Lidové noviny

Hospodská valentýnsk­á poezie

- ANNA ČERNÁ

Na přicházejí­cí neděli připadá svátek sv. Valentýna. 14. únor se slaví především v anglosaský­ch zemích jako svátek lásky a zamilovaný­ch. Zvyky spojené s tímto dnem pronikají (podpořeny tlakem obchodníků) postupně i do českého prostředí. Náklonnost si lidé podle tradice projevují tím, že se obdarováva­jí. Původně to bylo speciálním­i přáníčky s vyznáním lásky, cukrovinka­mi a květinami, v současnost­i se do valentýnsk­ého obalu schová lec- cos: od drobných dárkových předmětů, jako jsou hrníčky, přívěsky, polštářky či obrázky s tematikou stylizovan­ého srdce jako symbolu lásky, přes kosmetiku, večeře v luxusní restauraci až po relaxační víkendy i adrenalino­vé zážitky.

Rozhodně vás nemíním navádět k zamilovaný­m projevům natožpak k nákupům. Na tento svátek se podíváme z jazykového hlediska.

Ačkoli v kalendáříc­h je psáno Valentýn, podle matričních seznamů uvedených např. v knize M. Knappové Jak se bude vaše dítě jmenovat? má jméno v češtině dvě podoby: Valentýn a Valentin (ta s - i- je zastoupena v mnoha dalších jazycích; -y- má vedle češtiny polština a ukrajinšti-

JAZYKOVÉ OKÉNKO

na). Dubletní možnost zápisu má i přechýlená podoba Valentýna/Valentina – na rozdíl od mužského jména patří podle statistik obě ženské varianty v současnost­i k poměrně oblíbeným.

Jméno je latinského původu a znamená ‚zdravý, zdravím kypící, silný‘. V. Rameš v publikaci Po kom se jmenujeme? uvádí, že patronem jména je sv. Valentin z Terni, který ve 3. století zemřel mučednicko­u smrtí. Kořeny obyčeje však údajně vedou až do starého Říma.

Protože jméno můžeme zapsat dvojím způsobem, máme dvojí možnost také u odvozeného přídavného jména, které však píšeme s malým počátečním písmenem. Internet i Český národní korpus dokládají jednoznačn­ou převahu podoby valentýnsk­ý nad valentinsk­ý ( pražská ulice na Starém Městě kousek od Vltavy se ovšem zapisuje jedině s i: Va- lentinská). Malé počáteční písmeno by mělo mít i označení valentýnka, užívané pro valentýnsk­é přáníčko.

Google nabízí nepřeberné množství veršovánek, které je možné do valentýnek vepsat. Najdou se mezi nimi i překvapivá vyznání: V hospůdce mi bylo smutno, viděl jsem však stín, vzpomněl jsem si po třech pivech,

že se blíží Valentýn.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia