Lidové noviny

WHO slibuje testy vakcíny proti viru zika do 18 měsíců

- ŽENEVA

Velké klinické zkoušky vakcín proti viru zika očekává Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) nejdříve za 18 měsíců. WHOpodle agentury Reuters včera také uvedla, že nadějně se zatím jeví dva preparáty: jeden je z USA a druhý z Indie. Rychleji, a to v řádu týdnů, mají být k dispozici testy na diagnostik­ování virové nákazy. WHO včera varovala těhotné ženy, aby do oblastí s nákazou z preventivn­ích důvodů necestoval­y.

Do vývoje vakcíny proti viru, která zatím neexistuje, se zapojilo 15 farmaceuti­ckých laboratoří, uvedla zástupkyně ředitelky WHOMarie Paule Kienyová. Podle ní se zdá, že v práci nejvíce pokročil americký Národní ústav zdraví (NIH) a společnost Bharat Biotech sídlící v Indii. I tak je ale nutné s velkými klinickými testy počítat nejdříve za půldruhého roku.

Kienyová rovněž podle AP sdělila, že spojitostm­ezi zikou a mikrocefal­ií se zdá být čím dál prav- děpodobněj­ší. Mikrocefal­ie je vývojová porucha, která předčasně ukončuje růstmozku lidského plodu. Komáry přenášený virus se rozšířil především v zemích Latinské Ameriky, ojedinělé případy však již byly hlášeny v USA či v některých evropských zemích.

U dospělé populace je průběh nákazy mírný, riziko kvůli možné spojitosti s mikrocefal­ií ale hrozí těhotným ženám. „S ohledem na nejnovější důkazy o tom, že infekce viru zika během těhotenstv­í může souviset s mikrocefal­ií novorozenc­ů, WHO vydává další preventivn­í cestovní doporučení těhotným ženám a jejich sexuálním partnerům,“uvedla zdravotnic­ká organizace v prohlášení.

Dosavadní výzkum viru rovněž ukazuje, že virus se zřejmě může přenášet i pohlavním stykem. Virus byl rovněž lokalizová­n ve slinách. Podle dnešního sdělení britských zdravotnic­kých úřadů může virus zika v mužském spermatu přežít mnohem déle, než se dosud myslelo. čtk, zah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia