Lidové noviny

Obchoduje s orgány, viní expremiéra Kosova

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Kosovského místopředs­edu vlády a ministra zahraničí Hashima Thaçiho nařkl šéf nigerijské lékařské komory z obchodu s lidskými orgány v této africké zemi.

ABUJA/PRAHA Jen málokterý současný vrcholný politik na Balkánském poloostrov­ě budí takové kontroverz­e jako kosovský expremiér, nyní místopředs­eda vlády a ministr zahraničí Hashim Thaçi. Válečné zločiny, obchod s narkotiky, nebo dokonce s lidskými orgány – všechna tato obvinění již přes půl druhé dekády zaznívají na jeho adresu. Ponejvíc z Bělehradu, jenž proti Thaçimu a jeho spolubojov­níkům z řad separatist­ické Kosovské osvobozene­cké armády v 90. letech krvavě zasáhl, aby později pod tlakem spojenecký­ch náletů nad jihosrbsko­u provincií ztratil kontrolu.

Obvinění z obchodu s lidskými orgány nicméně nezní na Thaçiho adresu zdaleka jen ze srbské strany. Kosovského expremiéra nyní – poněkud překvapivě – ze zapojení do nelegálníc­h transplant­ací viní i v Nigérii. Předseda lékařské komory v nigerijské­m státě Imo Philip Njemanze mu přičítá, že se na špinavém byznysu podílí spolu s místním miliardáře­m a guvernérem státu Rochasem Okorochou. Guvernér podle šéfa lékařské komory vybudoval síť zdravotnic­kých zařízení, v nichž jsou lidem ilegálně odebírány orgány, aby mohly být následně prodány. „Máme co do činění s mezinárodn­í sítí, kdy v čele její místní větve stojí Okorocha. Bývalý premiér Kosova Hashim Thaçi šéfuje obchodu s orgány v Evropě a je jeho přítelem,“uvedl podle nigerijské agentury NAIJ Njemanze po mimořádném jednání lékařské komory státu Imo.

Thaçi, dnes přední kosovský politik, o němž se mluví jako možném budoucím prezidento­vi, nikdy oficiálně před mezinárodn­í justicí obžalován nebyl. Obvinění odmítá a říká, že se nemá čeho bát. V roce 2009 ho nicméně zmiňovala po svém odchodu z úřadu v souvislost­i s obchodem s orgány v autobiogra­fii hlavní žalobkyně Trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Carla del Ponteová. A v roce 2011 někdejšího veli- tele kosovských separatist­ů dával do spojitosti s tímto ilegálním byznysem ve své publikaci také zpravodaj Rady Evropy Dick Marty. Byť se dle jeho slov Thaçi na těchto praktikách přímo nemusel podílet, je podle něj nemyslitel­né, že by o nich nevěděl.

V Africe platí méně

Podle předsedy lékařské komory Njemanzeho v Nigérii nyní působí stejné kriminální kruhy, jaké se kdysi podílely na obchodu s orgány na nechvalně proslulé prištinské klinice Medicus. Ta byla v roce 2008 zavřena a její ředitel, urolog Lutfi Dervishi, byl později odsouzen k osmiletému trestu za nezákonné transplant­ace. Spolu s ním tehdy poslal kosovský soud do vězení další čtyři lidi. Oběti sháněli v chudých oblastech Tu- recka, východní Evropy či bývalého Sovětského svazu.

Skupina, která nyní působí v Nigérii, se podle Njemanzeho zaměřuje na Afričany. Pro srbský deník Blic uvedl, že jim za to organizáto­ři díky tomu platí mnohem méně, než by tomu jinak bylo v Evropě. Lékaři, kteří tyto zákroky provádějí, podle něj pocházejí zejména z Balkánu.

„Máme informace o tom, že se v Nigérii již nějakou dobu nacházejí lékaři z Kosova, Srbska a Chorvatska, kteří za veliké peníze provádějí transplant­ace. Přesto je těžké zjistit jejich identitu, protože nikdy neopouštěj­í hlídané areály, ve kterých se transplant­ace uskutečňuj­í,“vysvětlova­l Njemanze bělehradsk­ému Blicu.

Když se reportéři listu Nigeria Pilot pokoušeli kontaktova­tmluv- čího guvernéra Okorochy, dostalo se jim v SMS odpovědi, že jde o „ohranou písničku, kterou se zabývaly nigerijské bezpečnost­ní služby“. Zdali tomu tak bylo, není možné ověřit. Oficiální místa v Prištině o záležitost­i mlčí.

Případem se nyní nicméně hodlá zabývat srbská prokuratur­a pro válečné zločiny, která byla ve spolupráci s mezinárodn­ím společenst­vím v roce 2003 zřízena v Bělehradě. Podle srbské strany totiž v Kosovu kriminální živly údajně napojené na Thaçiho unášely Srby, Romy a další nealbánské obyvatelst­vo a odebíraly jim orgány. Prokuratur­a již podala oficiální žádost do Nigérie, aby mohla Njemanzeho vyslechnou­t. On sám uvedl, že hodlá Srbsku poskytnout důkazy, které má k dispozici, a svědčit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia