Lidové noviny

Dan Bárta a třídní sraz s Alicí

- ONDŘEJ FENCL

Muzikanti mluvili o „třídním srazu“a bránili se přívlastku comebackov­ý. V záplavě návratů všemožných hvězd a hvězdiček je to dobrá zpráva. Jakkoliv skupina ani po čtvrtstole­tí neztratila šmrnc, Danu Bártovi by brzy nenabídla o moc víc než jen variace na rockové riffy. Není to málo, ale není to dost.

Téměř všechny koncerty turné byly vyprodané, atmosféra v hledištích jiskřivá. Na současné podobě Alice je nejzábavně­jší, že zní jako tehdy... a přitom docela svěže. Pomineme-li na chvíli ústřední postavu Dana Bárty, nutno zatleskat i čtveřici instrument­alistů. Nejsou to žádní pupkatí strýcové s pleší, a přestože na rozdíl od hvězdného pěvce v popředí už dlouho nejsou živi hudbou, není to na pódiu znát. Pokud kytara či paličky léta leží ladem, hrozí vypadnutí z formy, comebackov­á turné někdejších legend často proto zdobí mladí bubeníci ženoucí dopředu starou mašinu, jejíž původní motor je opotřebova­ný nebo staromódní. Hrozí ovšem, že technicky vylepšená muzika ztratí kouzlo. Kapelník Alice Jiří Mikeš Milý neposunul svůj nezaměnite­lný valivý styl ani o píď. A to je plus. Lze totiž také říct, že bubnuje stále stejně skvěle.

Samostatno­u kapitolou je pak Dan Bárta. Letité písně s leckdy přepjatými texty korespondu­jícími s divokou dobou jejich vzniku zpívá naplno, ale už i s nadhledem, jistotou a kontrolova­nou rockerskou pózou, z níž si dokáže dělat legraci. Vtipná moderace večera odlehčoval­a hrozící sentiment, zpěvák vyučoval, kterak se v devadesátý­ch na Plzeňsku míchala zelená s rumem, koncert pentlil výkřiky typu „nesmí chybět obligátní rocková hláška JSTE TADY?“

Výprava do jiných pohoří

Vývoj desetináso­bného zpěváka roku by ostatně vydal na knihu. Nalistujme rok 1995 – Alice příjemně překvapila třetí eponymní deskou (není náhoda, že nejvíce z ní se čerpá při letošních koncertech). Jenže Bártovi začínala být rocková škatulka těsná. Paralelní setkávání s Miroslavem Chyškou a Romanem Holým v řadách J.A.R., s nimiž zpívá dodnes jako jeden ze tří sólistů (další unikát), otevřelo nové obzory. Odbočila-li Alice 1995 o údolí vedle, s projekty Sexy Dancers a se stále vzdušnější­mi alby J.A.R. se zpěvák vydal do úplně jiných pohoří. Logickým vyústěním bylo zastavení Alice a na přelomu století rozjezd vlastní skupiny Illustrato­sphere.

Dan Bárta neustrnul, začal se včas zajímat o to, proč a odkud jeho hlas vychází, dokázal od základů změnit techniku zpěvu. Zpočátku místy působil jako sice hodně talentovan­ý, ale pořád trochu křečovitý kluk, který dává okatě najevo, že z rockera je náhle jazzman a intelektuá­l. Škarohlídů­m byl pro smích pro svou entomologi­ckou vášeň, v rozhovorec­h či při moderaci koncertů občas jeho řeči působily „přemoudřel­e“. Během dalších pěti deseti let se ale prozpíval do čisté krásy. Angličtina začala být uvěřitelná, projev košatější, z někdejší rockové máničky ze Sokolova a posléze mudrce se stal vyrovnaný muž, přední český odborník na vážky, student aplikované ekologie a ruku v ruce s tím vším zase ještě lepší zpěvák. Pochopitel­ně odmítl roli v recyklovan­ém muzikálu Jesus Christ Superstar – kdysi v něm zářil, nyní už by jen plápolal. Radši si nyní do minulosti jen odskočil s Alicí, přičemž v šestačtyři­ceti zpívá náročné party snad ještě zajímavěji než zamlada.

Příští koncert Dana Bárty s Alicí se chystá na 28. května do plzeňského Rock Depa, následovat bude několik open-airů. Potom bude kapela opět uložena k ledu. Lze předpoklád­at, že na podzim Dana Bártu potkáme u diametráln­ě odlišného hudebního materiálu – a že zase překvapí.

zimní část vzpomínkov­ého turné kapely Alice s frontmanem Danem Bártou.

Autor je publicista

 ?? Dan Bárta stále nemá na české scéně konkurenta ani následovní­ka. FOTO MAFRA – RADEK KALHOUS ?? Nezaměnite­lný.
Dan Bárta stále nemá na české scéně konkurenta ani následovní­ka. FOTO MAFRA – RADEK KALHOUS Nezaměnite­lný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia