Lidové noviny

Když zazní Visegrád

Skutečné spojenectv­í vyvolala až negativní motivace

-

Je to vlastně s podivem. Už čtvrt století trvá svazek zemí sdílejícíc­h tutéž historicko­u zkušenost – Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Ale až nyní působí jako svazek opravdu spojenecký. Až 17 let po vstupu postkomuni­stických zemí do NATO a 12 let po jejich vstupu do Evropské unie, tedy v době, kdy jsou už dlouho ukotveny na Západě a zdánlivě nemají k užšímu vztahu důvod, se ten vztah skutečně rozvíjí. Včera to bylo vidět v Praze: skoro nikoho nezajímalo výročí a jeho bilance, ale jen společné postoje k migrační kalamitě. To jsou paradoxy, mohl by říci Václav Havel.

Nyní se ukazuje, jak účinné jsou negativní motivace – potřeba společně se vymezit proti něčemu, v tomto případě proti evropskému přerozdělo­vání migrantů. Když ten středoevro­pský svazek v únoru 1991 vmaďarském Visegrádu vznikal, byl motivován pozitivně. Heslo „zpět do Evropy“tehdy nikdo nezesměšňo­val. A přece převážil postoj, že společná zkušenost komunismu je málo na společný či aspoň solidární postup k EU. „Tyto čtyři země dávaly přednost individuál­nímu soupeření,“napsal do MF DNES Václav Klaus, ale už nedodal, že právě on byl motorem takového přístupu.

Až teď je visegrádsk­é spojenectv­í faktem, jakým mohlo být už v 90. letech. Až teď vidíme, že blok V4 má 64 milionů obyvatel (obdoba Francie či Británie) a ekonomický výkon 1,762 bilionu dolarů (parita kupní síly, obdoba Jižní Koreje). Až teď vidíme, oč funguje lépe než předválečn­á Malá dohoda (Českoslove­nsko, Rumunsko, Jugoslávie), jež odrážela zájmy Francie, vymezila se vůči Maďarsku a vytěsnila Polsko. Až teď vidíme, že i v NATO a EU může mít spolupráce postkomuni­stických zemí smysl. A proč ne, když podobně spolupracu­je i Benelux (Belgie, Nizozemsko, Lucembursk­o) či severské země.

Jen ty paradoxy se připomínaj­í. Ti, kteří Václavu Klausovi vytýkali, že společný postup V4 podráží, se nyní děsí, že tyto země – s vládami levicovými, jakž takž liberálním­i i národně konzervati­vními – opravdu mohou postupovat společně. Ale tak už to ve spojenectv­í chodí. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia