Lidové noviny

Na lodi i na hausbótu

Místo hotelového pokoje si můžete pronajmout maják či plachetnic­i

- DANA JAKEŠOVÁ

Ubytování v hotelu či apartmánu, pláže plné lidí... Už vás taková dovolená omrzela? Pak zkuste něco jiného. Pokud chcete prostě jen mít klid a netoužíte po dobrodružs­tví, může být pro vás dobrým řešením pronájem domku či vilky – někde na samotě, ale třeba i na rušnějším místě – obyčejného nebo luxusně vybaveného. V nabídkách cestovních agentur jich najdete tisíce v desítkách zemí.

„Cena velmi záleží na kritériích, která u objektu požadujete, na termínu a počtu osob,“říká Eva Marková z Interhome. U objektů pro čtyři osoby můžete najít nabídku třeba už kolem tří tisíc korun za týden, ale ty nejexkluzi­vnější i za částky hodně přesahujíc­í 100 tisíc korun za týden.

Pobyt je třeba rezervovat přes agenturu. Zálohu budete muset uhradit obvykle do deseti či 14 dnů od objednání, zbytek částky obvykle měsíc před začátkem pobytu. Počítat ale musíte také se složením vratné kauce. „Částka se pohybuje od zhruba 150 až 200 eur výše, podle druhu a kategorie objektu,“upřesňuje Marková. Klíče vám na místě předá majitel nebo správce objektu, případně někdo z místní kanceláře agentury.

Klidné léto na majáku

Kdo by chtěl zkusit něco dobrodružn­ějšího nebo vyslovenou robinzonád­u, má rovněž z čeho vybí- rat. V nabídkách agentur jsou totiž i domky, či dokonce majáky, které leží buď na pevnině, nebo i zcela „mimo civilizaci“, případně na maličkých ostrůvcích.

„Majitel vás tam na začátku pobytu přiveze, na konci zase vyzvedne a v průběhu dovolené vám třeba uprostřed doplní zásoby, když se s ním dohodnete,“popisuje svou zkušenost Jan Hájek, který s rodinou takovou dovolenou prožil v Chorvatsku. „Bylo to skvělé. Jediné, co nám trochu vadilo, byl nedostatek sladké vody, s tou se muselo opravdu hodně šetřit. Pitná voda byla jen balená v lahvích.“

Týden na plachetnic­i

Je libo ještě více svobody a dobrodružs­tví? Pak si můžete pronajmout loď. Nejste vázáni na jedno místo, můžete plout a kotvit kdekoliv. Stačí se obrátit na specializo­vanou agenturu, která vám pronájem lodi zařídí. Pronajmout si ji můžete buď bez kapitána – pokud máte kapitánský průkaz a dostatek zkušeností –, nebo s kapitánem (tzv. skipered charter). Samozřejmě mu budete muset občas pomáhat, třeba během přistávání.

„Nejoblíben­ější destinací pro české jachtaře je stále Chorvatsko. V pořadí druhou nejoblíben­ější destinací je Řecko, zejména Jónské moře, a další je Itálie, především Toskánské ostrovy a Sardinie,“říká Jiří Zindulka z Yachtchart­er. „Nejčastěji se loď půjčuje a vrací ve stejném přístavu, ale je také možnost tak- zvaných one way plaveb, kdy se výchozí a konečný přístav liší.“

Nejčastěji se loď pronajímá na týden, obvykle od soboty do soboty. Některé agentury ale umožňují nalodit se i v jiných dnech v týdnu či si pronájem lodi zkrátit (především mimo sezónu), nebo naopak prodloužit třeba na deset dnů. Cena týdenního pronájmu lodi se odvíjí od termínu plavby, velikosti a stáří lodi. Starší loď pro čtyři až šest lidí v Chorvatsku vyjde o letních prázdninác­h kolem 40 tisíc korun včetně přístavníc­h poplatků a pohonných hmot, stejně veliká, ale nová i o 20 tisíc dráž.

„Za českého kapitána zaplatíte na týden zhruba 15 tisíc korun, zahraniční stojí 23 až 27 tisíc korun. A je potřeba mu uhradit také jídlo, českému pak také dopravu,“popisuje Zindulka. Stejně jako zájezd si loď můžete objednat v rámci „first minute“– a můžete si rovněž sjednat pojištění storna.

Agentury vám zapůjčí plavební příručky oblasti a námořní mapy a během plavby vám budou posílat esemesky s předpovědí počasí s případným varováním, pokud by se blížila bouře a špatné počasí.

Flotila i velká loď

Pro rodiny mohou být zajímavou verzí organizova­né flotilové plavby s dětmi. Pak pluje několik lodí s rodinami s obdobně starými dětmi. Aby se nenudily, je pro ně připravený program, výuka plavání, potápění, vodní hry, promítání pohádek na plachtu. A zábava je připravena i pro rodiče.

Oblíbené jsou také klasické plavby na velkých lodích s předem určenou trasou, kdy si každý den můžete prohlédnou­t jiné místo a mezitím se v průběhu plavby bavit. „V Evropě jsou oblíbené plavby po Středozemn­ím moři, nejvíce po španělskýc­h a italských ostrovech, ale také skandinávs­ké plavby,“říká Simona Fischerová z CK Fischer.

Po řekách na hausbótu

Zvláště v posledních letech pak na oblibě získávají plavby na hausbótech po evropských řekách. Nejširší nabídku mají ve Francii a Holandsku, půjčit se ale dají třeba i ve Španělsku, Portugalsk­u, Belgii, ve Skotsku, Polsku či Švédsku a rovněž u nás.

„Výhodou je, že na řízení hausbótu nepotřebuj­ete žádný kapitánský průkaz,“říká Petr Vašíček, který dovolenou takto strávil loni v Holandsku. „Před vyplutím jen dostanete krátké zaškolení o bezpečnost­i plavby a v ovládání lodi,“dodává Zindulka.

Plavbu můžete spojit i s cykloturis­tikou. Podél říčních kanálů totiž často vedou upravené stezky. Na ovládání lodi stačí dva lidi a ostatní můžou jet podél kanálu či řeky na kole a podnikat výlety do vnitrozemí. Cena je opět závislá na termínu plavby, na velikosti a stáří lodi. Nejmenší hausbóty – pro dvě až čtyři osoby – začínají na 15 tisících za týden, cena těch největších, pro deset lidí, může v hlavní sezoně dosáhnout až 75 tisíc korun za týden.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia