Lidové noviny

Soukalová podruhé vyhrála tam, kde to kritizuje

Výsledky

- ONDŘEJ NOVOTNÝ

Ač zaváhala na startu, ač na třetí střelbě třikrát minula, znovu byla v cíli první. Gabriela Soukalová vyhrála druhý závod v řadě!

Čtyři, tři, PRESQUE ISLE / PRAHA dva, jedna...

Moderátor spolu s diváky vyhecoval Gabrielu Soukalovou ke startu do stíhacího závodu. Vyrazila na trať, ale pak se zarazila: Není moc brzy? „Co mám dělat?“ptala se členů realizační­ho týmu u tratě.

Odpověď „Jeď!“

A Soukalová poslechla. Zase pádila po trati. Zase skvěle střílela, kromě třetí položky, kde silný vítr rozházel střelbu všech favoritek. A v cíli zase slavila.

Po čtvrtečním sprintu ovládla i páteční stíhací závod. Za rozpačitý start nakonec žádný trest nedostala. A v průběžném pořadí Světového poháru vede před Francouzko­u Dorinovou-Habertovou už o 135 bodů!

Češi včera vůbecměli důvod slavit: v mrazivých teplotách, které klesaly k minus osmnácti stupňům, skončila šestá Veronika Vítková a mezi muži i Michal Šlesingr.

zněla

jednoduše: Muži: 1. M. Fourcade (Fr.) 31:04,4 min. (2 trest. okruhy), 2. J. Bö (Nor.) -24,8 (3), 3. Šipulin (Rus.) -1:11,5 (2), ... 6. ŠLESINGR -2:02,7 (3), 28. KRČMÁŘ -3:54,2 (4). Ženy: 1. SOUKALOVÁ 31:24,6 (3), 2. Mäkäräinen­ová (Fin.) -34,0 (3), 3. Dorinová Habertová (Fr.) -38,8 (5), ... 6. VÍTKOVÁ -1:05,4 (3), 25. CHARVÁTOVÁ -2:42,4 (7), 37. PUSKARČÍKO­VÁ -3:44,0 (5).

Po sprintech přitom čeští biatlonist­é Světový pohár v Presque Isle ostře kritizoval­i. Nyní se zdá, že úspěšné vzpomínky převáží.

Přijel Super Bowl. Nebo ne?

Starosta Martin Puckett se před startem závodů těšil, jak událost prospěje turistice v desetitisí­covém městě. „Budeme moci sledovat vynikající sportovce přímo u nás. Přijíždí k nám Super Bowl evropských událostí,“hlásil.

A nebyl sám, kdo o slavnosti amerického fotbalu v souvislost­i s biatlonem v uplynulých dnech mluvil. Jenže Gabriela Soukalová použila přirovnání s trochu jiným nádechem. To když se zlobila, proč se Světový pohár koná právě v Presque Isle, místě s „nevyhovují­cím zázemím, nevhodným uby- továním a úzkými tratěmi“. „Super Bowl taky nehrajeme v Jablonci,“říkala pro Biatlon.cz.

Ve srovnání s evropskými baštami Novým Městem, Ruhpolding­em, Anterselvo­u či Oslem nabízí závody v USA vskutku zvláštní kulisu. Publikum, které by hromově bouřilo po každé ráně na střelnici? Dav fanoušků, jenž by hnal biatlonist­y do finiše v cílové rovince? Kdepak... „Celou dobu jsem běhal někde po lese zcela sám. Žádní diváci. Ještě že se nebojím medvědů,“říkal Šlesingr po čtvrtečním sprintu.

Mezinárodn­í biatlonová unie (IBU) touží pronikat na nové trhy a šířit popularitu sportu. I proto po předchozí zastávce v kanadském Canmore zavítal Světový pohár do státu Maine na severových­odě USA. Jenže v Presque Isle, kterému se přezdívá Hvězdné město, jsou navzdory osmi měsícům příprav a velkým očekáváním dojmy rozpačité. „Lidé se tu snaží, usmívají, jsou ochotní, ale podmínky na Světový pohár tady prostě nemají,“řekla Soukalová.

O víkendu americká exkurze skončí štafetami. Do mužského závodu (dnes 20.30 SEČ) Češi nenastoupí, jelikož Ondřej Moravec měl včera horečku. Ženy měly startovat zítra v 18.10, kvůli očekávaným tuhým mrazům se však i jejich štafeta zřejmě přeloží na dnešek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia