Lidové noviny

Přátelé Josef Zasche a Jan Kotěra

Letos si připomínám­e 145. výročí dvou významných moderních architektů

-

prestižněj­ším učilištimo­cnářství – vídeňské umělecké akademii.

Zasche dorazil o něco dříve, a tak ještě stihl studia u jednoho z prominentů historismu Karla von Hasenauera, Kotěra už byl žákem jeho nástupce Otta Wagnera – asi nejvýznamn­ější osobnosti tehdejší scény, urbanisty, architekta a designéra, který na stará kolena přešel od historismu k secesi a později dokonce k radikální moderně. Kotěra patřil spolu s Josefem Hoffmannem a o rok mladším Jožem Plečnikem k jeho nejtalento­vanějším žákům. Studia zakončil diplomním projektem na téma tunelu pod Lamanšským průlivem a získal prestižní Římskou cenu, spojenou se stipendijn­ím pobytem v Itálii.

Z Vídně do Prahy

Zasche s Kotěrou se tedy ve Vídni trochu míjeli, ale nakonec oba zakotvili v Praze, kde se stali propagátor­y nového stylu – secese. První z nich zprvu získal prominentn­í zakázky ve svém rodném kraji. Jeho kostel Povýšení sv. Kříže pro starokatol­ickou církev na předměstí Jablonce je krásnou stavbou se štíhlou věží a prostým dekorem s rostlinným­i motivy. Patří k prvním secesním sakrálním stavbám na našem území. K významným realizacím v novém stylu patří i dvě vily – v Jablon- ci a Praze z let 1904–1906. Ta pražská – takzvanáMo­drá nebo Wilfertova vila stojí v ulici Na Špejcharu u Letenských sadů. V roce 1906 projektova­l Zasche ústřední pavilon na velké výstavě v Liberci, jehož součástí byla i kašna Franze Metznera – snad nejvýznamn­ějšího německého sochaře té doby, rodáka ze západočesk­ých Všerub, který ve Vídni pracoval také na výzdobě průčelí Plečnikova paláce pro továrníka Zacherla.

Ve stejné době získává německý architekt také významné zakázky v české metropoli. V letech 1906 až 1908 se podle jeho projektů staví tři paláce v centru – dům Vídeňské bankovní jednoty v ulici Na Příkopě (spolupráce Alexander Neumann) s průčelím z leštěné žuly a Metznerovo­u střízlivou sochařskou dekorací, dále dům U Tří jezdců a palác Pražské železářské společnost­i – oba na Senovážném náměstí. V roce 1908 pak dostává zajímavou zakázku na prozatímní koncertní síň na Jubilejní výstavě Obchodní a živnostens­ké komory na bubenečské­m výstavišti. Nesmíme zapomenout ani na Zascheho krásné hrobky na Olšanských hřbitovech a Novém židovském hřbitově na Žižkově. Zascheho architektu­ra této doby je střídmá, skoro by se dalo říci přísná, často s prvky moderního klasicismu.

A jak si vede jeho český kolega? Půso- bí jako profesor Uměleckopr­ůmyslové školy, kde prosazuje Wagnerovy myšlenky. I on se věnuje tématu secesních sakrálních staveb, ale jeho dva kostelíky v tomto stylu nebyly nikdy realizován­y. I on staví rodinné domy – například pro přítele sochaře Stanislava Suchardu v Bubenči – mimochodem nedaleko Zascheho Modré vily. I on získává zakázku na stavbu dvou pavilonů na výstavě 1908. Velké projekty však získává spíše mimo Prahu. Patří k nim rozlehlý Národní dům v Prostějově nebo Městské muzeum v Hradci Králové, pojednané již ve stylu střízlivé moderny, na níž je patrný vliv staveb holandskýc­h architektů nebo Američana Franka Lloyda Wrighta. Konečně i Kotěru zaujalo téma náhrobní architektu­ry – také on projektuje hrobky na Olšanech a Novém židovském hřbitově v sousedství.

Cesty obou projektant­ů se v této době setkávají a Zasche s Kotěrou spolupracu­jí na třech zakázkách. Především se oba zabývají projektem nových budov pro pražskou univerzitu. Vytvářejí řadu variantníc­h řešení, ale nakonec se toto jejich velkorysé dílo nedočká provedení. Až na jedinou výjimku – projekt Kotěrovy právnické fakulty na nábřeží Vltavy byl po různých peripetiíc­h nakonec proveden, ovšem až několik let po architekto­vě smrti. Dalším tématem je návrh domů pro za- městnance cementárny v Králově Dvoře u Berouna. Tyto domy byly postaveny a najdeme je na svahu nad továrnou.

Konečně třetí společnou prací obou přátel je rozlehlý palác Všeobecnéh­o penzijního ústavu na Rašínově nábřeží v Praze. Budova ve stylu moderního klasicismu s náznaky kubismu z let 1912 až 1914 je dnes sídlem Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h.

Zatímco Jan Kotěra (1871–1923) je považován za zakladatel­e české moderní architektu­ry, jeho přítel a příležitos­tný spolupraco­vník Josef Zasche (1871–1957) téměř vypadl z kulturního povědomí. Také proto, že byl sudetský Němec.

Odsunut z Čech

Pak se cesty obou osobností opět rozcházejí. Kotěra – dnes právem označovaný za zakladatel­e české moderní architektu­ry – předčasně umírá v roce 1923. Zasche dál projektuje, ale jeho pozdní stavby už postrádají eleganci děl z mladších let. Výjimkou je velkolepý moderní kostel Nejsvětějš­ího Srdce Páně v Jablonci.

Ač sociální demokrat, je po válce odsunut do Německa. Zemřel v roce 1957 v Schackensl­ebenu. Jeho dílo by bylo nejspíše zapomenuto, tak jako práce jeho dalších druhů německé a židovské národnosti. Spolupráce s Kotěrou a také Pavlem Janákem, s nímž navrhl známý palác Adria na nároží Národní třídy a Jungmannov­y ulice (1922–1925) však zapříčinil­a, že se tomu tak úplně nestalo. V průběhu roku se k oběma letošním jubilantům ještě vrátíme.

 ?? Prací Jana Kotěry a Josefa Zascheho – palác Všeobecnéh­o penzijního ústavu na Rašínově nábřeží v Praze ve stylu moderního klasicismu s náznaky kubismu (1912–1914)
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Jedna z mála společných
Prací Jana Kotěry a Josefa Zascheho – palác Všeobecnéh­o penzijního ústavu na Rašínově nábřeží v Praze ve stylu moderního klasicismu s náznaky kubismu (1912–1914) FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Jedna z mála společných
 ?? Kotěrova a Zascheho Všeobecnéh­o penzijního ústavu, uprostřed starokatol­ický kostel Povýšení sv. Kříže v Jablonci nad Nisou od Josefa Zascheho
FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
Kotěrova a Zascheho Všeobecnéh­o penzijního ústavu, uprostřed starokatol­ický kostel Povýšení sv. Kříže v Jablonci nad Nisou od Josefa Zascheho FOTO ZDENĚK LUKEŠ
 ??  ?? Detail zábradlí a fasáda
Detail zábradlí a fasáda
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia