Lidové noviny

Konec Schengenu by bolel ze všech zemí nejvíce Česko

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Česko je malá otevřená ekonomika. Už osm let „vydělává“mimo jiné na tom, že vývozu ze země nebrání žádné pohraniční kontroly. Jenže s proudem uprchlíků se čím dál víc hovoří o konci Schengenu. Uzavření hranic a znovuobnov­ení kontrol by podle studie UniCredit Bank, kterou mají Lidové noviny exkluzivně k dispozici, mělo pro Česko největší následky ze všech 26 „schengensk­ých“zemí.

Konec Schengenu by česká ekonomika pocítila hned na třech frontách. První by byly náklady spojené s obnovou hraničních kontrol. „Druhým by pak byl růst nezaměstna­nosti v oblastech, kde jsou lidé zvyklí dojíždět za prací za hranice, jako například v některých oblastech na hranicích s Rakouskem či Německem,“říká hlavní ekonom UniCredit Bank a spoluautor studie Pavel Sobíšek.

Rána pro vývoz

Nejvíce by trpěl vývoz. Zpomalil by se pohyb zboží a Česko by čelilo ztrátě exportní konkurence­schopnosti. Příčina? Ekonomika je závislá na exportu do zemí schengensk­é smlouvy. Přes sedmdesát procent českého exportu míří do EU.

Střízlivý odhad hovoří o propadu hrubého domácího produktu o 0,25 procenta, tedy asi 12 miliard korun. Prakticky v totožné situaci by se pak ocitlo i sousední Slovensko.

Vstup do Schengenu napomohl Česku k růstu zahraniční­ho obchodu mezi lety 2005–2014 o víc než 70 procent. Čistý vývoz se pak dokonce podílel více než ze 40 procent na celkovém růstu tuzemské ekonomiky.

Česko nejvíce obchoduje se zeměmi Schengenu, a navíc společně s Belgií má největší podíl citlivých položek, jako jsou základní potraviny a zboží krátkodobé spotřeby. Výsledek je tedy jednoznačn­ý. Česko by tak tratilo nejvíce,“říká hlavní ekonom UniCredit Bank a spoluautor studie Pavel Sobíšek.

Celkové ztráty by však závisely na procentu, o nějž by se kvůli nižší plynulosti dopravy snížilo množství přepravené­ho zboží. „Pokud by klesl export o pět procent, tak by tyto citlivé položky klesly o plných pět procent. V té druhé skupině, která jeméně citlivá, by došlo k propadu jen ve výši 2,5 procenta. Typicky jde o textilie, skleněná vlákna či chemické polotovary,“říká Sobíšek.

Podle studie by na základě historický­ch vazeb takový pokles exportu připravil českou ekonomiku o 0,25 procenta hrubého domácího produktu. Jinými slovy česká ekonomika by ročně přišla asi o 12 miliard korun. Pokud by ale byl propad dramatičtě­jší, například ve výši deseti procent, tuzemský HDP by ročně přišel o půl procenta.

Situaci by ani příliš nezachráni­lo, kdyby se dohodly a nechaly si mezi sebou otevřené hranice státy takzvané visegrádsk­é čtyřky. Tedy Česka, Maďarska, Polska a Slovenska. V takovém případě by HDP klesl jen o 0,20 procenta.

Obrovské ztráty by rovněž zaznamenal­i přepravci. Evropská komise odhadla, že by v případě zavedení hranic v celém schengensk­ém prostoru stouply roční náklady na jeden kamion v přepočtu o 1,5 mil. korun, což by se samozřejmě týkalo i českých přepravců.

„Vychází to nejspíše z předpo-

Pohyb zboží do zemí Schengenu vyjádřený objemem exportu k HDP

kladu, že by vzájemné hranice zavedly všechny země EU. Představte si kamion, který jede ze Španělska do Česka a překonává dejme tomu šestery hranice. Když na každé zůstane stát tři hodiny, tak to samozřejmě nese obrovské náklady,“vysvětluje autor studie. Nelze opomenout ani negativní dopady na životní prostředí v okolí hranic v podobě vlekoucích se kolon aut.

Dopad by pocítila i logistická centra v Česku, která často slouží k zásobování okolních států.

Volné hranice rovněž umožni- ly vzniknout spolupráci firem v příhraničn­ích oblastech, kdy se přepravují například rychle se kazící výrobky nebo je ve výrobním řetězci vyžadována časová přesnost.

Přímé ekonomické ztráty z rozpadu Schengenu však nejsou tím největším rizikem. Ty by nejpostiže­nější země, jako je Česko a Slovensko, ještě ustály. „Riziková se zdá zejména skutečnost, že by konec Schengenu nemusel být izolovaným krokem, nýbrž začátkem procesu postupné dezintegra­ce Evropské unie,“uzavírá Sobíšek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia