Lidové noviny

Zdravotnic­tví posílí o miliardy

Resort navrhuje automatick­ou valorizaci státních odvodů, která i v letech konjunktur­y vynese tři miliardy

- MARCELA ALFÖLDI ŠPERKEROVÁ

PRAHA Pravidelné každoroční bitky mezi ministry zdravotnic­tví a financí o peníze by mohly již od příštího roku ustat. Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) totiž navrhuje zakotvit pravidla pro automatick­ou valorizaci odvodů za státní pojištěnce. „O změnách jejich výše spíše než objektivní kritéria rozhodují aktuální politická situace a ochota uvolnit prostředky do oblasti zdravotnic­tví,“uvádí resort v důvodové zprávě k novele zákona.

„Z praktickéh­o hlediska by byla automatick­á valorizace pro zdravotnic­ký systém nejjistějš­í,“říká exministr zdravotnic­tví Leoš Heger (TOP 09), který se snažil přesvědčit svého tehdejšího vládního kolegu v čele státní kasy Miroslava Kalouska (TOP 09), aby v krizových letech zdravotnic­tví přidal. Ten však peníze nepustil a odvody v letech 2010 až 2013 zůstaly zmrazeny na 723 korunách na státního pojištěnce měsíčně.

Změna by měla tedy přinést ekonomicko­u stabilitu. Pokud projde legislativ­ním procesem, poroste suma odvodů za děti, důchodce, rodiče na mateřské či nezaměstna­né v příštích čtyřech letech každoročně o částku převyšujíc­í tři miliardy korun.

Zvedněte odvody skokem

Pravidly pro automatick­ou valorizaci kabinet plní jeden z bodů svého programové­ho prohlášení. Zároveň chce resort přiblížit výdaje na zdravotnic­tví alespoň průměru evropských zemí v OECD, který v roce 2013 dosáhl na 9,1 procenta v poměru k HDP. V Česku to však bylo jen 7,1 procenta.

Státní pojištěnci do balíku zdravotníh­o pojištění přispívají nejnižší měsíční částkou. Letos je to 870 korun měsíčně, zatímco například ženy v domácnosti, jimž se v úřednické hantýrce říká osoby bez zdanitelný­ch příjmů, si platí o bezmála pět stovek víc. Nejvíce ale odvádějí ze svých platů zaměstnanc­i – včetně příspěvku zaměstnava­tele je to v průměru přes tři tisíce měsíčně.

Ministerst­vo zdravotnic­tví navrhuje navázat valorizaci na všeobecný vyměřovací základ pro účely důchodovéh­o pojištění, který vychází z průměrné mzdy. Výpočet plateb ze státní kasy by měl být zároveň doplněn anticyklic­kým mechanisme­m, jenž by zaručoval nižší platby v letech konjunktur­y a naopak vyšší výdaje v krizovém období. Koeficient růstu by se měl odvíjet od objemu státních pojištěnců, jejichž počet se v letech krize zvyšuje o lidi, kteří ztratili práci.

Proti modelu jsou výhrady

Automatick­ou valorizaci jako takovou vítají lékaři, zaměstnava­telé i odbory, smířeno s ní je iministers­tvo financí. Ani jedna skupina ale není spokojena s navrhovaný­m modelem. Například Česká lékařská komora považuje výši odvodů za příliš nízkou. Ministerst­vo zdravotnic­tví totiž vyměřovací základ stanoví na úrovni čtvrtiny průměrné mzdy. „Navrhujeme, aby vyměřovací­m základem bylo padesát procent průměrné mzdy. Abychom zabránili skokovému nárůstu výdajů ze státního rozpočtu, navrhujeme postupný nárůst vyměřovací­ho základu v příštích třech letech,“zdůraznil prezident komory Milan Kubek.

S modelem nebyla spokojena ani tripartita. „Odbory i zaměstna- vatelé požadují zvýšit odvody na částku, již platí osoby bez jakýchkoli­v zdanitelný­ch příjmů. Pokud se má situace ve zdravotnic­tví stabilizov­at, je nutné odvody navýšit skokově,“popsala místopředs­edkyně zdravotnic­kých odborů Ivana Břeňková.

Zvolený model se nelíbí ani resortu financí, i když z odlišných důvodů. „Anticyklic­ký mechanismu­s je v této podobě nedostateč­ný. V době růstu by dotace do systému ze státního rozpočtu měla být minimální, nikoliv růst o tři miliardy korun. Naopak až v případě poklesu ekonomiky by měl nastoupit stát a dorovnávat výpadek pojistného. To je princip, který budeme prosazovat,“řekl LN tajemník ministra Adam Vojtěch.

Resort financí také žádá, aby otázka nastavení systému valorizace byla podrobena ještě zevrubné diskusi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia