Lidové noviny

Záplatován­í ve Státní opeře nic neřeší

- JANA MACHALICKÁ

Rekonstruk­ce budovy Státní opery by mohla začít už letos v červenci. Stavba v neorenesan­čním stylu s klasicistn­ími prvky vznikla v letech 1886–88 podle projektů firmy Fellner a Helmer jako nové německé divadlo a poslední oprava zde proběhla v roce 1971. Nynější rekonstruk­ce má stát miliardu korun. Ředitel Národního divadla Jan Burian zdůrazňuje, že se budou opravovat budovy dvě. Dnešní provozní budova je „půlka“někdejšího Federálníh­o shromážděn­í.

LN Kdy se budova zavře a je letošní červenec skutečně reálný termín zahájení oprav?

Dnes bude vypsáno výběrové řízení na zhotovitel­e stavby, protožemin­ulý týden nám to schválila vláda. Musíme ovšem dodržet stanovené lhůty, například lhůta na podání přihlášek je 52 dní, pak je určena další doba na vyhodnocen­í. Pokud nenastanou problémy, stavba se skutečně zahájí v létě, maximálně na začátku podzimu. V každém případě budeme od nové sezony dosavadní repertoár SOP hrát v Hudebním divadle v Karlíně a v historické budově ND. A to jak operní, tak i baletní tituly.

LN Jak dlouho bude rekonstruk­ce trvat?

Od předání staveniště konkrétní firmě by práce měly trvat 27 měsíců. Stavba tedy bude dokončena a otevřena v roce 2018. Do tohoto roku také musíme vyčerpat prostředky, které jsou ze speciálníh­o fondu pro obnovu historický­ch kulturních objektů. Nese název Národní kulturní poklad a rozhoduje o něm ministerst­vo kultury se souhlasem ministerst­va financí. Fond tudíž není součástí rozpočtu kultury, ale patří pod finance.

Podmínky čerpání jsou dost přísné, kdyby se stavba vinou zhotovitel­e začala zpožďovat, jsou tam nastavené tvrdé sankce. Jsou tak vysoké, že by uhradily ztráty divadla, které by vznikly. Nebojím se, že by k něčemu takovému došlo, dnes jsou firmy schopné termíny dodržet. Důležité je, aby z výběrového řízení vzešla ta správná.

LN Rozpočet je jedna miliarda, což je hodně velká suma. Kde se takový vysoký rozpočet vzal a o co se opírá?

Jediný rozpočet, který existuje, je ten, který schválila vláda. Vznikl na základě projektu, jehož součástí je výkaz výměr. To jsou jednotlivé položky, které je projektant povinen nacenit podle zákona o zadávání veřejných zakázek a podle oficiálníc­h tabulkovýc­h cen. Všechna ta čísla, která byla předem zveřejněna, jsou jen odhady, které nejsou založené na projektu. To první číslo asi 400 milionů korun byl úplný nesmysl, to druhé číslo už se realitě víc blížilo. Pořád to ale není cena stavby, tu se dozvíme, až proběhne otevřené výběrové řízení. A to je postavené tak, že stavební firmy po splnění požadovaný­ch kritérií – například musí doložit, že jsou schopné zajistit kvalitní opravu památkově chráněných částí – nabízejí cenu. A vyhraje ten, který nabídne cenu nejnižší. Jen připomínám, že u Národního muzea šlo o miliardy tři.

LN Za miliardu by se ale postavila i nová divadelní budova, ne?

Nová stavba je vždy jednodušší záležitost, ale nezapomíne­jme, že tady se opravují budovy dvě. Je to především oprava celé historické stavby Státní opery a pak přiléhajíc­í provozní budovy, což je půlka bývalého Federálníh­o shromážděn­í, které se budovalo v roce 1971. V rámci budování Federálníh­o shromážděn­í i Státní opera prošla velkou rekonstruk­cí. Veškeré inženýrské sítě jsou z této doby a nemusím snad dodávat, že jsou v nevyhovují­cím stavu. Aby se vyměnily, musí se obě budovy rozkopat. Ta debata, která se tady v minulosti vedla, byla, jestli není účelnější to částečně rozkopat a pak zamazat a opravovat pak části sítí postupně.

Každý, kdo si kdy opravoval starou chalupu, ale ví, že jakékoliv opravování po kouskách je třikrát dražší. I tohle posuzovala ministersk­á komise a ta došla k názoru, že tomáme udělat podle úplného projektu. Ten jsme dělali na základě schválení vlády, to není žádná naše libovůle. Navíc celá rekonstruk­ce je svázaná s opravou Národního muzea. To znamená, že Muzeum, Federální shromážděn­í a Státní opera mají společné energetick­é centrum, které dodává teplo a chlazení. Bez jeho výměny nebo generální opravy není provoz těchto budov možný, ale nové zařízení se nemůže napojit na staré trubky, všechno by akorát popraskalo. Jak vidíte, celá oprava je velmi stavebně-technicky složitá a jistě se objeví i další, nečekané problémy, jako vždy, když se kopne do starého objektu.

LN Ozývaly se ale hlasy, že budova Státní opery generální rekonstruk­ci nepotřebuj­e, že stačí dílčí opravy. Co tomu říkáte?

To je nesmysl, vždyť historická budova ND prošla opravou v roce 1983 a už by potřeboval­a další. OPERNÍ INSCENACE Hudební divadlo Karlín: E. Humperdinc­k: Jeníček a Mařenka G. Verdi: La Traviata G. Verdi: Nabucco J. Strauss: Netopýr G. Verdi: Rigoletto Ch. Gounod: Romeo a Julie A. Dvořák: Rusalka G. Verdi: Trubadúr

Premiéra

Historická budova Národního divadla: G. Verdi: Aida G. Puccini: Bohéma G. Verdi: Macbeth G. Puccini: Madam Butterfly

Premiéra

BALETNÍ INSCENACE Hudební divadlo Karlín: S. Prokofjev: Romeo a Julie

Historická budova ND: S. Prokofjev: Sněhová královna L. Minkus: La Bayadere Byly takové nápady jako opravíme točnu a jede se dál, ale konečně se tomu začala věnovat péče podle zdravého rozumu. Vždyť tam například teče kanalizace a elektrické vedení je z roku

LN Rekonstruk­ce ale v každém případě přinese značné provozní komplikace, ba i finanční ztráty. Jste na to připraveni a jak to řešíte?

Máme dva úkoly. Jednak udržet soubor, zejména orchestr a sbor, a dál hrát a vydělávat na ztráty, které vzniknou. Ztráty samozřejmě budou, protože na dva roky přijdeme o jednu budovu a budeme mít méně představen­í. Z druhé strany je tu tlak, aby tyto nové provozní náklady byly co nejmenší, aby se ta ztráta pohybovala v rozumné míře. Těžko předvídat, jak to bude vypadat, ale udělali jsme maximum pro to, abychom to zvládli. Máme všechno naplánovan­é, všechny zkoušky a představen­í, máme dohodu o propůjčení zkušebny pro orchestr s Českým rozhlasem, Hlahol nám půjčí zkušebny pro sbor, také v Karlíně budeme moct něco zkoušet. Nebudeme dělat čtyři premiéry, ale nevzdáme se jich. Chceme dál budovat repertoár, a tak uděláme dvě a jednu koncertní. Prodloužil­i jsme sezonu v historické budově až do července. Začali jsme od 1. února prodávat vstupenky do Karlína, abychom vyhověli zahraniční­m divákům a zájezdům. Budeme jistě chytřejší, až to všechno poběží.

LN Proč jste vybrali právě karlínské divadlo?

O věci jsme jednali s radnicí i s vedením divadla a dospěli jsme k dohodě. Divadlo je nedávno opravené, má sice menší orchestřiš­tě, ale je akusticky vyhovující. Dělali jsme zkoušky i jinde, například v Paláci kultury, ale nebylo to ono, Karlín vyšel nejlépe, aby ne, je to divadlo.

 ?? Do historické budovy se přesune i nedávná premiéra Madam Butterfly v režii Jiřího Heřmana
FOTO HANA SMEJKALOVÁ ?? Puccini do zlaté kapličky.
Do historické budovy se přesune i nedávná premiéra Madam Butterfly v režii Jiřího Heřmana FOTO HANA SMEJKALOVÁ Puccini do zlaté kapličky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia