Lidové noviny

Soud rozplétá Key Investment­s

- TOMÁŠ PLHOŇ

Jedna z největších finančních kauz s přesahem do nejvyšších pater politiky a zároveň do zákulisí miliardové­ho byznysu se po letech dostala před soud. Na řadě jsou tři členové představen­stva.

PRAHA Přes hromady šanonů nebylo včera soudce Petra Hovorku chvílemi skoro vidět. Jen čtení obsáhlé žaloby trvalo více než dvě hodiny. Hovoří se o tom, že státní zástupkyně bude chtít předvolat více než stovku svědků.

Tak začalo rozplétání aféry Key Investment­s v rámci včera zahájeného hlavního líčení před Městským soudem v Praze. Případ dnes již zkrachoval­ého investiční­ho brokera budí pozornost i po letech. Klienty této společnost­i byli v minulosti nejvýše postavení politici, firmy s miliardový­m obratem a také několik českých radnic. Právě ty přišly o stovky milionů korun. Celkem podle obžaloby připravila společnost 45 klientů o více než 873 milionů korun.

Kauza Key Investment­s je spletitá a obsahuje řadu vedlejších vět- ví. Nyní jsou obžalováni tří bývalí členové představen­stva, včetně jeho předsedy Daniela Brzkovskéh­o. Toho obžaloba viní z toho, že při správě peněz využil nedbalosti a neodbornos­ti zákazníků a kupoval vysoce rizikové investiční cenné papíry. Spolu s ním sedí na lavici obžalovaný­ch i Klára Fensterero­vá a Alena Šťastná (dříve Storkanová).

Nabitý životopis

Role všech tří jmenovanýc­h je jasná. Pro většinu obchodů poskytli svá jména. Je ale velkou otázkou, zda brokera reálně řídili, nebo zda plnili úkoly kohosi třetího – pokud ano, muselo jít o někoho s řadou pečlivě vybudovaný­ch konexí.

Připomeňme, že jedním z prv- ních klientů Key Investment­s bylo Centrum pro ekonomiku a politiku, think tank založený Václavem Klausem. Portfolio spravovala též polostátní­mu energetick­ému kolosu ČEZ.

Dostatečně známé je i angažmá Key Investment­s, do té doby prakticky neznámé firmy, v obchodech Stanislava Grosse. Právě ona mu půjčila peníze na nákup akcií Moravia Energo, jejichž prodejem pohádkově zbohatl. Starala se též omilionové úspory bývalého ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka za ODS. Ten s její pomocí „odklonil“16 milionů korun před manželkou. Skandální finanční transakce ho stála křeslo ministra.

To všechno vyvolává otázky, které právě probíhajíc­í soudní pro- ces patrně neosvětlí. Ten se totiž týká až poslední fáze života společnost­i Key Investment­s, kdy v průběhu několika let nabrala klienty z veřejné sféry. Peníze si k ní uložily městské části Prahy 6, 10, 13 a také města Lázně Bohdaneč, Votice nebo Sokolov.

Stopy ve tmě

Na rozdíl od „šťastnější­ch“klientů ale jejich sázka na neznámého brokera dopadla tragicky. Key Investment­s jim do portfolia nakoupila dluhopisy tří firem, které s ní byly personálně propojené, ale neměly mít takřka žádnou hodnotu. Šlo o leasingovo­u společnost Borsay, anglickou firmu E Side Property a chemický holding Via Chem Group.

Zejména posledně jmenovaná společnost působí v této souvislost­i jako rudý hadr. Dle řady zdrojů ji ovládá kontroverz­ní podnikatel Petr Sisák. Ten samý Petr Sisák, jehož v souvislost­i s údajnými insolvenčn­ími podvody nedávno policie obvinila a uvrhla do vazební cely. Již několik let se opatrně spekuluje, že Sisák mohl stát i za Key Investment­s.

V té souvislost­i je zajímavé, že předsedu představen­stva Daniela Brzkovskéh­o u soudu zastupuje Jakub Tuček z advokátní kanceláře Vladyka & Kubica. Její spolumajit­el Robert Vladyka je spolu se Sisákem na seznamu obviněných. Vtextu obvinění o něm policie konkrétně tvrdí, že s Petrem Sisákem ho pojí „dlouhodobá známost a záliba v bojových sportech“.

 ?? Bývalý předseda představen­stva (na snímku uprostřed), měl dle obžaloby využívat nedbalosti a neodbornos­ti zákazníků a kupovat rizikové investiční cenné papíry FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Daniel Brzkovský,
Bývalý předseda představen­stva (na snímku uprostřed), měl dle obžaloby využívat nedbalosti a neodbornos­ti zákazníků a kupovat rizikové investiční cenné papíry FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Daniel Brzkovský,
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia