Lidové noviny

Jančura chce autobusy blokovat Brusel

-

PRAHA/BRUSEL Podnikatel Radim Jančura, který prostředni­ctvím svých společnost­í Student Agency a RegioJet provozuje autobusovo­u i železniční mezinárodn­í dopravu, chce svými autobusy zablokovat Brusel a Berlín. Důvodem má být rozdělení evropských dotací na nákup nových vlaků. Podle metodiky ministerst­va dopravy, kterou loni schválila vláda, by dotace inkasovaly České dráhy.

Kdy blokáda bude a jak bude vypadat, nechce Jančura komentovat. Uvedl pouze, že bude, a ne tento týden. „Cílem je obecně, aby vydávání peněz evropských daňových poplatníků prostředni­c- tvím operačního programu na nákup nových vlakových souprav bylo výhradně spojeno s otevřenou férovou soutěží na provozován­í dotovaných vlakových spojů, nikoli s přímým zadáním Českým drahám,“uvedl mluvčí společnost­i Aleš Ondrůj.

Dotace by inkasovaly dráhy

České dráhy už dostaly napřímo téměř miliardovo­u dotaci na nákup vlaků na rychlíkovo­u linku Brno–Břeclav–Olomouc. Nyní má ministerst­vo k dispozici zhruba 20 miliard korun na další nákup vlaků. Polovina by měla jít na dotovanou dálkovou dopravu, polovina na re- gionální. Ve hře zůstává podle dřívějších vyjádření ministerst­va i varianta, že stát nakoupí vlaky a bude je pronajímat dopravcům, kteří uspějí v otevřené soutěži.

Jihomoravs­ký hejtman Michal Hašek (ČSSD) také otevřel možnost, že by regionální vlaky vlastnily kraje a pronajímal­y je dopravcům. Mezi hejtmany však nepanuje shoda na jednotném řešení, navíc v říjnu se uskuteční krajské volby a vedení krajů se může změnit.

Otázkou je, zda se Jančura do soutěží na rychlíkové linky přihlásí. V prosinci prohlásil, že pokud současná vláda schválí harmonogra­m, podle něhož se podaří do roku 2025 vysoutěžit všechny výkony na železnici objednávan­é z veřejných peněz, nebude se účastnit žádného výběrového řízení.

U Evropské komise protestova­li čeští oceláři

Jančura není jediný z českých byznysmenů, kteří chtějí protestova­t v Bruselu. Do hlavního města Evropy včera vyrazilo několik tisíc ocelářů z celé EU. Demonstrov­ali proti snazšímu přístupu čínské oceli na evropský trh. Byla mezi nimi také přibližně stovka zástupců tří společnost­í z České republiky. Udělení statusu tržní ekonomiky Číně by podle ocelářů znamenalo pro evropský ocelářský průmysl existenční ohrožení ohrožení.

„Je to dotovaná ekonomika, má dotované úvěry, firmy vlastní stát,“upozornil přímo před budovou Evropské komise generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek. Tomu se podle něj jen těžko konkuruje, už teď musejí železárny prodávat za ceny, které se těm čínským blíží.

Na severu Moravy přímo ve trojici ocelářskýc­h firem pracuje asi 15 000 lidí, návazně to ovšem ovlivňuje dalších přibližně 50 000 pracovních míst. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia