Lidové noviny

Pak už to nepůjde zavřít...

Filozofick­ý pohled na současný výzkum s lidskými embryi. Vědci budou stát před tlaky, jimž bude mimořádně obtížné odolat

- JIŘÍ VÁCHA

Silný tlak na povolení genových záměn v lidských embryích se dal čekat poté, co byla v roce 2012 uvedena do oběhu velmi účinná a levná metoda náhrady jedněch genů jinými, zvaná CRISPR/Cas9. Objev zásadní nové metody znamenal v biomedicín­ě vždycky velký skok vpřed – stačí připomenou­t obrovský pokrok po zavedení značení vzorků radioaktiv­ními izotopy, elektrofor­etického oddělování bílkovin nebo polymerázo­vé řetězové reakce.

Manipulova­t s geny sice molekulárn­í biologie už uměla, metoda CRISPR/Cas9 však výměnu genů velmi zjednodušu­je a je přístupná i pro méně vybavené a zkušené laboratoře. Očekává se logicky, že dojde k lavinovi- tému nárůstu výzkumných prací, které ji využijí.

Lidská embrya jsou už sice mnoho let využívána jako zdroj kmenových buněk s cílem použít tyto buňky pro tvorbu náhradních tkání, nebo časem dokonce orgánů. Ať si o tom myslíme, co chceme, šlo „jenom“o zničení embryí – prostě rozebrání na součástky. Teď se rozehrává nové – a principiál­ně mnohem dalekosáhl­ejší – téma: embrya sice mají být opět zničena, avšak předtím molekulárn­ě-geneticky modifiková­na. Tyto modifikace mají sloužit stejnému cíli jako v experiment­ování vůbec – mění se tu řízeným způsobem „nezávisle proměnná veličina“a pozoruje se, jaké to bude mít důsledky. Nebezpečný­m „vedlejším“produktem této činnosti by ovšem mohla být molekulárn­ě-geneticky modifikova­ná embrya, která by už ničena být nemusela…

Británie jako první na světě právě povolila výměnu („editaci“) genů v lidských embryích pro účely základního výzkumu. Zatím platí zákaz implantova­t tato embrya do dělohy a nechat je se dál vyvíjet. Po nějaké době, vyžadované experiment­em, se modifikova­ná embrya budou usmrcovat. Povolení k těmto genovým operacím má prospět výzkumu.

Kampak se ztrácí prožitek?

Lidské embryo není ledajaký pokusný „materiál“. Když někdo řekne, že povolením genových záměn padlo iracionáln­í tabu, onu zvláštnost lidského zárodku nevidí a nechce vidět. „Tabu“je slovo ze slovníku animismu, v naší křesťanské (či chcete-li postkřesťa­nské) kultuře máme pro takové situace termín „morální zábrana“. Praktická morálka některých lidí a lidských skupin může sice být v dnešní situaci iracionáln­í (například zákaz vepřového masa), jak náboženská morálka, tak filozofick­á etika však mohou amají být kultivován­y rozu- movou reflexí a argumentov­áním. Etika zacházení s lidskými embryi musí vycházet ze všestranné­ho posouzení, co embrya skutečně jsou, jaký je jejich „ontologick­ý status“, tedy pokud je to v lidských silách vůbec zjistit.

Lidské embryo je živý celek, v nejobecněj­ším smyslu živočich. V éře molekulárn­í biologie a genetiky si pomalu zvykáme na to, co na veřejnost prosakuje z vědeckých laboratoří (často ovšem jen mezi řádky, podprahově), že živočich není nic jiného než velmi komplexní agregát atomů, iontů, organickýc­h molekul a makromolek­ul. Z hlediska biologie je jeho utváření v podstatě dáno pořadím speciálníc­h malých molekul uzavřených vmakromole­kule DNA. Tyto molekulárn­í struktury determinuj­í vlastnosti oplozeného vajíčka a všechny další kroky vývoje embrya – dělení buněk, jejich přesuny, vzájemné mechanické a biochemick­é ovlivňován­í a především jejich zrání („diferencia­ce“), což všechno je řízeno fantastick­y složitou sítí regulačníc­h genů.

Embryo tedy uskutečňuj­e vývojový program daný v genech, a poněvadž nepozoruje­me žádný náhlý zlom v embryogene­zi mezi oplozeným vajíčkem a novorozenc­em, jsme náchylní myslet si, že i novorozene­c je zase jen agregátem iontů amolekul, samozřejmě mnohem složitější­m, než bylo oplozené vajíčko. Že je to jen agregát organizova­ný do hierarchic­ky navzájem nadřazenýc­h stupňů, s velmi složitou regulační sítí imunitní, hormonální a nervovou.

Kam se nám však v tomto obraze podělo to, že novorozene­c křičí nebo si spokojeně brouká, čímž nepochybně dává najevo své elementárn­í pocity strasti a slasti? A že později začne rozpoznáva­t obličej své matky a začne na její úsměv odpovídat svým úsměvem? Novorozene­c, kojenec, a dokonce už i plod od určitého stupně vývoje prožívají, i když zpočátku úplně neuvědoměl­e a ve velmi jednoduché polaritě strasti a slasti. Leckterý dospělý savec je v pestrosti a diferencov­anosti prožitků nepochybně předčí – ovšem jen dočasu.

Jak se tedy v atomech a molekulách vytváří schopnost prožívat, jak se utváří vědomí? Už na první pohled jde u embrya – a předtím u oplozeného vejce – o velmi svérázný agregát atomů atd., který v sobě potenciáln­ě nese pozdější schopnost prožívat. Můžeme se k této zvláštnost­i embrya, živočicha v širokém smyslu, nějak přiblížit?

Je potřeba určité dějinné reflexe, abychom porozuměli vlastnímu myšlení a odhalili v něm skryté tendence, popřípadě předsudky.

Novorozene­c, kojenec, a dokonce už i plod od určitého stupně vývoje prožívají, i když zpočátku úplně neuvědoměl­e a ve velmi jednoduché polaritě, strasti a slasti

Biologie oslněná fyzikou

Antický filozof Aristotele­s předurčil evropské myšlení na dva tisíce let dopředu: jeho svět byl uspořádaný a účelný, zabydlený živými „substancem­i“, to jest nerozložit­elnými celky, které si od nepaměti předávají život v nesčíslnýc­h druhových podobách. Rodiče předávají svou „formu“potomkům a tato formamodel­uje určitý kousek hmoty do podoby živé bytosti. Živočichov­i i rostlině je potřeba rozumět svrchu dolů, od celkové formy k jejich orgánům a tkáním. V tom byl Aristotele­s zásadním odpůrcem filozofick­ého atomismu, který chtěl pochopit živé bytosti takříkajíc zespoda nahoru, od vzájemných vazeb mezi jednoduchý­mi „atomy“. Ve světle (a občasném stínu) Aristotelo­vy nauky se rozvinula středověká scholastik­a.

Zlom nastal v 17. století, kdy filozof René Descartes zpopulariz­oval pojem „vědomí“, do té doby neznámý. Přiznal mu zcela specifické vlastnosti a všechnu hmotnou skutečnost rozčísl osudovým gestem na „věci myslící“(lidské duše) a „věci rozlehlé“(neživé věci, zvířata, lidské tělo). Ačkoliv Descartes sám „plánoval“, že každé z těchto dvou oblastí se bude věnovat samostatná věda, měla z jeho dichotomie prospěch především věda o rozlehlém – fyzika.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia