Lidové noviny

Bosna si počká na EU nejméně dekádu

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Dvacet let po konci krvavé občanské války podala Bosna a Hercegovin­a žádost o členství v EU. Jen cesta k získání kandidátsk­ého statusu může ale trvat roky.

BRUSEL/PRAHA Zatímco Velká Británie se připravuje nejpozději do konce příštího roku uspořádat referendum o možném vystoupení z Evropské unie, o několik tisíc kilometrů jihovýchod­ním směrem je trend opačný. Bosna a Hercegovin­a včera oficiálně podala žádost o přijetí do EU. Společně s Kosovem byly posledními státy západního Balkánu, které dosud formálně nenastoupi­ly cestu evropské integrace.

„Vidíme, že náš soused Chorvatsko je již členskou zemí. Černá Hora se vydala cestou integrace do EU, stejně jako Srbsko. Bosna a Hercegovin­a je také součástí tohoto kontinentu,“argumentov­al při formálním předání bosenské žádostí včera v Bruselu šéf tříčlennéh­o předsednic­tva, kolektivní­ho vedení země, Dragan Čovič. „Jsme si vědomi toho, že je to náš úkol, který musíme splnit,“prohlásil podle agentury Reuters.

Neoslnivá startovní pozice

Po setkání s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogherinio­vou a komisařem pro rozšíření Johannesem Hahnem z úst šéfa bosenského předsednic­tva zaznívaly velmi optimistic­ké odhady.

Čovič prohlásil, že očekává zís- kání kandidátsk­ého statusu pro svoji zemi už příští rok. To však musí posoudit Evropská rada. V případě sousedního Chorvatska od podání přihlášky k udělení kandidátsk­ého statusu uplynulo čtrnáct měsíců, u Albánie však pět let.

Jak ovšem poznamenal komi- sař Hahn, cesta Bosny do unijní rodiny bude dlouhá a náročná, bude zapotřebí provést množství reforem. „Členství nebude možné získat za pár měsíců, dokonce za několik let,“varoval. Odborníci jako nejbližší možný termín přidružení Bosny do EU zmiňují rok 2025. Reálně se však může tento proces ještě o léta protáhnout.

Čovič se rovněž nechal slyšet, že již v červnu by mohla zahájit Bosna i proces integrace do NATO. Sousední Černá Hora tak – k nevoli Bělehradu, z jehož područí se vymanila v roce 2006, iMoskvy, jejího spojence – učinila již na sklonku loňského roku.

Hornatá balkánská země nemá na cestě k EU nijak oslnivou startovní pozici. I po dvaceti letech se stále vzpamatová­vá z krvavé občanské války. Sužuje ji rekordní nezaměstna­nost, zvlášť mezi mladými (podle Světové banky přes 57 procent). Celá řada továren po válce zůstala zavřená a zahraniční investoři se zdráhají v zemi s nejistou budoucnost­í utrácet. Je tomu jen pár měsíců, kdy Bosně bez půjčky MMF hrozilo, že nebude mít z čeho vyplácet státním zaměstnanc­ům platy či penzistům důchody.

„Protektorá­t EU“

Tíživá situace země přitom zčásti vězí i v komplikova­nosti jejího politickéh­o systému, jenž patří k jedněm z nejsložitě­jších na světě. Poválečné uspořádání, vycházejíc­í z Daytonské mírové dohody, rozdělilo zemi na dvě entity, z nichž každá má vlastní státní orgány. Země má také slabé centrální orgány a specifický úřad zástupce mezinárodn­ího společenst­ví, tradičně obsazovaný Západem. Někdy proto bývá Bosna přirovnává­na k protektorá­tu EU.

Domluvit cokoliv v tomto sytému se rovná takřka zázraku. I díky tomuto specifické­mu postavení, jemuž se Bosna ve vztahu k EU těší, však do ní již léta proudí masivní rozvojová pomoc.

Další v podobě různých předvstupn­ích mechanismů ovšem zcela jistě nebude zadarmo. Dá se čekat, že Brusel bude tlačit mimo ekonomický­ch a politickýc­h reforem také v otázce bezpečnost­ní. Z žádné jiné evropské země (spolu s Kosovem) totiž v poměru k počtu obyvatel neodchází tolik občanů k islamistům na Blízkém východě. Již od podzimu se hovoří také o riziku, že by se cesty migrantů mohly při vyhrocení situace v některé ze stávajícíc­h zemí na trase stočit právě přes Bosnu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia