Lidové noviny

Další triumf. Soukalová míří ke glóbu

- ONDŘEJ NOVOTNÝ

Osmnáctý závod sezony. Poosmnácté v elitní desítce. Podeváté na stupních vítězů. A třetí triumf! Obdivuhodn­á jízda Gabriely Soukalové pokračuje.

PRESQUE ISLE / PRAHA Dokola opatrně opakuje, kolik zbývá do konce sezony závodů, co vše se může přihodit, jak daleko má k zisku velkého křišťálové­ho glóbu...

Jenže zároveň se mu biatlonist­ka Gabriela Soukalová stále víc a víc blíží.

Včera udělala další významný krok: vyhrála sprint Světového poháru v americkém Presque Isle, celkově si připsala jedenáctý triumf kariéry a navýšila vedení v průběžném pořadí Světového poháru na 115 bodů před Marií Dorinovou Habertovou a 123 před Dorotheou Wiererovou.

„Famózní výkon. Dvě nuly, devátý nejrychlej­ší běh. Super!“jásal trenér žen Zdeněk Vítek v rozhovoru pro Českou televizi. „Měla jednu kalibrověj­ší ránu vleže, ale bez problémů si to pohlídala. Je vidět, že žlutý dres drží právem.“

V desetitisí­covém venkovském městečku na severových­odě Ameriky se odehrával takřka přímý souboj o glóbus. Vedoucí Soukalová vyrazila na trať s osmičkou, hned po ní její pronásledo­vatelka Wiererová, s šestkou jela další z širšího okruhu kandidátek na celkový triumf Kaisa Mäkäräinen­ová.

Vítková si spravila chuť

Ta zvládla první střelbu čistě a tradičně po trati letěla, rázem byla velkou favoritkou na výhru. Ale bezchybně pálila i Soukalová, jen Wiererová musela na trestný okruh.

Teplota se ocitla několik stupňů pod nulou, u tratě mrzlo nepříliš početné publikum. Na okruhu se mezitím odehrávalo drama. Do boje o stupně vítězů se nečekaně zapojila domácí Susan Dunkleeová. A z druhé vlny útočila Marie Dorinová Habertová, další z kandidátek na velký glóbus. Druhá střelba měla rozhodnout. Jako první přijela Mäkäräinen­ová – a selhala. Poslední ranou se připravila o pódium, možná i o vítězství. Pak Soukalová – znovu nula! Wiererová opět chybovala. Češka pádila do cíle, to ona teď byla favoritkou na vítězství. Ve finiši se předklonil­a a vydechla. Na oslavy bylo tou dobou ještě brzo.

Po trati se řítila Francouzka Dorinová Habertová, od první střelby lídryně pořadí. Věděla, o co na

Pořadí SP (po 18 z 26 závodů):

1. Soukalová 2. Wiererová 3. Dorinová Habertová ... 8. VÍTKOVÁ 22. PUSKARČÍKO­VÁ 34. CHARVÁTOVÁ 72. LANDOVÁ

823 b. 708 700 514 288 166

22 druhé střelbě hraje – a pečlivě si hlídala každou ránu. Čtyři zamířila přesně. Ale tou poslední selhala! Pak už byla cesta k vítězství Soukalové volná.

Nebyla jedinou Češkou, která mohla být v cíli spokojená. Veronika Vítková si spravila chuť po nepovedené smíšené štafetě, kde musela na tři trestné okruhy. „Už je dostatečně zkušená na to, aby sama na střelnici zpomalila a pohlídala si to, když se jí předtím stane takový kiks,“řekl Vítek.

Dnes ve stíhacím závodu (19.10 SEČ) mohou české ženy zase zářit.

 ?? Gabriela Soukalová má v čele Světového poháru náskok už 115 bodů na druhou Dorotheu Wiererovou.
FOTO ČESKÝ BIATLON – PETR SLAVÍK ?? Královna biatlonu.
Gabriela Soukalová má v čele Světového poháru náskok už 115 bodů na druhou Dorotheu Wiererovou. FOTO ČESKÝ BIATLON – PETR SLAVÍK Královna biatlonu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia