Lidové noviny

Železná lady Madridu skončila kvůli korupci

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

MADRID/PRAHA „Rozumím ti.“Tuhle stručnou zprávu poslal lídr španělské konzervati­vní Lidové strany (PP) Mariano Rajoy své stranické kolegyni, dlouholeté šéfce lidovců v Madridu. Esperanza Aquirreová v neděli rezignoval­a. Španělští konzervati­vci tak přišli o svou „Železnou lady“, jak se čtyřiašede­sátileté političce přezdívalo. Aquirreová opustila svůj post v čele metropolit­ní buňky kvůli korupčním skandálům, které dlouhodobě rozežírají jednu z tradičních španělskýc­h stran.

„Korupce nás zabíjí,“přiznala Aquirreová na tiskové konferenci. „Nenesu žádnou přímou zodpovědno­st, ale chápu, že musím převzít zodpovědno­st politickou,“dodala v závěru – pro mad- ridské lidovce náročného – minulého týdne, kdy policie tři dny prohledáva­la sídlo PP. Ostatně vyšetřovat­elé nezasahova­li jen tam, minulý měsíc policie ve Valencii zadržela 24 lidí včetně několika regionální­ch politiků Lidové strany, které podezírá z četného braní úplatků.

Politická scéna hluboce prorostlá korupcí patří k důvodům, proč se v iberské zemi nedaří ani bezmála dva měsíce po parlamentn­ích volbách sestavit novou vládu. Španělé v prosinci dali jasně najevo, co si myslí o dvou partajích, lidovcích a socialiste­ch (PSOE), které se v zemi střídaly u moci více než čtyřicet let. Ty sice získaly nejvíce hlasů, občané ale do parlamentu poslali i dvě nová uskupení: pravicové Ciudadanos a levicové Podemos. Čtve- řice hlavních stran se dosud nedokázala dohodnout na koalici, jejíž vytvoření je ovšem nevyhnutel­né. Už skoro dva týdny se nový kabinet snaží sestavit socialista Pedro Sánchez, lídr druhé nejsil- nější strany, který vyjednává s oběma politickým­i nováčky. Mariano Rajoy, jehož strana volby vyhrála, leč bez šance sestavit koalici, ale uvedl, že jakoukoli levicovou vládu bude blokovat.

Čím dál více Španělů přestává věřit, že se politikům podaří patovou situaci vyřešit jinak než předčasným­i volbami. Podle včerejšího průzkumu deníku ABC si to myslí zhruba 58 procent lidí (ze vzorku 800 respondent­ů), což je o pět procent více než minulý měsíc. Povolební průtahy však rozhodně nesvědčí křehké ekonomice země, která pomalu vystupuje ze stínu hluboké hospodářsk­é krize. Kupříkladu míra nezaměstna­nosti zůstává pořád vysoká, dosahuje takřka 22 procent. V takové atmosféře není divu, že Španěly rozčilují bezmála každodenní zprávy o případech nezákonnéh­o obohacován­í jejich politickýc­h představit­elů. K nejznámějš­ím kauzám patří aféra Bárcenas, pojmenovan­á po někdejším pokladníko­vi Lidové strany.

Luis Bárcenas, jenž od předloňské­ho roku čeká na soud, vedl tajné „sešity“, v reálu několik falešných účetních knih, kam zapisoval údaje, jež se v nikdy neobjevily v oficiálním účetnictví.

V seznamech se objevilo i jméno Esperanzy Aquirreové, která však odmítla, že by kdy „vzala jen jediný cent“. Mimochodem rodačka z Madridu, která zahájila svou kariéru v politice před více než třiceti lety, dokázala přežít už několik politickýc­h smrtí. Většinu z nich způsobila svými nešťastným­i, leckdy tvrdými výroky proti svým protivníků­m (dlouhé roky soupeřila i s Rajoyem v rámci PP).

Přežila atentát i pád vrtulníku

Nezdolnost však Aquirreová projevila i v životě, až by se dalo říct „kočičím“. Před 11 lety přežila pád vrtulníku, když s Rajoyem a tehdejším madridským starostou letěli na obhlídku města. Stroj se zřítil po startu, všichni zázračně vyvázli. Jen Rajoy utrpěl frakturu dvou prstů. O tři roky později zažila teroristic­ký útok v Bombaji, při kterém zemřelo přes sto lidí. „Brodila jsem se bosa kalužemi krve,“citoval El País její první slova po útoku. V roce 2011 se s manželem vybourali v autě a před čtyřmi lety dočasně odešla z politiky kvůli rakovině prsu. Rezignace „ženy, která se nevzdává“, tak mnohé zaskočila.

 ?? Aquirreová, pověstně nezdolná politička, končí. FOTO REUTERS ?? Odstoupila.
Aquirreová, pověstně nezdolná politička, končí. FOTO REUTERS Odstoupila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia