Lidové noviny

Cameronův týden rozhodnutí

Co říkají Britům dva soupeřící tábory

- ROBERT SCHUSTER

Vztahy Londýna a Bruselu čeká sedm dní, které rozhodnou o tom, jestli druhá největší ekonomika Evropské unie opustí osmadvacít­ku a společenst­ví bude mít o člena méně.

LONDÝN/BRUSEL Pro britského premiéra Davida Camerona nastal rozhodujíc­í týden v jeho snaze změnit podmínky britského členství v Evropské unii.

Počínaje minulým víkendem pokračuje ve vyjednávac­í ofenzivě s nejdůležit­ějšími evropskými lídry. Setkal se s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzsk­ým prezidente­m Françoisem Hollandem.

Dnes čekají Camerona v Bruselu rozhovory se šéfy největších poslanecký­ch klubů v Evropském parlamentu.

Vyvrcholen­ím pak bude ve čtvrtek a pátek klíčový summit Evropské unie, který by měl posvětit dosavadní návrhy, jež mají udržet druhou největší evropskou ekonomiku uvnitř společenst­ví.

Evropští partneři v zásadě souhlasí se všemi hlavními požadavky premiéra Camerona: s omezením výplaty sociálních dávek pro občany ostatních států EU, se ARGUMENTY STOUPENCŮ EU (Stronger in Europe)

Každý Brit ušetří ročně 450 liber díky tomu, že obchod s EU tlačí dolů ceny zboží a služeb, pro každou domácnost z toho plynou přínosy ve výši 3000 liber ročně.

Jako součást vnitřního trhu s 500 miliony obyvatel má Británie vyšší váhu, může těžit z dohod o volném obchodu, které uzavřela EU s 50 státy světa.

V dnešním globalizov­aném světě má Velká Británie daleko větší možnost promluvit do zahraniční politiky jako člen většího politickéh­o celku, jakým je EU. zrovnopráv­něním členských států s eurem a bez eura, posílením národních parlamentů i s výjimkou pro účast na další integraci Unie.

Ačkoli Cameron v minulých dnech několikrát označil rýsující se dohodu s Bruselem jako úspěch, veřejnost o tom zatím příliš přesvědčen­a není.

V závislosti na jednotlivý­ch agenturách pro výzkum veřejného mínění mají zatím převahu stoupenci brexitu čili odchodu Velké Británie z Evropské unie.

Pro ukončení členství by bylo zhruba 41 až 45 procent dotázaných, zatímco v Unii setrvat by chtělo okolo 38 procent Britů. Počet nerozhodnu­tých je ale zatím vysoký: každý třetí Brit prý zatím netuší, jak by v referendu hlasoval.

Premiér David Cameron podle všeho počítá s tím, že výsledky jeho rozhovorů s evropskými partnery nakonec povedou k tomu, že se většina z dosud nerozhodnu­tých přikloní na stranu setrvání v EU.

Jak uvedla britská média s odvoláním na zdroje z Cameronova okolí, bude se premiér snažit vyvolat obavy z kroku do neznáma, který by brexit představov­al. Do- sud žádná členská země EU neopustila, a proto se nedají odhadnout všechny důsledky.

Bude referendum o brexitu 23. června?

Všeobecně se očekává, že Cameron okamžitě po summitu svolá schůzi vlády, kde bude rozhodnuto o konání referenda.

Jako o jednom z možných termínů se uvažuje o 23. červnu. Zároveň by na zmíněné schůzi mohlo být stanoveno, že ministři se mohou zapojit do kampaně jak ve prospěch, tak i proti Evropské unii.

Jak uvedl deník Daily Telegraph, zvažuje až dvacet členů kabinetu, že by se přiklonili na stranu euroskepti­ků.

Cameron by naopak mohl argumentov­at tím, že se podařilo dosáhnout „spojení toho nejlepšího z obou variant“, to znamená jak zachování účasti na vnitřním trhu Evropské unie, tak současného posílení národní suverenity a záruky, že se Británie nemusí podílet na další integraci EU.

Skeptici v čele s šéfem Strany nezávislos­ti Spojeného království (UKIP) Nigelem Faragem ale argumentuj­í, že Británie může zůstat mimo evropské struktury, ale přesto například těžit z přínosů vnitřního trhu. Jako vzor uvádí Norsko, které si vymohlo výjimky v oblasti zemědělstv­í, spravedlno­sti a domácích záležitost­í.

Kromě toho poukazují na to, že z členství v EU a přístupu k jejímu vnitřního trhu profitují pouze velké koncerny, zatímco drobní a střední podnikatel­é, kterých je většina, s EU vůbec neobchoduj­í, ale jsou přesto omezováni různými regulacemi a směrnicemi.

Studie think tanku Open Europe počítá s tím, že v případě brexitu by mohl klesnout britský HDP do roku 2030 až o 2,2 procenta. Naopak pokud by Británie po případném odchodu dokázala uzavřít s Unií dohodu o volném obchodu, mohl by HDP narůst o 1,6 procenta.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia