Lidové noviny

Pas na počkání? Už ne, nejrychlej­i do šesti dnů

- DANA JAKEŠOVÁ

Dovolenou jste si už naplánoval­i a odjíždíte až za několik měsíců. Přesto si raději už nyní zkontroluj­te platnost cestovních dokladů, abyste se vyhnuli případným komplikací­m krátce před odjezdem, či dokonce třeba až na letišti. U pasů se totiž obecně doporučuje, aby platnost dokladu přesahoval­a termín vaší dovolené nejméně o šest měsíců. V některých zemích to dokonce striktně vyžadují. Kde, zjistíte na webových stránkách ministerst­va zahraničí (www.mzv.cz) v sekci Cestujeme. Tam najdete i informace k případné vízové povinnosti.

V případě, že budete potřebovat vyřídit nový cestovní pas, nenechávej­te to na poslední chvíli. Vyřízení je nyní sice jednodušší, ale na počkání už vám pas nikde nevydají. Od nového roku totiž začala pro vydávání cestovních pasů platit nová pravidla.

Od 1. ledna si nemusíte pas vyřizovat na úřadu, kam spadáte podle svého bydliště. Nově si o vydání cestovního dokladu můžete požádat na kterémkoli­v úřadu s rozšířenou působností, v Praze u úřadů městských částí Praha 1 až 22. „To je velká výhoda. Mohla jsem si totiž pas vyřídit v Brně, kde pracuji. Kdybych si ho musela vyřizovat podle bydliště, stálo by mě to den dovolené,“říká Jana Nováčková, která si zrovna nový pas zařizuje. Pokud byste si pas chtěli poté převzít u jiného úřadu, než kde jste si o něj požádali, i to je dnes možné.

Nově už jenom e-pas

Cestovní doklady bez biometrick­ých údajů se již nevydávají. Všechny nově vydané pasy, tzv. e-pasy, jsou se strojově čitelnou zónou a biometrick­ými prvky. Těmi jsou otisky prstů a zobrazení obličeje. Příjemné je, že nemusíte sami vypisovat žádnou žádost, z informační­ho systému vám ji vytiskne přímo úředník na místě. Nosit nemusíte ani fotografii, i ta se totiž pořizuje přímo na místě.

Cena za vydání pasu v běžné lhůtě, tedy do 30 dnů, zůstává stej- ná, pro dospělého 600 korun a u dětí do 15 let 100 korun. Na vyšší sumu se ale musíte připravit u tzv. rychlopasů vyřizovaný­ch v kratší lhůtě. Zatímco ještě loni přišel na 1500 korun, letos zaplatíte 4000 korun. Pro děti do 15 let pak místo tisícovky vyjde na 2000 korun. Zádrhel ale může nastat s délkou vyřízení. Do loňska byla lhůta maximálně 15 dnů, ovšem s tím, že rychlopas bylo možné vyřídit i na počkání. Nyní musíte počítat minimálně se šesti pracovními dny.

„Na úřadu mi vysvětlili, že to není možné urychlit, neboť zpracování žádosti a vyhotovení cestovního pasu je záležitost­í Ministerst­va vnitra ČR a Státní tiskárny cenin,“popisuje Iva Koubková, která si rychlopas vyřizovala v lednu. Bohužel kvůli tomu museli s manželem přesunout termín dovolené.

Platnost e-pasu, jedno zda vydaného v běžné lhůtě, nebo zkrácené, je 10 let u dospělých a pět let u dětí do 15 let.

Kam můžete cestovat jen s občankou

Do mnoha zemí vám však bude stačit občanský průkaz. Jen s občankou můžete dle informací ministerst­va zahraničí cestovat po Evropské unii i do některých států mimo EU, konkrétně do Albánie, Bosny a Hercegovin­y, Černé Hory, Makedonie, Srbska, Norska, Lichtenšte­jnska, Švýcarska a na Island.

Podle informací ministerst­va vnitra lze k těmto cestám využít všechny typy občanských průkazů (bez strojově čitelných údajů, se strojově čitelnými údaji i s kontaktním elektronic­kým čipem).

Pouze občanské průkazy typu „knížka“, které byly vydávány občanům narozeným před 1. lednem 1936 bez omezení doby platnosti, ministerst­vo vnitra doporučuje nepoužívat, protože od jejich vydání došlo zcela jistě ke změně podoby držitele. A není dobré cestovat s občanskou s ustřiženým rohem. Na občanský průkaz mohou cestovat i děti – už od ledna 2012 o něj mohou požádat rodiče dětí mladších 15 let.

 ?? A biometrick­é prvky ty vydávané dnes už obsahují strojově čitelnou zónu
FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ ?? Starým pasům odzvonilo,
A biometrick­é prvky ty vydávané dnes už obsahují strojově čitelnou zónu FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ Starým pasům odzvonilo,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia