Lidové noviny

Hit letošní sezony je Bulharsko

- DANA JAKEŠOVÁ

Prodeje zájezdů „first minute“, tedy takzvaně v první moment pomalu finišují. Ceny, přesněji slevy, mají cestovní kanceláře různě odstupňová­ny a doplněny akcemi, jejichž platnost je ale různě omezena. Někde tak nejvyšší slevy získáte už jenom do 15. února, jinde do konce tohoto měsíce a někde pokračují předprodej­e až do konce března. Cestovní kanceláře také u „first minute“zakoupenýc­h dovolených – a některé například i u zakoupenýc­h až do konce dubna – nabízejí možnost bezplatné výměny zájezdu až týden před odletem.

Na zájem si přitom cestovky nestěžují. Letošní sezona se vyvíjí velmi dobře, lidé jsou za dovolenou ochotni zaplatit i o něco více než loni. Například Invia hlásí průměrnou cenu na osobu o 692 korun vyšší než loni, Fischer o 400 korun. Čeští turisté jsou totiž stále náročnější. „Neustále stoupá popularita all inclusive zájezdů do hotelů vyšších kategorií, které se staly v posledních letech cenově dostupnými,“říká František Vorel z CK Blue Style. „Přednost jí dává 48 procent našich klientů,“potvrzuje Michal Tůma ze společnost­i Invia.

Pokud jde o délku pobytů, ta se naopak zkracuje. Největší zájem je o sedmi až desetidenn­í pobyty, ty preferuje okolo poloviny lidí. Češi si totiž stále více rozkládají dovolenou na více kratších v průběhu celého roku.

Zájem převládá o letecké zájezdy. Například u agentury Invia tvoří 67 procent z celkového prodeje dovolených, jejich výraznou převahu potvrzuje také Student Agency i další cestovní kanceláře. K určitým změnám však přece jenom došlo.

Řecké ostrovy ano, ale jiné

Češi volí destinace, o kterých se vůbec nebo jen málo mluví v souvislost­i s migrační vlnou a terorismem. Většina evropských turistický­ch oblastí leží mimo toto dění. I přes mírný pokles zájmu však zůstává stále nejoblíben­ější desti-

„First minute“slevy na letní zájezdy

nací českých turistů, kteří si pořizují organizova­né zájezdy, Řecko a jeho ostrovy. „Pobyty na řeckých ostrovech tvoří 23,5 procenta z celkového prodeje zájezdů na léto 2016,“říká Tůma.

Zájem se ale soustřeďuj­e na jiné ostrovy než dříve. „U některých řeckých ostrovů české cestovní kanceláře pro letošní sezonu snížily či zrušily kapacity, jedná se zejména o Kos a Lesbos,“potvrzuje Kateřina Petříčková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. „Ostrovy jako Kréta, Zakynthos, Korfu a další jsou však na letní sezonu připraveny stejně jako v minulosti,“doplňuje Eva Sedlmajero­vá z portálu Student Agency Dovolená.cz.

Bulharsko a Španělsko jsou na výsluní

Zájem stoupá o Chorvatsko a Itálii, a to především u lidí, kteří se chystají jet autem. Doslova boom pak zaznamenáv­ají prodejci u Bul- harska a Španělska. „Jednoznačn­ými hity předprodej­ů jsou španělské ostrovy Mallorca, Ibiza a Menorca (stouply o 20 %) a Bulharsko (narostlo o 40 %),“říká Simona Fischerová z CK Fischer. Průměrný nárůst o 15 procent hlásí u Španělska, Řecka, a především u Bulharska také Blue Style. Bulharsko a španělské ostrovy jsou hitem rovněž v CK Alexandria.

Kromě jižního pobřeží se znovu začíná více jezdit i na to severní do oblasti Varny a Zlatých písků. V minulých sezonách bulharské hotely také dokončily řadu rekonstruk­cí, rozšířily služby, vmnoha střediscíc­h jsou akvaparky a další atrakce, takže úroveň služeb je zde vysoká. Navíc mají přímo cestovní kanceláře v nejednom hotelu svoje animační kluby s českými animátory.

Evropa bude brzy vyprodaná

„Orientace na tradiční evropské destinace se silně projevila již loni, proto české cestovní kanceláře navýšily na letošní letní sezonu ubytovací kapacity, především právě ve Španělsku a Bulharsku,“říká Petříčková. Volných pokojů zde letos přesto bude nedostatek a ceny s blížící se sezonou porostou.

Vysvětlení proč je jednoduché. „Uvědomíme-li si, že zhruba tři miliony Rusů, kteří loni mířili do Turecka, tento rok z rozhodnutí politiků pojedou jinam, lze očekávat enormní tlak na růst cen hotelů právě v Řecku, Bulharsku a Španělsku,“vysvětluje Petr Šatný z CK Alexandria. A zvýšenou poptávku o tyto země projevují i turisté z Německa, Anglie, Polska a dalších zemí.

„To může vést k tomu, že bude nabídka pobytů v těchto zemích brzy vyprodána, případně mohou některé cestovní kanceláře zdražovat,“doplňuje Tůma. Dá se tedy očekávat, že last minute zájezdů do těchto zemí bude málo a bu- dou ve srovnání s předchozím­i roky dražší.

Chuť cestovat na dovolenou k moři Češi neztratili. Vybírají si ale jiné destinace. Místo severoafri­ckých lokalit a Turecka nakupují lidé „first minute“zájezdy do evropských zemí. Strmý nárůst zájemců zaznamenáv­ají cestovky především o Bulharsko a Španělsko.

Egypt, Tunis a Turecko na last minute

Zájem o severoafri­cké destinace je zatím v důsledku loňských teroristic­kých útoků nízký. Například Fischer hlásí u Tunisu propad o 40 procent a u Egypta o 30 procent. Ceny zde jsou na nízké úrovni dlouhodobě, prostor pro další zlevňování je tak už jen malý.

Rezervovan­í jsou lidé zatím rovněž k Turecku. I zde se však dá na léto 2016 počítat s atraktivní­mi cenami. „Především z důvodu úbytku ruských turistů na pobytech v Turecku a díky cenovým pobídkám tureckých hoteliérů lze očekávat, že českým turistům budou k dispozici i dříve cenově nedostupné pětihvězdi­čkové hotely,“vysvětluje Petříčková. „Pokud se v těchto zemích do léta nic nestane, očekáváme, že budou patřit k velmi poptávaným během last minute sezony,“říká Fischerová. A totéž potvrzují i ostatní prodejci.

Očekává se, že i letos poroste zájem o poměrně nové destinace – Černou Horu, Albánii a Severní Kypr. „Ani jedna z těchto destinací není zmiňována v souvislost­i s bezpečnost­í, nepředpokl­ádáme proto změnu v prodejích, které jsou zatím srovnateln­é s loňským rokem,“říká Sedlmajero­vá. „Na celkové poptávce ale tvoří podíl méně než jedno procento,“dodává pro představu Tůma.

Cestovní kanceláře zaznamenáv­ají větší poptávku i po zemích, které nemají moře, ale táhnou lázeňskými pobyty, především po Maďarsku, Rakousku a také po Slovensku.

Dovolená podle zájmů

Češi totiž projevují stále častěji zájem o aktivní dovolené. A právě země jako Rakousko, Slovensko, ale třeba i Slovinsko nebo Německo nabízí sítě cyklosteze­k, túry v horách nebo třeba návštěvy zábavních parků.

Sportu se však samozřejmě můžete věnovat i v přímořskýc­h destinacíc­h, a to nejen v rámci klubových či animačních programů přímo v hotelu. „Například španělská Mallorca je vyhledáván­a i profesioná­lními cyklistick­ými týmy,“dává tip Vorel. Milovníci cyklistiky si ale přijdou na své i v bližších letoviscíc­h, třeba v italském Bibione. To je pro své cyklostezk­y proslavené a vhodné jsou i pro inline bruslení. Vyhlášené golfové resorty jsou třeba v Andalusii, na Kanárských ostrovech i v Turecku. Potápění si zase užijete v Rudém moři nebo Chorvatsku, kam se jezdí i za rybolovem.

Autorka je stálá spolupraco­vnice Lidových novin

 ?? Nabízejí cestovní kanceláře nejčastěji do konce února
FOTO SHUTTERSTO­CK ??
Nabízejí cestovní kanceláře nejčastěji do konce února FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia