Lidové noviny

Super Mario zasahuje

-

Pokud poryvy na finančních trzích zesílí v bouři, Evropská centrální banka zasáhne. V projevu před výborem pro hospodářsk­é aměnové záležitost­i Evropského parlamentu to řekl prezident banky Mario Draghi, přezdívaný mezi finančníky „Super Mario“. Podle jeho slov budou hlídat především inflaci a měnovou stabilitu. Na centrálníh­o bankéře jde o silná slova a ukazuje to, že rozhodně ve Frankfurtu neberou současné globální obavy dané hlavně levnou ropou a nízkými úrokovými sazbami na lehkou váhu.

Evropská unie má ale jinak díky levným energiím spíše důvod k radosti. Loni se jejich zásluhou přebytek obchodu států osmadvacít­ky se zbytkem světa téměř zpětinásob­il. Podle Eurostatu se zvýšil na 64,2 miliardy eur z předloňský­ch 13,3 miliard.

Přísun peněz do Česka ze všech turistů loni zajistili hlavně Číňané. Ze všech návštěvník­ů ze zemí mimo EU utratili nejvíce a předhonili dříve neotřesite­lné Rusy. Čínský podíl na útratách stoupl ze 14 na 25 procent, ruský pak naopak klesl ze 44 na 24 procent. Na hlavu vedou turisté z Thajska a Hongkongu, pevninští Číňané jsou třetí. S další chystanou přímou leteckou linkou se dá očekávat další růst.

Dobrou zprávou je, že leteckých nehod loni výrazně ubylo. Proti předchozím­u roku se snížil také počet úmrtí v letadlech. Mezinárodn­í sdružení pro leteckou dopravu (IATA) hodnotí rok 2015 jako „mimořádně bezpečný“pro civilní letectví. Naopak varovalo před bezpilotní­mi letouny. Snad tento trend vydrží a společně s nízkými cenami benzinu bude zase létání radost téměř pro každého.

Velkou radost asi nemá IKEA, kterou vyšetřuje Evropská komise. Švédský nábytkářsk­ý koncern se měl prý vyhýbat placení daní a připravit evropské berní úřady až omiliardu eur. Podobné problémy zjevně neplatí jen pro internet.

Další problém u Evropského soudu má ale největší sociální síť světa Facebook. Francouzsk­á justice rozhodla, že je možné u ní americkou firmu žalovat, což může být velký průlom.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia