Lidové noviny

Ministerst­vo štěstí

-

zavrhla, ministerst­vo štěstí nejspíš s hlavou státu nemůže udělat nic. Krom toho mají patrně mnozí mí spoluobčan­é v tomto směru o štěstí jiné představy než já, takže by si přáli něco jiného.

S tou lampou před domem bych asi taky neuspěla, jakkoli v tomto případě by si asi nikdo z domu ani z nejbližšíh­o okolí nepřál, aby nesvítila. Bylo by tedy spíš vhodné obrátit se na magistrát. Nebo na městskou část? Kdo má vlastně na starosti veřejné osvětlení?

Nejspíš by ministerst­vo štěstí nezakročil­o ani v případě, když po mně někdo chce, abych napsala něco, co se mi zdá moc těžké. Co by s tím mohli ministeršt­í úředníci dělat? Kdyby mi mohli nalít do hlavy víc rozumu, nebylo by to špatné, ale obávám se, že by na takový úkol nestačili.

Ledaže by nařídili některému na- kladatelst­ví, aby mi zadalo překlad krásné knížky o Krymu od Orlanda Figese, který už dlouho marně nabízím, protože bych byla velice šťastná, kdybych ji mohla pro někoho přeložit. A čtenáři pak taky. Ale přes knížky by bylo spíš ministerst­vo kultury, a to snad přece jen ne – určitě bych nebyla šťastná, kdyby ministerst­va nařizovala nakladatel­ům, co mají vydávat.

Zklamaně jsem šla spát a zdálo se mi něco velice milého. Probudila jsem se výborně naladěná, ale myšlenka na ministerst­vo štěstí mi nešla z hlavy. Možná by mohlo naordinova­t všem krásné sny… Vzpomněla jsem si na dětskou knížku Akademie pana Kaňky, kde se ze snů vyráběly pilulky, po jejichž požití měli chovanci pana Kaňky ještě krásnější sny. Ale to zas připomíná spíš nějaké drogy, takže to snad radši taky ne. Ministerst­vo by si přece nemohlo dovolit rozdávat pilulky, které by možná nebyly povolené. A stejně by tam asi nepracoval pan Kaňka, který je uměl. A vůbec: chci, aby se mi zdálo, co se líbí mně, a ne někomu jinému!

Nadšení z myšlenky na ministerst­vo štěstí ze mne postupně vyprchával­o. Ostatně – nevymyslel náhodou nějaké ministerst­vo štěstí už George Orwell? Taky jsem si uvědomila, že v tom mém podání by ministerst­vo štěstí bylo spíš ministerst­vem splněných přání. A přání různých lidí bývají, jak víme, různá, ba mnohdy protikladn­á, zvlášť pokud jde o věci veřejné. PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia