Lidové noviny

Pravidla trucpodnik­u

-

Na takzvanou česko-řeckou iniciativu si po téměř sedmnácti letech vzpomenou asi jen odborníci na mezinárodn­í právo nebo lidé, pro něž je sledování českých proher v zahraniční politice svého druhu posedlostí. O co šlo? Psal se květen roku 1999 a Česko, které bylo teprve dva měsíce členem Severoatla­ntické aliance, upeklo plán na vyřešení situace na Balkáně. NATO mělo zastavit bombardová­ní srbských pozic a kosovské a srbské bojůvky se měly mezi sebou dohodnout na příměří. Což byl přesně opak toho, co požadovala Aliance, která nechtěla dělat žádné ústupky tehdejšímu srbskému prezidento­vi Slobodanu Miloševičo­vi.

Pakt nesoucí rukopis Ruska nakonec 24. května 1999 v Pekingu podepsali český a řecký ministr zahraničí, Jan Kavan a Jorgos Papandreu. Již deset dnů předem o něm ale Kavan mluvil ve sněmovně a pochlubil se, že plán má podporu Itálie a Slovinska a s většinou bodů souhlasí i ostatní členové NATO. Když si ale česko-řeckou iniciativu přečetl tehdejší šéf NATO Javier Solana, rázně ji smetl ze stolu. A pro Kavanův trucpodnik se nenašel uvnitř Aliance jediný hlas podpory.

V podobném duchu se nesl také návrh premiéra Bohuslava Sobotky, který chtěl v rámci „plánu B“společně se zeměmi Visegrádu vyšachovat neschopné řecké úřady a důslednou kontrolu zavést na bulhar- ských a makedonský­ch hranicích. I on vyzradil svůj tah předčasně. A podobně jako v Kavanově případě přišla studená sprcha. Stěžovalo si Německo a nakonec podporu alternativ­ního Schengenu odpískala také Makedonie a Bulharsko.

Česko opět prokázalo, že nezvládá pravidla trucpodnik­u. Ten je spojen s jistou mírou konspirace a vyjednávac­ího potenciálu. O tom, že by se Visegrád natrvalo ujal role balkánskéh­o policisty, nikdo neuvažoval. Šlo o to, ukázat, že názor V4 a dvou balkánskýc­h zemí musí mít na půdě EU váhu a je o něm třeba jednat. Jenže podobně jako v Kavanově případě premiér pustil plán příliš brzy do oběhu. A zvláště německým diplomatům tak umožnil, aby včas zasáhli. Místo hraničních kontrol v režii Visegrádu se tak včerejší pražský summit V4 společně s Makedonci a Bulhary dohodl jen na tom, že „poskytne zemím západního Balkánu potřebnou pomoc a podporu“. Jinými slovy – další policisty a počítače napojené na schengensk­é databáze, které zejména Česko na Balkán posílá už nyní.

Na visegrádsk­ém trucpodnik­u v české režii je asi nejsmutněj­ší to, že jeho východiska jsou správná. Řecko registraci běženců nezvládá, stejně jako Turecko nedělá nic pro to, aby příliv migrantů zbrzdilo z tisícovek denně na pouhé stovky. V době, kdy Rakousko dalo tvrdý strop v podobě počtu uprchlíků, které přijme, a Německo dřív nebo později učiní totéž, je ale důsledné zadržování migrantů na západobalk­ánské trase vytvářením výbušného kotle. A v případě jeho přetlaku je Visegrád tou poslední koalicí ochotných, která by z něj dokázala upouštět páru.

Podobně jako v případě Kavanovy česko-řecké iniciativy premiér pustil plán příliš brzy do oběhu. A zvláště německým diplomatům tak umožnil, aby včas zasáhli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia