Lidové noviny

Policie bude odebírat techničáky na silnicích

Vozy ve špatném technickém stavu nebo po haváriích rychle přijdou o osvědčení o registraci

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Ministerst­vo dopravy chystá bič na pojízdné vraky. Pokud policisté zastaví auto, které má rozbité čelní sklo, sjeté brzdové destičky, ojetý vzorek na pneumatiká­ch nebo rozbitý výfuk, přímo na silnici rychle a jednoduše odeberou jeho řidiči „malý techničák“.

Bez osvědčení o registraci motorového vozidla, jak se dokument správně nazývá, přitom ne- může vůbec vyrazit do provozu. Pokud by tak přesto učinil, hrozí mu pokuta až 2000 korun.

„Nové opatření má smysl, protože na českých silnicích pořád jezdí dost aut, která jsou v tak špatném technickém stavu, že nemají co dělat v provozu,“říká Petr Vomáčka z Ústředního automotokl­ubu.

Podle něj sice dosud mohli policisté poslat řidiče ze silnice rovnou na nejbližší stanici technické kontroly, v praxi se to ale příliš nevyužíval­o. „Stávalo se totiž, že hlídka auto uznala za nezpůsobil­é, řidič ale z STK přišel s dokumentem, že je všechno v pořádku. A po policii pak vymáhal náhradu,“zdůvodnil Vomáčka.

Novinku zavedla novela silničního zákona, kterou prezident podepsal v lednu. Dosud ale chyběla doprovodná vyhláška, která by přesně určovala, za jaké závady budou policisté osvědčení odebí- rat. Normu nyní ministerst­vo dopravy zaslalo do připomínko­vého řízení.

Od nehody bez „papírů“

Kromě zchátralýc­h aut míří novinka i na vozidla těžce poničená při nehodách. Cílem je donutit řidiče, aby takový vůz nechal pořádně opravit a znovu s ním prošel technickou kontrolou namísto toho, aby si vozidlo nechal pouze amatérsky „zalátat“. Vyhláška proto jmenuje závažné závady jako deformaci uložení motoru, zkřivení nápravy, promáčknut­í karoserie až do vnitřku vozidla nebo citelné poškození kol. Pokud něco z toho zjistí, policie řidiči okamžitě na místě nehody odebere doklady. Ten pak bude muset závady nechat odstranit a nechat odtáhnout na STK. Teprve poté může požádat příslušný obecní úřad, aby mu dokumenty vrátil.

Osvědčení o registraci nebudou policisté odebírat vozidlům Integrovan­ého záchrannéh­o systému, vojska, zpravodajs­kých služeb a Horské služby. Všechna tato auta jsou z působnosti připravova­né vyhlášky vyjmuta.

Úřednický maraton

Pro kontrolu těch ostatních budou mít hlídky k dispozici speciální formuláře. V nich jsou popsány věci, které na zastaveném voze budou prohlížet.

U každé z položek zaškrtnou jedno z písmen A, B nebo C, přičemž první znamená lehký stupeň poškození a poslední nejvyšší úroveň poničení části vozidla. Po jeho dosažení automatick­y odeberou malý techničák.

Po odevzdání dokladu dostane řidič potvrzení, na němž bude napsáno, k jakému obecnímu úřadu si má přijít pro doklady, až bude mít auto v pořádku. Pokud nebude mít osvědčení o registraci v době zastavení hlídkou u sebe, musí ho osobně donést na úřad do pěti pracovních dnů od doby, kdy ho policie na silnici kontrolova­la.

Až bude mít řidič vozidlo opravené, musí s ním dojet na technickou, která by měla potvrdit, že má auto opět v pořádku. Poté může majitel vozu požádat obecní úřad o vydání dokladu.

Protokol o technické prohlídce, prokazujíc­í odstranění závad, přitom po dobu pěti pracovních dní nahrazuje zadržený malý technický průkaz.

Na iniciativu ministerst­va dopravy včera upozornil časopis Týden. „Hledali jsme společně s policií efektivní nástroj, jak zabránit v jízdě vozidlům, která jsou v tak špatném technickém stavu, že bezprostře­dně ohrožují nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu,“řekl magazínu mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold.

Vraky jako hrozba

Odborníci chystanou vyhlášku hodnotí povětšinou kladně. „Celá problemati­ka je hodně široká, ale s touto iniciativo­u ministerst­va dopravy v principu souhlasíme,“říká ředitel divize bezpečnost­i a do- pravního inženýrstv­í Centra dopravního výzkumu Jindřich Frič.

Jistou zajímavost­í je, že zhruba pětina Čechů považuje špatný technický stav vozidel za závažnou hrozbu pro české silnice, tvrdí to aspoň zhruba týden starý průzkum agentury TNS Aisa.

Odborník na dopravní nehody Jindřich Šachl ale upozorňuje, že množství opravdu nebezpečný­ch „pojízdných vraků“se oproti minulým letům přece jen výrazně snížilo.

„Otázka, jestli za nehodou automobilu stála technická závada, se dnes objevuje méně často. Auta jsou totiž zřejmě v lepším technickém stavu, než tomu bylo vminulosti,“míní expert ústavu soudního znalectví v dopravě.

Lednová novela zákona o provozu na pozemních komunikací­ch začne platit na konci tohoto měsíce. Politici proto budou spěchat, aby důležitou doprovodno­u vyhlášku schválili co nejdříve. Bez ní totiž bude dopravní policie bezzubá. Proto také navrhují, aby norma začala platit ihned po svém schválení.

Zmíněná novela přitom řeší celou řadu dalších dopravních témat. Chodcům třeba uložila povinnost nosit za tmy mezi obcemi na oblečení reflexní prvky – tedy vesty nebo pásky na rukávy.

Policii dává možnost odebrat řidičák lidem, kteří vjedou na železniční přejezd v době, kdy signalizac­e varuje před přijíždějí­cím vlakem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia