Lidové noviny

Věc je vadná, já ji reklamuji!

-

Při každém nákupu, ať už pořizujeme auto, nebo rohlíky k snídani, nás jako spotřebite­le právo chrání. Pokud má výrobek vady, můžeme jej reklamovat. Je třeba znát svá práva a trvat na nich, ale na druhé straně jich také nezneužíva­t. U omláceného mobilu nebo poškrábané­ho auta se totiž bude jen těžko prokazovat vada z výroby.

tedy vada rok a půl po koupi, lze ji stále reklamovat (o nutných náležitost­ech reklamace pojednává text dole na stránce – pozn. red.).

Pokud se vada projeví během prvního půlroku od převzetí zboží, má spotřebite­l velmi výhodné postavení. Ze zákona totiž platí, že věc namítaným nedostatke­m trpěla již v okamžiku převzetí. Prodejce by musel prokázat opak.

Jak je to mezi šestým a čtyřiadvac­átým měsícem od převzetí, není z pohledu práva zcela jasné. Podle Elischera by pro nakupující­ho spotřebite­le měla platit stejná pravidla jako v době do šesti měsíců. Česká obchodní inspekce ale například doporučuje, aby lidé první půlrok od koupi využili k důkladnému obeznámení se s výrobkem a případné nedostatky reklamoval­i v této lhůtě. V ní je totiž jejich výhodnější postavení zákonem výslovně upraveno.

Vedle práv daných přímo zákonem prodejce či výrobce může převzít ještě takzvanou smluvní záruku neboli garanci. „V praxi je obvyklé zaručit se za určitý nadstandar­d, za zvláštní vlastnosti svého výrobku,“říká David Elischer. Může jít třeba o delší dobu na uplatnění vad. „Například výrobce střešní krytiny garantuje třicet let životnosti a funkčnosti, prodejce automobilu zas poskytne záruku deset let na neprorezav­ění karoserie. Jde také o snahu lákat zákazníky garancí lepší kvality nebo delší výdrže,“dodává.

„Prodávajíc­í odpovídá spotřebite­li za to, že věc při převzetí nemá vady. Reklamovat věc tedy může- te, pokud nějakou vadu má, zejména pokud věc nemá vlastnosti, které výrobce či prodávajíc­í slíbil nebo jaké jste očekávali s ohledem na povahu zboží,“říká advokát Vojtěch Steininger. Takže například když si koupíte potápěčské hodinky, které při první koupeli ve vaně přestanou fungovat, je to důvod k reklamaci. Zboží lze reklamovat i tehdy, když odporuje požadavkům právní regulace, případně pokud nemá odpovídají­cí množství, míru nebo hmotnost.

Co lze reklamovat a co ne

Reklamace se však nevztahuje na opotřebení věci způsobené jejím obvyklým užíváním. Tak například ponožky nebo tužková baterie obvykle nevydrží dva roky. Podobně ani potraviny, kde vyznačení doby použitelno­sti na potravinác­h určuje délku záruky. „Opotřebení, k němuž nevyhnutel­ně

Auto „vytuněné“k nepoznání

Počítače bývají při koupi zaplombova­né a záruka je omezena tak, že dovnitř nesmí nikdo „vlézt“. Záruka u některých produktů – typicky u aut – je zase podmíněna pravidelný­mi návštěvami autorizova­ných servisů a používáním výhradně originální­ch náhradních dílů. Ale jak už bylo řečeno, na každé spotřební zboží je přímo ze zákona záruka 24 měsíců a smluvní omezení záruky je zakázané.

Vady samozřejmě nelze reklamovat tehdy, když si je spotřebite­l způsobil sám, třeba nekvalifik­ovanou opravou či jiným zásahem. Třeba rozsáhlý tuning auta od kamaráda se při případné reklamaci ve značkovém servisu nejspíš s pochopením nesetká. Z těchto důvodů pak prodejce samozřejmě může reklamaci zamítnout (jak se řeší tato situace, přibližuje text dole – pozn. red.).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia