Lidové noviny

Jak postupovat při reklamaci

-

Základní zbraní spotřebite­le je reklamace čili vytknutí vad výrobku. V hlavním článku jsme si vysvětlili, z jakých důvodů lze reklamovat a v jaké lhůtě, teď zbývá vysvětlit, jak konkrétně postupovat.

„Vada se vytýká tomu prodejci nebo jím pověřené osobě, například v autorizova­ném servisu, kterého prodejce při koupi sám uvedl. Platí také, že i když jsem věc koupil v Hradci Králové, mohu ji klidně reklamovat v pražské pobočce. Je třeba vymezit, o jakou vadu jde, nebo aspoň jak se projevuje – tedy popsat, jak brání v užívání,“popisuje základní postup David Elischer.

Originální obal mít nemusíte

Obchodníci někdy kladou při reklamaci různé podmínky, které ale nejsou vždy v souladu s právem. Tak například prodejce nemůže při reklamaci požadovat ori- ginální obal. Nesmí totiž nijak jít nad rámec zákonných požadavků a spotřebite­le tím omezovat.

Při uplatňován­í reklamace také není třeba mít originální účtenku, postačí jen dokázat, že zákazník věc opravdu v daném obchodě zakoupil. Zcela dostatečný je třeba výpis z účtu při platbě kartou, někdy může zafungovat i svědecká výpověď, například manželky.

Ale stále je řeč pouze o reklamován­í vadného výrobku. Pokud provozovat­el kamenného obchodu umožňuje v určité lhůtě vrátit i bezvadné zboží bez udání důvodu, podmínky si klást může. Nejčastěji půjde právě o vrácení v originální­m obalu. Prodejci oděvů zase logicky požadují, aby vracené zboží nebylo nošené.

Čeho se lze domáhat

Zákazník může chtít v případě reklamace opravu vadného zboží, jeho výměnu za nové, případně vrácení peněz a odstoupení od smlouvy.

Spotřebite­l by se měl domáhat primárně práva na bezplatné odstranění vady (obecný vzor naleznou předplatit­elé LN v digitální čtečce – pozn. red.). „Pokud má věc vady, může kupující požadovat dodání nové věci bez vad. Ale je-li to neúměrné povaze vady, zejména pokud je možné vadu bez zbytečného odkladu opravit, má kupující právo na její bezplatné odstranění,“říká advokát Vojtěch Steininger.

Pokud se vada objeví opakovaně – nejméně třikrát stejná vada nebo čtyři různé vady na stejném výrobku –, vzniká právo na výměnu zboží, případně na vrácení peněz. „Jde o situace, kdy pro opakovaný výskyt vady nebo větší počet vad nelze věc řádně užívat. V takovém případě může spotřebite­l také odstoupit od smlouvy,“dodává Steininger.

Pomoci může obchodní inspekce nebo soud

„Zamítne-li obchodník reklamaci, je nově možné podat návrh na mimosoudní řešení spotřebite­lského sporu u České obchodní in- spekce (ČOI). Cílem je smírné řešení sporu a uzavření dohody,“nastiňujem­imosoudní možnost řešení Vojtěch Steininger. Když k dohodě nedojde, může ČOI vydat stanovisko, které ale není právně závazné. „Je tedy otázkou, zda jej obchodníci nebudou brát na lehkou váhu. Dalším možným krokem spotřebite­le je podání žaloby,“říká Steininger.

Jedná-li se o drahou věc, vyplatí se obrátit na advokáta – třeba oprava auta bude bezpochyby velmi nákladná. Svá práva si ale spotřebite­l musí pohlídat sám. „Ochranu spotřebite­le nelze pojímat jako obranu jeho neschopnos­ti či lehkomysln­osti,“upozorňuje Vojtěch Steininger. lek Vzory smluv a podání poskytl právní systém CODEXIS®

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia