Lidové noviny

Živnostník si spočítá, co je výhodnější

Stropy paušálů v roce 2015

- ZUZANA KOHOUTOVÁ

Od loňska jsou všechny výdajové paušály zastropová­ny pro roční příjem dva miliony korun. To je jedna podmínka, která však drobné podnikatel­e moc nezatíží. Ta druhá sice platí už dva roky, ale je výrazně horší: ti, kdo odečítají náklady paušálem a mají z podnikání vyšší příjem než z ostatních činností, si nemohou odečíst slevy na děti a také slevu na vyživovano­u manželku či manžela s příjmy do 68 000 korun za rok.

Výdajový paušál se liší podle vykonávané činnosti a pohybuje se od 30 do 80 procent. Všechny paušály je možné uplatnit za rok 2015 pouze do limitu. „Paušál může využít i podnikatel s ročním příjmem například čtyři miliony korun, ale v takovém případě uplatní výdaje pouze v maximální výši, což je příslušný procentní paušál krát dva miliony korun,“uvádí daňová poradkyně Gabriela Ivanco ze společnost­i Mazars.

Změny v daních zamotají hlavu mnohým živnostník­ům. Zejména těm, kteří mají malé děti a využívají výdajové paušály. Zpřísnily se totiž podmínky, a přestože je paušál pohodlnějš­í, může být nyní pro mnohé účtování skutečných nákladů výhodnější.

Evidence místo paušálu

Už při podávání daňového přiznání za rok 2014 zjistili mnozí podnikatel­é, že musí zaplatit na dani a také povinných pojištěníc­h větší částku než dříve. A nebylo to tím, že by si vydělali více, ale proto, že vykazovali podnikatel­ské výdaje paušálem. Co s tím? Pro mnohé může být řešení přejít z paušálu na daňovou evidenci.

Nejdříve by si měli všichni důkladně spočítat, jestli nejsou jejich skutečné výdaje vyšší než ty paušální. Pokud zjistí, že ano, je z finančního hlediska výhodnější přejít na daňovou evidenci. Je třeba počítat také s tím, že zatímco při stanovení výdajů paušálem zvládli mnozí daňové povinnosti sami, u evidence si budou třeba muset zaplatit odborníka. Ať už účetní či

 ?? Je možné uplatnit daňový paušál ve výši 80 procent. Maximálně ale částku 1 600 000 korun.
ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV MAFRA ?? V řemeslných živnostech
Je možné uplatnit daňový paušál ve výši 80 procent. Maximálně ale částku 1 600 000 korun. ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV MAFRA V řemeslných živnostech

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia