys i na děti

Hračkářská firma se k celé situaci zatím nevyjadřuj­e. Že Hijarbie může vzhledem k protiislám­ským náladám poškodit byznys Mattelu v některých částech světa, je ovšem nesporné. Přestože prodeje této panenky v posledních třech letech klesají kvůli sílící konkurenci ze strany společnost­i Disney a dalších, stále jde o vlajkovou loď a symbol byznysu.

Panenky Barbie mají na děti velký vliv. Syndrom Barbie, kdy dívky touží po napodobení vzhledu a životního stylu této panenky, se už stal pojmem. Britská studie z roku 2006 ukázala, že dívky hrající si se štíhlou Barbie vykazovaly mnohem méně sebevědomí a větší touhu po štíhlé postavě než dívky hrající si se silnějšími panenkami nebo nehrající si s panenkami vůbec.

 ?? Letošních modelů panenky od Mattela teď „doplnila“internetov­á verze na sociálních sítích
FOTO AP/ HIJARBIE ??
Letošních modelů panenky od Mattela teď „doplnila“internetov­á verze na sociálních sítích FOTO AP/ HIJARBIE
 ??  ?? Oficiální sérii
Oficiální sérii

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia