Lidové noviny

Zmatená píšťalka

Slávistick­é probuzení vnáší do fotbalu nervozitu

-

Zima skončila, jaro začalo a Miroslavu Peltovi přibyly starosti. Na fotbalové mapě se během zimní přestávky, která tímto víkendem bere za své, objevil nový a bohatý aspirant na nejvyšší příčky. Slavia Praha. Vršovický klub díky finanční superinjek­ci od čínského investora CEFC mocně posiloval. Zástupce asijské skupiny ve Slavii Jaroslav Tvrdík a spolumajit­el sešívaných Jiří Šimáně vyhlásili jasný cíl: evropské poháry. Nástup Slavie do „top“patra první ligy však nebude mít dopad jen na dění na trávníku, ale i v zákulisí fotbalové scény.

Podle informovan­ých zdrojů LN slávistick­é probuzení vneslo nervozitu do řad tuzemských bossů – zejména těch pražských Daniela Křetínskéh­o na sparťanské straně a Tvrdíka na straně druhé. Už během zimy se jeden takový příběh odehrál. Sešívaný lobbista toužil po příchodu reprezenta­nta Josefa Šurala, toho mu ale „vyfoukl“před očima letenský miliardář. Sparťanský­m manažerům zase není po chuti, že jim do pražského revíru, v němž poslední léta dominovali, leze slávistick­ý konkurent. „Mají kluby jako hračku. V byznysu se respektují, fotbal ale prožívají a jsou schopni se poprat,“glosoval situacimez­i lídry Sparty a Slavie nejmenovan­ý zdroj.

Nervózní z toho všeho může být především šéf Fotbalové asociace Pelta. V posledních letech mu ke klidu v soutěži stačilo, aby ukočíroval řevnivost mezi Spartou a Plzní. Nyní k nim přibyla Slavie a zapomínat by se nemělo ani na Jablonec, který patří právě předsedovi. Případné tření mezi elitními tuzemskými kluby by mohlo nabourat zavedené pořádky české kopané. Stačí vzpomenout, jaký chaos způsobila kauza Křetínskéh­o kabely, v níž se vedl tři roky spor o rozhodčí mezi Spartou a Plzní. Teď aby Pelta se zvýšenou pozorností sledoval i „píšťalky“v zápasech Slavie. Zrovna v době, kdy Pelta mimo jiné u čínských investorů hledá nového sponzora první ligy. Ondřej Koutník

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia