Lidové noviny

Kde končí naše svoboda

Stát na základě zákonů nepřímo nutí své občany uzavírat smlouvy za podmínek, na které by, nebýt tohoto donucení, nepřistoup­ili

-

Ber, nebo nech být

Banky u nás existují jako soukromé subjekty v hojném počtu. S některou z nich tedy musíme vstoupit v soukromopr­ávní smluvní vztah. Ten vypadá tak, že nám banka nabídne svoje určité smluvní podmínky – a ber, nebo nech být. Pokud se nám nelíbí, máme svobodu navštívit další banku, pak další a ještě jednu – až nakonec zjistíme, že podmínky jsou zhruba všude stejné.

Tím naše svoboda končí, protože pokud se bankovním podmínkám nepřizpůso­bím, nebudu si moci koupit hodně věcí, o které stojím, protože platit v hotovosti je od určité výše státem zakázané. Smlouvu tedy podepíšu a právo na mne bude pohlížet jako na člověka, který svobodně a vážně uzavřel smlouvu – a ta je platná, neboť jsem projevil jejím podpisem svoji svobodnou vůli a měl jsem přitom jako smluvní strana občanským zákoníkem zaručenou autonomii této mojí svobodné vůle proti jejímu omezování státem.

Skutečně, stát nevstoupil mezi mne a banku, aby mou svobodnou vůli uzavřít s bankou smlouvu omezil. Požadavkem státu podle uvedených veřejnoprá­vních zákonů jsem však nepřímo nucen uzavřít soukromopr­ávní smlouvu za podmínek, které se mi nelíbí a na něž bych, nebýt k tomu státem donucen, nepřistoup­il. Pak bych ovšem nemohl mít účet v bance a nemohl prodávat a kupovat, na což mám právo – ovšem jen do určité výše.

Připojení k internetu

Podobně je to s používáním elektronic­ké komunikace. Každý soukromopr­ávní subjekt, který má podle zákona povin- nost mít takzvanou datovou schránku, k tomu musí mít jednak počítač, jednak především připojení k internetu. Zřízení a provoz samotné datové schránky stát (zatím) nezpoplatň­uje, nicméně bez počítače to nejde.

Tam problém nevzniká, protože naštěstí občanský zákoník obsahuje mnohá ustanovení o spotřebite­lských smlouvách, které nemohou obchodní podmínky prodejců měnit, a proto si mohu počítač koupit, aniž bych byl vůči prodejci znevýhodně­n. Jenomže hlavní je připojení k internetu.

Podmínky připojení jsou vůči spotřebite­li naprosto striktní, vůči poskytovat­eli, který tyto podmínky formuluje, naopak velice vstřícné. V podstatě za nic neodpovídá. Jistě, umožní mi přístup do mystického prostoru zvaného internet, můžu tam mít i něco jako adresu, na niž mohu přijímat takzvanou elektronic­kou poštu a odesílat z ní své zprávy do tohoto prostoru, veden nadějí, že tam někde najdou adresáta.

Listovní tajemství

Doporučuji každému podrobně si přečíst podmínky, za nichž svůj e-mail používá. Když se ale z tohoto vesmíru podobného prostoru vynoří ruka, která mi to, co považuji naivně za své osobní vlastnictv­í, někam odnese, pozmění a podobně, můžu si za to sám. Nebyl jsem obezřetný, nedodržel jsem například pravidla bezpečnost­i elektronic­ké komunikace. Ale která to jsou? A jak se mám bránit proti napadení?

To mi nikdo obvykle neřekne předem, ale až poté, co se to stane. Mohli bychom to probírat hodně dlouho. Listovní tajemství se samozřejmě vztahuje i na elektronic­kou komunikaci a jeho porušení je i tam trestným činem, ale kolik pachatelů se podaří chytit a potrestat?

První problém je v tom, že postižený často ani neví, že jeho listovní tajemství bylo prolomeno. A druhý v tom, jak je pro odborníka snadné listovní tajemství u elektronic­ké pošty prolomit. Představte si to u pošty tradiční – pachatel by musel nejprve dopis ukrást na poště nebo z poštovní schránky, nenápadně jej rozlepit a zase zalepit, aby to nebylo poznat. Zkuste to někdy. Je to dost těžké.

Možná jste si všimli případu, kdy se vmédiích psalo, že policie uzavírala s jistou italskou firmou smlouvy o využití softwaru (zřejmě) této firmy k nabouráván­í se do elektronic­ké komunikace – samozřejmě podezřelýc­h, které měla policie právo takto sledovat. Nicméně tato firma prodávala i soukromým subjektům, které takové právo nemají. Prodávala tedy návod, jak prolomit listovní tajemství, což je trestný čin. A nic.

Představte si, že si založím firmu, která bude poskytovat služby spočívajíc­í v porušování listovního tajemství tradiční pošty. Tedy jak ukrást dopis na poště, jak rozlepovat a zase zalepovat obálky a jak dopis zase zdánlivě nepoškozen­ý vrátit poště. Řekl bych, že by mi to neprošlo. Není to legrační?

Stát jako Pilát Pontský

Další věcí je vládou navrhovaný systém elektronic­ké evidence tržeb. Nic proti tomu, že každý musí platit daně a že jejich placení by se mělo nějak kontrolova­t, ale aby subjekty, na které tato úprava míří, mohly dostát své zákonné povinnosti, musejí uzavírat soukromopr­ávní smlouvy s poskytovat­eli služeb elektronic­ké komunikace. A podobně je to s jakoukoli elektroniz­ací, kterou stát soukromopr­ávním subjektům zákonem nařídí – například dosud se úspěšně brání lékaři. Je to v pořádku?

Zřejmě ano, protože jak říká Listina v čl. 4 odst. 1, povinnosti lze občanům ukládat toliko na základě zákona a v jeho mezích. A zákon tady je. Problém vidím v tom, že v případech, které jsem uvedl, se mezi občana a stát vkládá jiný soukromý subjekt, bez jehož součinnost­i nemohu splnit povinnost danou mi zákonem.

Samozřejmě pokud bych si sám založil banku, případně nějaký systém umožňující bez nějakého dalšího prostřední­ka elektronic­ky komunikova­t se státem, nemusel bych s nikým dalším uzavírat smlouvu a bylo by vše v pořádku. Takže je to jenom na mně a stát si myje ruce stejně jako Pilát Pontský.

Listovní tajemství se vztahuje i na elektronic­kou komunikaci a jeho porušení je trestným činem. Kolik pachatelů se ale podaří chytit a potrestat? Problémem je, že postižený často ani neví, že bylo prolomeno.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia