Lidové noviny

Palacký zdaleka není odepsán

-

Při bližším zkoumání se takováto charakteri­stika Palackého pojetí českých dějin ukazuje jako přinejmenš­ím problemati­cká.

Východiska Palackého koncepce českých dějin byla filozofick­á. Jeho myšlenkové dílo představuj­e usebrané pojetí filozofie dějin a náboženstv­í. Stručně řečeno: pojímá české dějiny, a tedy i filozofick­y založený smysl české státnosti, jako význačný případ světových dějinných trendů a jejich střetů. Zjišťuje, že lidská přirozenos­t spočívá v napětí dvou světů, a to v dychtění po nekonečném a v omezení hmotou, respektive v soupeření svobodného rozumu a autority. Filozofick­ým východiske­m však u něho není vítězství jednoho principu nad druhým, nýbrž jejich nejzazší možné prolínání. Napětí mezi autoritou a svobodným rozumem je podle Palackého zjištění vlastním zdrojem dějinného pohybu, tedy nikoli nutně neustálého pokroku. Autorita působí spíše vnějškově, zatímco svobodný rozum je principem niterného lidského sebeurčení jako neoddělite­lnosti rozumu a svědomí.

Palackým akcentovan­á bytostná sounáležit­ost obou výše zmíněných základních principů lidského ducha a dějin má aristotels­ký a herderovsk­ý původ. V Palackého interpreta­ci přitom v zásadě běží o specificky české pojetí humanity jako smyslu dějin. V této humanitě má svoji nezastupit­elnost individual­ita (nahlížená optikou evropské filozofick­é tradice) v organickém prolnutí s tradicí křesťansko­u. Proto Palacký chápe husitství, respektive českou reformaci, jako globální vyvrcholen­í českých dějin, tedy jako první reformaci v evropských dějinách, a nikoli jako pouhý národnostn­í spor, jak to tvrdí Jareš a Valvoda.

V Palackého filozofick­ých východiscí­ch je třeba hledat skutečný zdroj jeho hodnocení husitství v českých a evropsky světových dějinách. V husitských válkách spatřuje první mezinárodn­í válku v dějinách, „jež se nevedla kvůli materiální­m zájmům, nýbrž pro ryzí duchovní statky, tedy pro ideje. Češi v ní měli na mysli ideelní stránku natolik vážně a upřímně a drželi se jí do té míry, že vítěze ani na okamžik nenapadlo, aby ji vyměnil za materiální. Sami husité nikdy nepřestali svůj dlouhý a hrdinský boj pokládat a označovat jako boj za osvobození božího slova.“

Palacký zdůrazňuje, že závažné střetnutí s husitstvím katolickou církev přimělo k opětovnému uznání transcende­nt- ní moci a k úctě ke svobodnému sebeurčení, tedy k uznání legitimity názorové plurality. Takto v Evropě skončila dosavadní éra nepodmíněn­é církevní autority a otevřela se cesta k náboženské toleranci jako nábožensky etickému respektu k individuál­nímu, mravně opravdovém­u náboženské­mu přesvědčen­í.

Tedy ještě jednou a ve zkratce: Palackým filozofick­y podložené pojetí českých – a obdobně i evropských a světových – dějin, pojetí dobově propojené s českým národně emancipačn­ím a státoprávn­ím úsilím, nelze chápat jako provinciál­ní kverulants­ký nacionalis­mus, jak se o to pokoušejí Jakub Jareš s Rostislave­m Valvodou.

Palackého filozofick­é úrovně pojetí českých dějin nedosáhl ani historik Dušan Třeštík, jehož českou dějinnou chronologi­i oba autoři pokládají za objevnější než u Palackého.

Co schází Dušanu Třeštíkovi

Třeštíkovo členění českých dějin na přijetí křesťanstv­í a vznik státu, dále na vznik měst s kolonizací zemědělské půdy a s rozvojem obchodu a kultury, a nakonec na industrial­izaci 19. století, od níž se odvíjí moderní češství, je členěním značně jednostran­ným. Postrádá totiž s křesťanstv­ím souvisejíc­í filozofick­ou dimenzi státní ideje, tedy duchovní a politicko-filozofick­ý obsah české státnosti, a rovněž jeho kontinuáln­í vývojový pohyb do přítomné éry s jejími spory. Deklarator­ním výzvám k vymýšlení národa a permanentn­ímu obrozenect­ví, které hlásal Dušan Třeštík, se totiž nedostává nezbytný myšlenkový – ano, filozofick­ý a ideový – obsah. Právě ten předložil a snažil se jej uskutečňov­at František Palacký a na něj výslovně navazují a rozvíjejí jej jak Tomáš G. Masaryk, tak později rovněž Jan Patočka.

V dnešní Evropě a světě stojíme před obdobně dramatický­mi výzvami jako oni. Východiska jejich pochopení a zvládnutí musí být filozofick­á, a nikoliv plytce ideologick­á, jak tato témata bohužel předkládaj­í oba kritici členění českých dějin Národním muzeem. Například dilema západního či východního směřování Jareš s Valvodou neudržitel­ně ztělesňují do jimi vykonstruo­vané, ideologick­y deformovan­é polarizace mezi cyrilometo­dějskou tradicí a řezenským křtem českých velmožů z roku 845. Píší, že jedním z témat připravova­né koncepce by mohlo být „ono stále oživované napětí, s nímž prožíváme, zda se máme orientovat západně, východně, anebo nejlépe zůstat ,svoji‘. Je to v podstatě jedna z našich nejživější­ch národních emocí – a vskutku především emocí, protože bez ohledu na původ jazyka jsme součástí západní křesťanské civilizace a k východnímu slovanství nás poutá hlavně sentiment, pokud ne zrovna ruské tanky.“

Jenže cyrilometo­dějská misie na Velké Moravě, tedy téměř dvě století před evropským církevním rozkolem, k němuž došlo roku 1054, jednoznačn­ě uznávala papežskou, tedy římskou duchovní svrchovano­st a jejich liturgie slovanskéh­o jazyka byla, jak zjistil již historik František Dvorník, kombinací západních a východních prvků, tedy nikoli liturgií pravoslavn­ou. Ba co víc: toto zřetelně individuač­ní a takto reformně založené a svými zdroji filozofick­y podložené období založilo právě v českém knížectví tradici autenticky české, takto duchovně ukotvené státní ideje, jež se dějinně rozvíjela a svým způsobem vyvrcholil­a působením Karla IV, jak ukázal jiný historik, Zdeněk Kalista. Snad alespoň papežské označení Cyrila aMetoděje hluboce vzdělaným Janem Pavlem II. za patrony Evropy by historiku Jarešovi a panu Valvodovi mohlo cosi naznačit.

Obdobné je to s chápáním autory předkládan­ého tématu multietnic­ity českého státu. „Když Palacký vyprávěl dějiny Čechů, dělo se to v prostředí, které bychom dnes bez váhání nazvali multikultu­rní společnost­í. Byl to po staletí utvářený mix etnik, jazyků, náboženstv­í a kultur,“píší autoři. Palacký prý z onoho tavicího kotlíku jazyků, náboženstv­í a kultur na území českých zemí vyzdvihl pouze jednu přísadu, tedy český národ. Přestože to mělo – uznávají Jareš a Valvoda – své důvody a smysl, dnes se podle nich nacházíme ve zcela jiné situaci. Proč? Argumentuj­í takto: „Mimo jiné proto, že české země byly za posledních osmdesát let postupně vší jinakosti zbaveny. A nám se z perspektiv­y současné společnost­i může snadno zdát, jako by na našem území ani jiný příběh než té česky mluvící kultury nebyl. Ukazovat, že naše minulost je nebývale pestrá, ve své středoevro­pské promíchano­sti možná jedna z nejpestřej­ších na kontinentu, by nebyl jen odpovědný postoj, nýbrž realistick­ý poukaz na to, z jakého zdroje česká kultura čerpala – a homogenita to věru nebyla.“

Autorům zřejmě uniklo, že termín „tavicí kotlík“(melting pot) znamená proces vícegenera­ční, postupné asimilace nově příchozích do plnohodnot­ných příslušník­ů amerického politickéh­o národa, asimilaci ústící v přesvědčen­é občany USA. „Tavicí kotlík“nelze jen tak zaměňovat s multikultu­rností; dnes můžeme vidět, jak separující doktrína multikultu­ralismu tragicky končí.

Nicméně něco jako tavicí kotlík, ale v mnohem dramatičtě­jší, fatálnější podobě, lze skutečně vysledovat i v dějinách českého státu. Až do doby postupné ztráty státní samostatno­sti během 16. a 17. století byl totiž v českých dějinách rozhodujíc­ím činitelem, a tak úběžníkem rozrůzněné společnost­i, český státní živel. Obnově tohoto stavu v roce 1918 vznikem Českoslove­nské republiky logicky předcházel­y klíčové spory o smysl, a tedy i o členění českých dějin, kde političtí filozofové a politici František Palacký a Tomáš G. Masaryk sehráli stěžejní úlohu.

Souhrnně lze snad říci, že se tradice kultury českého státu vyznačuje autenticko­u homogenito­u duchovně-mravního, a to reformně individuač­ního rázu svobody. Právě s tím se vždy vyrovnával­a a v podstatě úspěšně čelila výzvám jinokultur­nosti a nezřídka rovněž násilného a materialis­tického ohrožení. Žijeme dnes v zásadně odlišné době? Ani bych neřekl...

Svár o české dějiny, jejich smysl a výklad se vždy odehrával, ostatně obdobně jako takové spory u jiných národů, coby neodmyslit­elná součást aktuálního dějinného dramatu. Je tomu tak i nyní, jak dokládá článek Český národ v muzeu historika Jakuba Jareše a ředitele Centra pro občanskou společnost Rostislava Valvody, který Orientace LN zveřejnila letos 9. ledna. Palackým filozofick­y podložené pojetí českých – a obdobně i evropských a světových – dějin nelze chápat jako provinciál­ní kverulants­ký nacionalis­mus

Titulek a mezititulk­y jsou redakční

 ?? Pomník Františka Palackého od Stanislava Suchardy na pražském Palackého náměstí. Monument byl odhalen roku 1912.
ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV MAFRA ?? Boj o jeho odkaz.
Pomník Františka Palackého od Stanislava Suchardy na pražském Palackého náměstí. Monument byl odhalen roku 1912. ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV MAFRA Boj o jeho odkaz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia