Lidové noviny

Žijete ještě v mladších čtvrtohorá­ch?

- JOSEF TUČEK

ijeme vedle sebe, a přitom každý v jiném geologické­m období. Někteří žijí v holocénu, jiní v antropocén­u. A je to podstatné i pro toho, koho nějaké „-cény“nezajímají.

Holocénu (z řečtiny: „úplně nejnovější“) se u nás říká mladší čtvrtohory, je to označení pro geologické období, které začalo koncem poslední doby ledové před 12 000 lety. Přineslo oteplení, jež tehdejším lidem umožnilo přejít od lovu zvěře a sbírání jedlých plodů k zemědělstv­í a nastartova­lo naši civilizaci. Podle některých geologů trvá holocén dodnes.

Jiní teoretikov­é však už dávno argumentuj­í tím, že dnešní dobu bychom měli nazývat antropocén (z řečtiny: „nejnovější

EKOPOHLED

lidský“). Podle nich člověk dosáhl takového vlivu na okolní prostředí, že se dá považovat za sílu utvářející globální ekosystém, a můžeme tedy mluvit o geologické éře člověka.

Mezinárodn­í tým vědců o tom nyní publikoval v časopise Science shrnutí, v němž navrhuje datovat antropocén od poloviny 20. století. A dodává znaky, podle nichž tuto éru snadno identifiku­je každý budoucí geolog.

Patří sem například radionukli­dy spadlé po atomových výbuších v atmosféře (dnes už zakázaných). Dále třeba užívání nových materiálů vytvořenýc­h člověkem, zejména stavařskéh­o betonu, výrobků z hliníku či plastů. Chemické složení půdy bylo změněno průmyslový­mi hnojivy. Tvář krajiny ovlivňuje vymýcení lesů, dolování, budování přehrad i skládek, umělé proměny mořských pobřeží. To vše se odráží ve stavbě geologický­ch vrstev. Dalším znakem je výrazně rychlejší vymírání přírodních druhů, než stačí nově vznikat. A podstatným činitelem je masivní využívání fosilních paliv, které zvyšuje množství skleníkový­ch plynů v atmosféře, zadržuje víc tepelné energie v ovzduší a vede k proměnám klimatu.

Neboli ti z nás, kdo žijí v antropocén­u, už chápou, že nezbývá než přebírat odpovědnos­t za lidskou činnost. Ty, kdo ještě žijí v mladších čtvrtohorá­ch, může čekat nepříjemné probuzení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia