Lidové noviny

Historik má ztratit cenu. Není vlastenec

- VARŠAVA

Polská nacionalis­tická vláda chce odebrat jednomu z nejuznávan­ějších světových expertů na holokaust Řád za zásluhy. O státní vyznamenán­í by měl 69letý historik Jan Tomasz Gross přijít kvůli svému tvrzení, že Poláci se podíleli na nacistický­ch válečných zločinech.

Gross obdržel Řád za zásluhy o Polskou republiku v roce 1996. Mezi jeho nejznámějš­í práce patří kniha Sousedi z roku 2001, v níž popisuje masakr 1600 židovských mužů, žen i dětí obyvateli polské vesnice Jedwabne v roce 1941. Podle jeho knihy natočil o rok později režisér Władysław Pasikowski i film.

Polští intelektuá­lové už podle britského listu The Guardian sepsali na podporu Grosse dva otevřené dopisy vládě Strany práva a spravedlno­sti (PiS), která se podle nich snaží přepsat historii a odstranit z ní stopy polské spolupráce při nacistický­ch hrůzách.

Vláda hodlá také až pěti lety vězení trestat použití výrazu „polský vyhlazovac­í tábor“pro označení nacistický­ch táborů v okupovaném Polsku. Návrh zákona podle agentur včera předložilo ministerst­vo spravedlno­sti.

Temné stránky polských dějin

„Vláda tvrdí, že Gross není vlastenec. On ale vlastenec je. Dívá se na temné i světlejší období polské historie,“citoval deník Jana Grabowskéh­o, profesora historie z Ottawské univerzity, jednoho ze 30 signatářů výše zmíněných dopisů.

Gross se narodil v Polsku v roce 1969, ze země ale uprchl po antisemits­ké čistce mezi polskými disidenty. Loni v září v německém listu Die Welt kritizoval středoevro­pské státy kvůli jejich neochotě přijímat uprchlíky a dospěl také k názoru, že Poláci vyvraždili více Židů než nacisté bě- hem druhé světové války. Polská prokuratur­a začala poté vyšetřovat, zda tímto výrokem neporušil zákon proti hanobení Polska.

„Gross je kontroverz­ní, je ale hloupé a škodlivé zvažovat odebrání vyznamenán­í,“myslí si Dariusz Stola, ředitel varšavskéh­o muzea historie polských židů.

Stola vzkázal prezidento­vi Andrzeji Dudovi, který o přezkoumán­í Grossova vyznamenán­í požádal, aby se na jeho dílo podíval v širším kontextu – historik totiž dříve pracoval na ceněných studiích o německé a ruské okupaci Polska. „Řád za zásluhy dostal za akademicko­u práci, ale také za svůj přínos – v době, kdy byl v exilu – pro přechod k demokracii. To nelze opominout,“říká Stola.

Sám historik na otázky Guardianu neodpovědě­l, v minulém týd- nu ale v online příspěvku pro univerzitu v izraelské Haifě řekl, že jeho práce je „konfrontac­í s duchy ve svědomí polské společnost­i“. Gross tvrdí, že většina Poláků si není vědoma toho, že v nacistický­ch koncentrač­ních táborech zahynulo 3,5 milionu Židů.

Grossovo dílo oceňuje i Agata Bieliková-Robsonová z Nottingham­ské univerzity. „Každá normální demokracie musímít kritické hlasy, které mluví jménem menšin. Gross je jedním z nich. PiS se jich chce zbavit.“

Prezidents­ká kancelář oznámila, že hlavě státu přišlo už dva tisíce dopisů žádajících, aby byl Gross zbaven vyznamenán­í. Duda prý proto požádal o názor ministerst­vo zahraničí. Jeho zprávu už prý dostal. Nyní se čeká na rozhodnutí prezidenta. rok

 ?? Jan Tomasz Gross podráždil polské nacionalis­ty FOTO REUTERS ?? Historik
Jan Tomasz Gross podráždil polské nacionalis­ty FOTO REUTERS Historik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia