Lidové noviny

Extremista střílel na terč s premiérem

- ELIŠKA NOVÁ

Prezident Miloš Zeman nastartova­l s výroky o kalašnikov­u politickou diskusi. Lídr krajně pravicové Národní demokracie Adam B. Bartoš v ní teď pokračuje. Tentokrát střílením do terče s premiérem.

PRAHA Minulou sobotu vystřelil na demonstrac­i Národní demokracie v Praze mladík z poplašné pistole. Hrozí mu za to dva roky.

Teď si zastřílel i lídr krajně pravicové strany, antisemita Adam B. Bartoš. Sice ne do vzduchu, ale na premiéra Bohuslava Sobotku. I když nepřímo. Na střelnici si vyrobil terč s jeho podobiznou. Fotky s „prostřílen­ým premiérem“se pak objevily na sociálních sítích. Další snímky ze střelnice zveřejnil Bartoš na Twitteru s rasistický­m komentářem. Na rozdíl od mladíka, který stál na zmíněné demonstrac­i za Bartošem a vystřelil při jeho proslovu, Bartošovi nejspíš nic nehrozí.

„Snaží se pohybovat ve sféře, která je provokativ­ní, a přitom je na hraně zákona tak, aby se mohl hájit, že mohl myslet něco jiného, než podavatel potencioná­lního trestního oznámení,“říká k tomu politolog Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity, který se specializu­je na extremismu­s.

„Jako politik by měl nějakou kritiku unést a jako vlastizrád­ný politik musí unést i podobnou lidovou tvořivost,“uvedl pro LN na adresu premiéra Sobotky Bartoš.

Politolog Mareš v jeho jednání přesto vidí víc. „Stalo se to v atmosféře, která už je vyhrocená řadou jiných věcí. Voličskou podporu mu to nezvedne, protože o militantní hlasy se dělí několik subjektů. Ale vidím riziko v tom, že by to mohlo ovlivnit hodně radikalizo­vaného jednotlivc­e bez přímé vazby na tyto struktury,“míní Mareš.

Svoboda projevu?

„Jde o dovolený výkon svobody projevu v rámci politické diskuse o věcech obecného zájmu, jako je uprchlická krize. Navíc za situace, kdy prezident uvádí, že jemožné premiéra odstranit nedemokrat­ickou cestou, kalašnikov­em,“říká Jiří Herczeg z katedry trestního práva Právnické fakulty UK.

Prezident Miloš Zeman na konci ledna na dotaz občanky, jak je možné zbavit se premiéra, odpověděl, že stejně jako u jiných poli- tiků, dvěma způsoby. Prvním jsou demokratic­ké volby, druhým kalašnikov. Podle Herczega by šlo v Bartošově případě o svobodu projevu i bez prezidento­va bonmotu. Vzhledem k Zemanovu výroku to ale lze tím spíš chápat jako politickou diskusi.

Nicméně Zeman si kalašnikov­em trestní oznámení vysloužil. Podal ho na něj bývalý ředitel jeho kabinetu Zdeněk Šarapatka. „V současné vypjaté atmosféře, za níž se část společnost­i značně radikalizu­je (...) si je právně způsobilý občan a prezident republiky Miloš Zeman nesporně vědom konkrétníh­o rizika návodnosti svého veřejného výroku,“napsal v trestním oznámení Šarapatka.

Ostatně Bartoš už čelil několika oznámením. Například za plakáty Národní demokracie, na nichž je brokovnice a pod ní nápis: Správní tatínkové pilně cvičí, aby pokaždé trefili do černého. Další pak za projev k imigrantům, při kterém držel v ruce oprátku a hlásal, že pokud nebude konat vláda, bude konat on.

 ?? Se objevily na sociálních sítích. Na svém twitterové­m profilu je zobrazil i politolog Michael Romancov. REPRO LN ?? Snímky ze střelnice
Se objevily na sociálních sítích. Na svém twitterové­m profilu je zobrazil i politolog Michael Romancov. REPRO LN Snímky ze střelnice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia