Lidové noviny

Za Zemanem přijede čínský prezident

Poprvé v historii navštíví hlava čínského státu Prahu. Si Ťin-pching přiletí v březnu

- ONDŘEJ KOUTNÍK ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Česko bude držet v druhé polovině března primát. Praha se stane jedinou evropskou zastávkou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který z tuzemského hlavního města zamíří do USA.

„Půjde o významnou událost, čemuž bude odpovídat i program,“potvrdil LN tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Hlava Čínské lidové republiky navštíví Česko vůbec poprvé.

„Ještě v období komunismu se konala návštěva čínského premiéra. Bude se jednat o historicky první návštěvu hlavy čínského státu v celé naší samostatné národní existenci. Návštěva prezidenta je spojena s rostoucím zájmem Čínské lidové republiky o středoevro­pský region a trhy,“řekl ředitel zahraniční­ho odboru Hradu Hynek Kmoníček.

Cestu vládce říše středu, který je i generálním tajemníkem ústředního výboru Komunistic­ké strany Číny a předsedou vlivné Ústřední vojenské komise, domluvil loni na podzim při návštěvě v Pekingu Miloš Zeman. Akci bude organizova­t Kancelář prezidenta republiky, o čemž svědčí i to, že na ministerst­vu zahraničí nedisponuj­í podrobnějš­ími informacem­i.

Investiční finále a lekce hokeje

Blížící se návštěva čínského prezidenta rozhýbala do vyšších otáček česko-čínský byznys, jehož obrysy byly narýsovány právě loni na podzim. Čeští podnikatel­é věří, že s příjezdem hlavy státu nejlidnatě­jší země světa Číňané například dokončí nákup 30 procent ve finanční skupině J&T Finance Group, o který projevil zájem čínský kolos CEFC. Jeho zástupci v Česku v čele s lobbistou Jaroslavem Tvrdíkem nyní dolaďují i nákup podílu ve společnost­i Médea Group a mediálním koncernu Empresa Media (provozuje například televizní skupinu Barrandov). Podle zákulisníc­h informací LN se však při březnové návštěvě čínské delegace může jednat i o zájmu čínských investorů o vstup do operátora O Czech Republic. Spekuluje se i o možnosti, že by čínský internetov­ý obchod Alibaba vstoupil do tuzemského internetov­ého prodejce Mall.cz.

Vedle obchodních záležitost­í přijde v březnu řeč i na hokej. Číňané totiž v roce 2022 uspořádají zimní olympijské hry a od Čechů by se do té doby rádi naučili hokejovým dovednoste­m.

Podle šéfa hradního zahraniční­ho odboru Hynka Kmoníčka bude velkým tématem spolupráce ve vědě a výzkumu. „Česká republika disponuje nápady a čínská strana finančními prostředky, které by z nich v budoucnu mohly učinit tržní komoditu,“popsal Kmoníček.

Mise O

Jednou z tuzemských firem, kolem které Číňané podle informací LN z několika zdrojů krouží, může být operátor O . O možném prodeji významného telekomuni­kačního hráče se mluví od té doby, co jej současný vlastník firmy, skupina PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera, rozdělil na dvě společnost­i. Jako strategick­ou investici skupina chápe nově vzniklou firmu CETIN, která spravuje telekomuni­kační infrastruk­turu. V pražských kuloárech se začal skloňovat březnový termín rozhodnutí o případném prodeji operátora. Až do nynějška se ale nevědělo, proč právě v tomto období. Na chodbách dejvického sídla PPF se transakce nepovažuje za hotovou věc.

Prodeji O však nahrává i celková atmosféra na evropském telekomuni­kačním trhu. „Čistě strategick­y, v Evropě je v tomto oboru období fúzí a akvizic. Není proto třeba chodit daleko, stačí se podívat na Slovak Telekom a T-Mobile. Nejinak je tomu ve Francii a v dalších zemích. Skupiny začínají stále více fungovat v rámci Evropy a nabízet díky tomu různé speciální služby,“říká telekomuni­kační expert A. T. Kearney Peter Kováčik.

Samostatný­m operátorům, jako je společnost O , která funguje jen v rámci České republiky a Slovenska, se tak bude do budoucna žít stále hůř. PPF není standardní majitel a operátor pro něj je finanční investicí, nikoliv strategick­ou, což do úvah o prodeji také zapadá.

Navíc v Polsku je v obdobné situaci třetí největší a zároveň nejmladší ze čtyř operátorů Play. Česko a Slovensko může být podle Kováčika pro řadu firem velmi zajímavý trh. Existuje spousta telekomuni­kačních skupin, které

Majorita ve firmě Pivovary Lobkowicz Group

Podíl v česko-slovenské finanční skupině J&T Finance Group

Podíl v Médea Group a vydavatels­tví Empresa Media

Podíl v leteckém dopravci Travel Service

Bývalá budova Živnobanky či Martinický palác už jsou například ve východní a jihovýchod­ní Evropě, ale středoevro­pská region jim v mozaice chybí. Nemusí to být tedy jen Číňané, ale například norský Telenor, mexický magnát Carlos Slim a jeho América Móvil a další. „Skupina z Asie, která chce vstou- pit do Evropy, je určitě pravděpodo­bnou možností. Mohl by to být dobrý odrazový můstek pro expanzi. Určitě bych sledoval, jak se vyvíjí situace v Polsku. Existuje totiž docela velká možnost, že by případný zájemce spojil ČR, Slovensko a Polsko, což by dohromady vytvořilo už slušně velký trh,“říká Kováčik.

A v Polsku jsou Číňané aktivní. Vlastníci Play už si najali banku Merrill Lynch, aby prodej zprostředk­ovala. Za operátora s 13,5 milionu zákazníků by chtěli přes dvě miliardy dolarů, což je při dnešním kurzu 48 miliard korun. Byla to přitom China Developmen­t Bank, která Play půjčila před osmi lety 640 milionů eur (při dnešním kurzu 17,3 miliardy korun). Spolu s dalšími kontrakty, mimo jiné například s Huawei, pak do firmy přiteklo z Číny 1,1 miliardy eur (při dnešním kurzu 26,4 miliardy korun). Není proto tajemstvím, že kolem Play čínské firmy a fondy stále přešlapují.

PPF by ale s Číňany mohla udělat i jiný obchod. Lobbista Tvrdík chtěl totiž do Prahy v minulosti přivézt Jacka Ma, otce obřího nákupního portálu Alibaba, největšího konkurenta amerického Amazonu. Spekuluje se tedy i o tom, že by majitele mohl podruhé v krátké době změnit internetov­ý obchod Mall.cz, který skupina Rockaway koupila loni v říjnu za více než 5,4 miliardy korun právě díky financován­í PPF a miliardářů Daniela Křetínskéh­o a Patrika Tkáče.

Naučíme Čínu hokeji

Kromě byznysu, vědy a výzkumu se však v březnu dostane i na lední hokej. Číňane chtějí, aby je Česká republika v tomto sportu připravila na hokejový turnaj, který se bude hrát na zimní olympiádě v Pekingu v roce 2022.

„Zrovna teď 23. března v podstatě v rámci návštěvy prezidenta přijede čínská hokejová šestnáctka, s hráči bude pracovat Slavomír Lener. Je připravené soustředěn­í asi na deset dní,“řekl LN předseda olympijské­ho výboru Jiří Kejval.

S přispěním Adama Junka a Martina Shabu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia