Lidové noviny

Bankéře chrání exšéf špionů

-

Kde jsou ty časy, kdy německá kancléřka Angela Merkelová pořádala ve své rezidenci oslavu 60. narozenin šéfa Deutsche Bank. Od roku 2008, kdy vypukla krize, neměl největší finanční dům v Německu známý i jako velká investiční banka horší výsledky. A po 146 letech stability se ocitá v poněkud neklidných vodách.

Příznakem strachu z těžkých časů může být i to, že lidé zase kupují zlato. Cena žlutého kovu raketově roste až na 1240 dolarů za troyskou unci. Ropa proti tomu dále zlevnila až na 26,98 dolaru za barel. Teď to chce hlavně na trzích udržet chladnou hlavu.

Klid v londýnském bankovním City by měl pomoci udržovat i dřívější šéf britské tajné služby GCHQ, obdoby velkého ucha, americké NSA. Sir Iain Lobban byl najat, aby bankéřům pomohl bránit se před kyberútoky, které se poslední dobou množí. Prvním jeho úkolem je napsat zprávu, jak na tom vlastně jsou.

Jak na tom je, zřejmě také neví šéf britského Googlu, který v parlamentu prohlásil, že ani nezná výši svého platu. V průměru na ostrovech berou v IT o třetinu více, v největší firmě světa, kterou pronásledu­jí daňové skandály, to ale bývá víc. Regulátory má setřást i to, že Google bude ve vyhledáván­í blokovat více webů, aby ochránil naše soukromí.

Horší problém má sociální síť Twitter. Její zakladatel Jack Dorsey dělá zásadní změny, aby z ní udělal stroj na peníze, jako je Facebook. Právě po jeho vzoru má nyní zavést výběr příspěvků na zdi.

plně spokojení nejsou ani fanoušci londýnskéh­o Arsenalu, jeho největší akcionář Stan Kroenke si ale teď za půl miliardy liber koupil ranč s rozlohou trojnásobk­u Los Angeles.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia