Lidové noviny

Tip na léto: po stopách filmařů

-

Slavné filmové lokality turisty stále lákají. Hlavně starší generace stále zajímají chorvatské národní parky Plitvická jezera, Krka a Paklenica nejen proto, že jsou krásné, ale proto, že se tady natáčely slavné mayovky. Kdo hledá něco více romantické­ho, ten ať vyrazí na řecký ostrově Skiathos. Při výletu po sousedních ostrůvcích se snadno přenese do muzikálu Mamma Mia!, plného písniček legendární Abby, který se právě tady natáčel.

Středozemn­í moře a země v jeho okolí filmovým tvůrcům vůbec učarovaly. Ze všech nejvíc Tunisko. „V přímořském městě Sidi Bou Said se snadno přenesete do filmu Nezkrotná Angelika. V saharské poušti nedaleko oázy Tozeur zase můžete doslova vstoupit do Hvězdných válek,“říká Anna Černá, která si v době studií o prázdninác­h přivyděláv­ala v cestovním ruchu. Monastir si vybrali tvůrci filmu Ježíš Nazaretský, jehož kulisy pak použili i „Monty Pythoni“v Životu Briana. Ve starém přístavu města Bizerta se zase odehrávala přístavní honička z filmu Francouzsk­á spojka.

Pokud se vypravíte do Maroka, zvažte výlet do hor. „Tady se můžete podívat například do Ait Benhaddou, nádherné středověké vesnice s hradem na vrcholu, kde se natáčel oscarový Gladiátor,“dává další tip František Vorel z Blue Style. A objevila se i v celé řadě dalších filmů, třeba v Honbě za klenotem Nilu či Princi z Persie. Nedaleko ve Varzázatu jsou filmová studia s kulisami dalších filmů, například Asterixe a Obelixe: Mise Kleopatra. Oblíbená je také Malta.

Pro ty, kdo mají raději mírnější počasí, může být zajímavý výlet na britské ostrovy do světa Harryho Pottera. „V Edinburghu stojí škola, která si zahrála tu bradavicko­u, v Oxfordu najdeme slavnou kolej Christ Church, filmové ateliéry jsou pak v Londýně,“upřesňuje Simona Fischerová z CK Fischer. jak

 ?? Před vodopádem chorvatské­ho parku Krka FOTO PROFIMEDIA ?? Vinnetou
Před vodopádem chorvatské­ho parku Krka FOTO PROFIMEDIA Vinnetou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia