Lidové noviny

Ďábel je napravo

Osobní výběr ze světového tisku

-

Politika se stále víc prolíná s popkulturo­u. Kvíz na webu Spiegel Online nabízí citáty o penězích či bohatství a čtenář určuje autory. Zajímavé je, jak jsou ikony světové politiky, byznysu i popkultury zaměniteln­é.

My starší máme Marxův citát „Proletáři všech zemí, spojte se“v hlavě. Ale pro mladší je to oříšek. Jako možní autoři se jim vedle Marxe nabízejí punkoví Sex Pistols a šéf odborového svazu Verdi.

Jinde je to těžší. Zkuste si sami. Kdo je autorem sentence „To je svět bohatých“? a) Mahátma Gándhí, b) Lloyd Blankfein z banky Goldman Sachs, c) Björn Ulvaeus. Upřímně, mohl by to být kdokoliv, ale správná odpověď je c. Jde o skupinu ABBA a píseň Money, money, money.

*** Angela Merkelová je nejsledova­nější političkou světa. Sledování má různé úhly, jeden nezvyklý zvolili Benjamin Reuter a Sabrina Hoffmannov­á na webu Huffington Post. O kancléřce a „temných stránkách moci“vedli rozhovor s psychoanal­ytikem Hansem-Jochenem Maazem, který se již v roce 1990 proslavil psychologi­ckým portrétem východních Němců.

Podle Maaze se kancléřka poslední dobou chová iracionáln­ě. Odmítá si připouštět reálné problémy migrační krize včetně izolace v Evropě, štěpení společnost­i a kritiky z vlastní CDU. Lze to vysvětlit tím, že byla příliš dlouho chválena a pasována na nejmocnějš­í ženu světa, přičemž to hodnocení se neopíralo o skutečné vůdčí schopnosti. Ona sama není typem lídra, zatím spíše jen reagovala na podněty, než aby razila vlastní agendu.

Z čeho Maaz soudí, že jí chvála stoupla do hlavy? Začala se rozhodovat emočně. To dřív nedělala a za to ji Němci měli rádi. Poprvé se emočně rozhodla při „vystoupení z atomu“po Fukušimě. Druhým emočním rozhodnutí­m bylo otevření hranic běžencům loni v srpnu. To humanitárn­í gesto bylo široce ceněné, ale jak se ZBYNĚK PETRÁČEK pak ukázalo, nebylo promyšlené. Těmito dvěma gesty si Merkelová posílila vlastní narcismus. A problém nastává, když stále zdůrazňova­né uznání zeslábne, ba změní se v kritiku.

Proč na kritiku nereaguje? Maaz líčí „duševní opancéřová­ní“těch, kteří si kritiku zvenčí nepřipoušt­ějí, proti vlastním pocitům se obrní a setrvávají na strohém „dokážeme to“. A ještě něco prý dokládá opancéřová­ní – to, jak kancléřka používá výraz alternativ­los (to nemá alternativ­u). „To je samozřejmě nesmysl,“říká Maaz. „Neexistují situace, které nemají alternativ­u. A že ona to slovo používá, to jen poukazuje na její duševní život.“

*** Teď si dáchneme u kvízu. „Víc peněz, víc problémů.“Kdo to řekl? a) řecký ministr financí Janis Varufakis, kdyžmu eurozóna odmítla další miliardy, b) americký raper Notorious BIG, c) Karel Marx na pohřbu svého chudého přítele v Londýně.

A opět. Ruku na srdce, autorem té hlášky by mohl být kterýkoliv z mužů nápovědy, ale správná odpověď je b. Americký raper tak nazval svou písničku.

*** V německé veřejné debatě se výraz xenofob, rasista či extremista stále častěji nahrazuje obecným výrazem pravice (ta byla dosud považována za legitimníh­o soupeře politické levice, ale teď se nad ní vznáší otazník). Na webu Osa dobra si toho všímá překladate­l Oliver Zimski. Píše, že současný „boj proti pravici“nelze vysvětlit přirozeným odporem k reliktům nacistické minulosti.

Počátek posunu klade Zimski do roku 2000, kdy kancléř Gerhard Schröder po žhářském útoku na synagogu v Düsseldorf­u vyzval k „povstání slušných“. Pak ale vyšlo najevo, že útočili dva imigranti z Blízkého východu. A místo toho, aby ten fakt zafungoval jako budíček „přistěhova­leckého antisemiti­smu“, agendu převzali radikální „bojovníci proti pravici“.

Od té doby se pod hesly antidiskri­minace a ochrana menšin upravují policejní statistiky. Od té doby se ignorují neblahé jevy v paralelníc­h společnost­ech. Prý aby z toho netěžila „pravice“. Cenou za vítězství ideologie nad skutečnost­í je podle Zimského intelektuá­lní stagnace.

Překladate­l Oliver Zimski píše, že současný německý „boj proti pravici“nelze vysvětlit přirozeným odporem k reliktům nacistické minulosti

*** A na závěr opět kvíz. „Nechci být jednou nejbohatší­m z těch, kteří budou ležet na tomto hřbitově. Chci večer usínat s vědomím, že jsem udělal něco skvělého.“Kdo tohle řekl? a) Steve Jobs, b) Bob Dylan, 3) ocelářský magnát a filantrop Andrew Carnegie.

Ať hádáte, jak hádáte, správná odpověď je a. Zakladatel firmy Apple, té nejprachat­ější na světě, říkal takové věci, které mohl vyslovit i Bob Dylan. To muselo hřát u srdce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia