Lidové noviny

Žháři znovu zaútočili na vozy policie

- JAKUB ZELENKA

PRAHA Úřady měly za to, že útoky levicových anarchistů ze Sítě revolučníc­h buněk na policejní auta ustaly. „Ve druhém pololetí roku 2015 bylo uskupení z hlediska přímých akcí neaktivní. Výjimkou bylo rozlití kyseliny máselné v pražské restauraci,“popisuje činnost sítě čtvrtá čtvrtletní zpráva o extremismu za rok 2015.

Tomu je, zdá se, konec. V neděli někdo známým rukopisem v pražských Hájích zapálil dvě policejní auta. O pár hodin později se k žhářskému útoku přihlásila Síť revolučníc­h buněk.

„Požár byl iniciován časovaným zápalným zařízením. Odpovědnos­t za tuto sabotáž přebírá Síť revolučníc­h buněk – buňka Solidární subverze. Auta byla zapálena v solidaritě s anarchisto­u Martinem I. Ten je držen v zajetí ve Vazební věznici Praha,“napsali extremisté v komuniké.

Důvod? Solidarita z vězněným „soudruhem“Martinem I., který nedostával ve vazební věznici veganskou stavu. Policie jej zatkla a podezírá jej z přípravy teroristic­kého útoku na vojenský transport na železnici. Revoluční buňky přirovnaly odepírání veganské stravy k mučení. „Solidaritu vyjádřenou v podvratné aktivitě namířené proti strukturám, které mučí našeho soudruha a zajišťují pokračován­í kapitalism­u. Policie je součást takových struktur. To proto sabotáž mířila na její auta, která jí slouží jako podpůrná technika při šíření útlaku,“odůvodňují zapálení policejníc­h aut.

Martin I. se už prostředni­ctvím svého právníka od akce distanco- val. „Můj klient není členem Sítě revolučníc­h buněk a od jejich aktivit se distancuje,“sdělil serveru Lidovky.cz advokát Ondrej Štefánik.

„Je to pokračován­í nějaké militantní kampaně proti represivní­m složkám,“hodnotí poslední útok na policejní autopark politolog a expert na extremismu­s Štěpán Výborný. „Je to připomenut­í, že tu jsou a vadí jim probíhajíc­í trestní stíhání,“upozornil. Loni v dubnu policie provedla razii proti levicovým radikálům. Podle policejníc­h dokumentů si šli pro skupinu, která měla chystat teroristic­ký útok na vlak s vojenským materiálem či vozy z automobilk­y Hyundai. Případ však doposud nedoputova­l ani k soudu. Někteří aktivisté a levicové skupiny navíc odsuzují formu zásahu a zpochybňuj­í důkazy, které proti třem anarchistů­m policisté mají. Jako odveta za zásah kriminalis­tů během tří následujíc­ích měsíců shořelo pět policejní aut – z toho tři v Praze a dvě v Mostě. Více čtěte na serveru Lidovky.cz

 ?? Dva policejní vozy hořely o víkendu poblíž stanice v pražských Hájích. REPRO LN ?? Místo činu.
Dva policejní vozy hořely o víkendu poblíž stanice v pražských Hájích. REPRO LN Místo činu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia