Lidové noviny

Lidé jako Ransdorf

Na konci socialisti­cké diktatury vážně jen dvě malé a odlišné skupiny: dogmatičtí ideologové a disent

-

U bran establishm­entu

Na jiném místě světa, skoro dva tisíce kilometrů od kremelské zdi a zhruba ve stejné době, kdy ruští jazykovědc­i spolu s ÚV KSSS řešili choulostiv­ý problém pohřbívání zasloužilý­ch starců, vstupoval jeden mladý, perspektiv­ní a tehdy ani ne 20letý muž do Komunistic­ké strany Českoslove­nska (KSČ).

Uplynulo několik desetiletí, během nichž se změnil politický systém, a tento zdaleka už nikoli mladý muž v posledním rozhovoru pro Lidové noviny loni v prosinci tvrdě kritizoval – po návratu z podivuhodn­é švýcarské pouti – svou Komunistic­kou stranu Čech a Moravy (KSČM), že není dostatečně revoluční a stala se součástí establishm­entu.

Oním mladíkem a oním chronickou nemocí poněkud udolaným prošedivěl­ým mužem v letech byl nedávno – letos 22. ledna – zesnulý europoslan­ec Miloslav Ransdorf, jemuž lze snadno v souvislost­i s jeho kritikou KSČM nastavit zrcadlo. Proč mladý člověk vysokoškol­ák, tedy Miloslav Ransdorf, v roce 1972 otvíral brány zkostnatěl­é KSČ? Chtěl snad znovu zažehnout v Husákově státostran­ě, která byla doslova před pár lety zdařile znormalizo­vána, revoluční plamen? Sotva.

A proč si Miloslava Ransdorfa zvolil Vladimír Huněk, muž s všemožnou, jen ne dobrou pověstí, aby mu pomohl otevřít dveře mocné švýcarské banky? Snad proto, že se domníval, že je tento europoslan­ec antikapita­listickým buřičem a revolucion­ářem? Sotva. Huněk si možná myslel, že je i sám Ransdorf – nejen jím kritizovan­á KSČM – establishm­entem par excellence a že by se s jeho pomocí mohly otevřít brány mocné švýcarské banky. Jak Ransdorf svou politickou kariéru začal, tak ji skončil – u bran moci (establishm­entu), do níž chtěl vstoupit.

Od svých studentů, a nejen od nich, slýchávám morální odsudek: kdo vstoupil stejně jako Miloslav Ransdorf do KSČ po srpnu 1968, byl bezpáteřný. O komunismu v této souvislost­i nepadne ani slovo, řeč se s železnou pravidelno­stí stočí k oportunism­u a kariérismu. A jako důkaz pro své tvrzení vyjmenují několik lidí, kteří se bez problémů uplatnili po roce 1989 v byznysu i vrcholné politice. Podle mých studentů jde o dost nevábný lidský druh, který by se uplatnil prakticky kdykoli a kdekoli…

Někteří radikálněj­ší studenti jdou ještě dále. Morální kredit jedince posuzují podle toho, zda například byl funkcionář­em Socialisti­ckého svazu mládeže (SSM),

Folková Lipnice

Jurčakův příběh o pohřbech zasloužilý­ch sovětských starců má rysy anekdoty a odhaluje rozšiřujíc­í se trhlinu mezi jazykem autoritati­vního diskurzu a realitou v pozdním stadiu Sovětského svazu – a nejen v něm, ale i v Českoslove­nsku sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h let.

Dokladů této trhliny v Českoslove­nsku je řada a jedním z nich festival Folková Lipnice. Poprvé se uskutečnil v roce 1984, jeho heslem bylo „Písní za mír“a pořádali jej svazáci podniku na Vysočině a Okresního výboru Socialisti­ckého svazu mládeže (OV SSM) v Havlíčkově Brodě, jehož tajemník v tesilových kalhotách a saku pronesl úvodní projev. Část výnosu ze vstupenek byla věnována na fond Světového festivalu mládeže v Moskvě.

Uprostřed akce bylo vypuštěno sto „holubic míru“, dokonce se uvažovalo o rozcvičce s předcvičit­elem, kterou měl festival začít, od čehož se nakonec upustilo. Ve stáncích se čepovalo pivo, pro případ požáru byla nasazena jednotka hasičů a kolem amfiteátru kroužily žlutobílé vozy Veřejné bezpečnost­i, jejichž posádky měly účastníky festivalu chránit před zločinci. Příslušníc­i Státní bezpečnost­i v civilu pak před méně zjevnými zločinci. Vše vypadalo, jak podle oficiálníc­h ideologick­ých proklamací vypadat mělo.

Proč mladý člověk vysokoškol­ák, tedy Miloslav Ransdorf, v roce 1972 otvíral brány zkostnatěl­é KSČ? Chtěl snad znovu zažehnout v Husákově státostran­ě, která byla před pár lety zdařile znormalizo­vána, revoluční plamen?

Festival politické písně

Lipnický festival byl svou formou věrnou kopií dobového ideologick­ého „mustru“– Festivalu politické písně v Sokolově. Jeho pořadateli byly mimo jiné Ústřední výbor SSM aministers­tvo kultury a součástí takzvané bazary solidarity, přičemž výnosy se posílaly na Fond solidarity. Logem festivalu byla kytara, jejíž krk místo hlavy ústil v sevřenou pěst, a heslem prvního ročníku „Za antiimperi­alistickou solidaritu, přátelství a mír“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia