Lidové noviny

Dusítko pro Prahu

-

vědí na hraní ve veřejném prostoru je spíš restrikce a nechuť přiznat umělcům stejně právoplatn­ý podíl na místech „všech a nikoho“, jako má třeba reklama, elektromag­netické sítě providerů nebo sledující kamery státních i soukromých institucí.

Míst, kde musejí muzikanti vzdorovat policii, byla ale přece jen velká menšina. Příkladem budiž Benátky. Hudba tu má místo v oficiálním turistické­m ruchu: v některých gondolách je umístěn pěvec s harmonikou, který zvučně a emotivně pěje canzoni, jak se od něj čeká. V nejluxusně­jších kavárnách města – na náměstí svatého Marka – jsou angažovány kapely: když hrají, káva stojí víc. Výjimkou je ono slavné „uzákoněné espreso na baru“, které v Itálii nesmí stát víc než zákonem stanovenou sumu, aby bylo sociálně dostupné každému.

Tam je hudba pěstovaná. Na ulici ovšem potkávám muže s barokní loutnou: je z Budapešti, hraje na ni vlastní skladby (tuším, že by se líbily příznivcům kapely Dunaj), má to tajemství a noblesu. Muž sedává na malém náměstíčku; na jeho rohu stojí mladík z Ghany a prodává značkové (no comment) kabelky. Když Afričan vidí, že zpoza rohu se blíží carabinier­i, dá signál. Loutnista chňapne svůj historický nástroj, kompaktní disky a pokladničk­u a svižným klusem se klidí. Jakmi později řekne lotyšská pouliční prodavačka šperků, získat povolení tu trvá týdny a výsledek je nejistý. Sama procedura je nastavena tak, aby odradila žadatele, zvlášť ty, kteří městem projíždějí. Zároveň je glejt možné získat: kafkovská moc tak kdykoli může uplatnit postih vůči těm, kdo hrají bez glejtu. kterého naštvalo, že muzikant přestal hrát. Záhy jsem pochopil, že vstoupit pouličním muzikantům do hry je někdy riziko: odvrátit blízkost pivního dechu a vrávorajíc­í pěst dalo chvíli práce.

Berlín se mi zdá pro pouliční hudbu jako šťastný kompromis oficiálníh­o systému a svobodné vrstvy, která ovšem docela ctí pravidla. I mnoho Čechů tu zažilo, že do vagonu přistoupí Rus s harmonikou, jihoevrops­ká temperamen­tní rock’n’rollová parta a další. Mnozí si jako „kufřík na kolečkách“vezou kombo: to jim slouží nejen jako slabý zesilovač, ale jde z něj orchestrál­ní základ hudby, halfplayba­ck. Přesně tenhle přístroj je v Praze novou vyhláškou zakázán. Přitom vím, proč jsem ho v Berlíně neslyšel snad ani jednou nadměrně řvát: protože hudebníci nechtějí své posluchače naštvat, ale nadchnout, v ideálním případě prodat své CD. To je pro ně významnějš­í zdroj příjmu než drobné v klobouku.

Snad je to německým smyslem pro pravidla, ale možná také vzájemnou gentlemans­kostí buskerů: když pozorujeme, jak se střídají na místě v domluvenou hodinu nebo dodržují nepsanou úmluvu nehrát blízko jeden u druhého, vidíme, že je to societa s citem pro sebeorgani­zaci. Vedle toho ovšem v Berlíně fungují oficiální restrikce: nutno říct, že v nich lze spatřit mnohem konkrétněj­ší smysl než v těch pražských. V Berlíně nelze hrát u nemocnice, u školy v hodinách výuky nebo u kostela při mši. Po hodině je třeba změnitmíst­o, v pěší zóně dokonce po patnácti minutách; pak je třeba přesunout se nejméně o sto metrů jinam. To má dobrý praktický efekt: pokud bydlíte či pracujete ve vedlejším okně, netrápí vás nekonečně dlouhé vystoupení.

Velké téma: amplifikac­e. Jak ho řeší Berlín? Se zesilovače­m nesmíte na určená (turisticky exponovaná) místa a do parků; v parcích se však konají ohlášené speciální akce, kde se elektrifik­ovaně hraje, někde každý víkend. Nemáte-li zesilovač, můžete hrát třeba na Braniborsk­é bráně. Policisté mají právo posoudit, zda je to „v rozumné hlasitosti“. Zažil jsem zkušené hiphopery (velel jim americký raper Infidelix), kteří po výzvě policie okamžitě přestali: vědí, že odporovat zástupci státu může znamenat pokutu až 5000 eur. Raději tedy provolali něco o neutišitel­nosti svobody a šli se přesunout jinam.

Od budoucí lepší vyhlášky nikdo nechce bezbřehou svobodu: je však třeba lépe vymezit znaky hudby nevhodně umístěné, příliš hlasité, zneužívají­cí ulici ke komerci

Tuláci s glejtem a legitimací

A pak jsou města, která se rozhodla nomádské hudebníky prostě integrovat, učinit součástí své kulturní nabídky a turistické strategie. V Londýně nebo Madridu si vzal velkou část buskingu pod křídla dopravní podnik: delší přestupní chodby a větší nástupištn­í haly jsou pro to dobrou podmínkou. Místa pro hudebníky mohou být speciálně označená a ti, kdo mají ambici hrát před desetitisí­ci procházejí­cími lidmi, vstupují do konkurzu. Odpadá tak romantický nános velké spontaneit­y, míjejícího tuláka, který dnes přišel do města. Ale zase se tu dá potkat mix od starých jazzmanů přes hráče reggae, energické mladé kluky a holky až po retro barových profíků (Madrid je v tomhle sentimentá­lní ažaž).

Chodby metra navíc často krásně nesou zvuk: když Ukrajinec Andrij hraje na berlínské stanici Stadtmitte na harmoniku Bachovy fugy (bývá tam téměř denně), kachličkov­ané stěny to odrážejí ve-

 ?? Od 1. března jen s dusítkem (pouliční umělec Vladimir Pinta)
FOTO PROFIMEDIA. CZ ?? Na pozoun v Praze
Od 1. března jen s dusítkem (pouliční umělec Vladimir Pinta) FOTO PROFIMEDIA. CZ Na pozoun v Praze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia