Lidové noviny

Tyhle daně jdou na manželku

-

Snížit si daně tím, že zaměstnají manžela, manželku či registrova­ného partnera, mohou pouze majitelé „eseróčka“či jiné korporace. Živnostník se svým manželem (manželkou) pracovní poměr uzavřít nemůže, ale má k dispozici instituci spolupracu­jící osoby. Rozdělením příjmů a výdajů na svou druhou polovičku si mnozí z nich výrazně sníží daňovou povinnost.

„Jedná se o běžnou praxi daňové optimaliza­ce rodiny. Spolupracu­jící osoba totiž podnikatel­i umožňuje rozdělit příjmy a výdaje na manželku, partnera nebo na dítě, které dokončilo povinnou školní docházku, a tím se zbavit hrozby placení solidární daně. Dále může spolupracu­jící osoba využít slevu na dítě v základní výši 13 404 korun a na další děti vyšší, přestože podnikatel uplatňuje výdajový paušál a na slevu sám nárok nemá,“popisuje daňová poradkyně Blanka Štarmanová ze společnost­i TaxVision.

Podmínkou instituce spolupracu­jící osoby je, že žije ve společné domácnosti a podílí se na podnikání, dejme tomu v administra­tivě nebo účetnictví. Není však pod- míněna sňatkem. Letošní novinkou je možnost rozdělit příjmy i na člena rodinného závodu. Co to znamená? „Příklad je třeba truhlárna, kde pracuje otec, matka a syn, který má vlastní rodinu. Bez existence rodinného podniku by nemohl být syn spolupracu­jící osobou, jelikož neměl s ostatními společnou domácnost. Teď jsou všichni prakticky vedeni jako spolupracu­jící osoby,“vysvětluje Štarmanová.

Spolupracu­jící osoba

Rovnocenný podíl spolupracu­jící osoby na příjmech a výdajích nesmí překračova­t v úhrnu 30 procent, v případě manžela/manželky 50 procent. Částka, o niž příjmy převyšují výdaje, může být nejvýše 180 000 korun za zdaňovací období (u manžela/manželky 540 000 korun) a za každý započatý kalendářní měsíc spolupráce nejvýše 15 000 korun (u manžela/manželky opět více: 45 000 korun).

Spolupracu­jící osoba, například manželka, nepotřebuj­e živnostens­ké oprávnění, ale pro daňové účely je stejně považována za OSVČ, a tím pádem musí podat daňové přiznání. „V něm uvede rozdělené příjmy a výdaje ze společného podnikání a využije slevu na poplatníka 24 840 korun. Tímmanželé získají stejnou úlevu, jako by podnikatel využívajíc­í výdajové paušály mohl uplatnit slevu na manželku. Stejně může postupovat i pár, který nežije v manželském svazku, a podnikatel tak nemohl do svých daní zahrnout slevu na manželku,“uvádí Blanka Štarmanová.

Status spolupracu­jící osoby je třeba oznámit finančnímu úřadu, zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečen­í při zahájení spolupráce. „Je tedy vhodné tuto záležitost řešit s dostatečný­m předstihem,“upozorňuje Štarmanová. zk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia