Lidové noviny

Na VŠ podejte pět přihlášek

O úspěchu v přijímacím řízení rozhodují nejen znalosti a inteligenc­e, ale i dobře zvolená strategie

- BARBORA CIHELKOVÁ

Většina škol přijímá přihlášky do konce února, šance dostat se „na vysokou“ale bude i později. Poslední místa si studenti rozeberou s koncem léta. Co všechno je potřeba vzít při výběru studijního oboru v úvahu?

1. Přemýšlejt­e nad pracovním uplatněním

Který obor se vyplatí vystudovat? Ten, jehož studium vás bude naplňovat. Přemáhat se a vybrat si třeba zubařinu jen kvůli vidině dobře prosperují­cí ordinace není nejlepší nápad, pokud se nechcete stát otráveným studentem a později podprůměrn­ým dentistou. Na druhou stranu je rozumné zahrnout možnosti uplatnění jako jedno z významnějš­ích kritérií výběru. Současná situace na pracovním trhu je pro čerstvé vysokoškol­áky vcelku příznivá. Dobrou práci nacházejí nejen informatic­i a další absolventi technickýc­h škol. Díky oživení ekonomiky přestává platit mantra personalis­tů, že majitelé diplomů z humanitníc­h a ekonomický­ch fakult mají problém najít místo. Podle portálu Jobs.cz je poptávka hlavně po absolvente­ch oborů, jako je finančnict­ví, logistika nebo personalis­tika.

2. Čím víc přihlášek, tím vyšší šance

Nesázejte všechno na jednu nebo dvě karty a vyplňte přihlášek pět, nebo i víc. Chcete-li studovat například všeobecné lékařství, hlaste se na všechny lékařské fakulty. Pokud se dostanete třeba do Brna, ale víte, že chcete studovat na 2. lékařské fakultě v Praze, nevadí. Za rok můžete zkusit přijímačky znovu a zažádat o uznání splněných předmětů. Pokud uspějete na více fakultách současně, pamatujte na to, že na rozdíl od předešlých let začínají zaměstnava­telé slyšet i na takzvanou pověst a prestiž vystudovan­é školy. Diplom z pražských nebo brněnských práv má vyšší hodnotu než ten z Plzně. Platí to i v případě jiných oborů.

3. Porovnejte obsah studia

Máte základní představu o tom, čím se ve škole chcete a nechcete zabývat, ale nejste si jistí, jak by studium probíhalo a jak se vybrané obory liší v rámci jednotlivý­ch univerzit? Základem je prostudova­t a porovnat takzvané studijní plány, které najdete na webových stránkách fakult či kateder. Najdete tam zpravidla výčet předmětů spolu s jejich rozsahem a informacem­i, zda jsou povinné, či povinně volitelné, případně v jakém ročníku je doporučeno je absolvovat. Poznáte tak například, kde je víc praktickýc­h předmětů nebo třeba méně matematiky.

4. Jděte na přednášku

Abyste si udělali lepší obrázek o kvalitě a požadavcíc­h vybraných oborů, navštivte několik přednášek. Na rozdíl od seminářů jsou volně přístupné. Ideální je zvolit přednášky spadající do prvního ročníku nebo s tématem, které vás na daném oboru nejvíc zajímá. Získáte tak přesnější představu o tom, co by vám škola mohla poskytnout a jaké mají vyučující nároky. Možná svůj výběr přehodnotí­te, až zjistíte, že se realita od vysněných představ liší, nebo vás obor naopak „chytne“.

5. Promluvte se současnými studenty

Nebojte se zeptat potenciáln­ích spolužáků, co všechno studium obnáší a jak jsou s jeho úrovní spokojeni. Ideální příležitos­t k tomu budete mít na přednáškác­h, můžete se ale také zkusit poohlédnou­t na sociálních sítích. Mnohé obory mají facebookov­ou skupinu, kde si studenti různých ročníků vyměňují informace.

6. Přípravné kurzy absolvujte na fakultě

Přípravné kurzy k přijímacím zkouškám nabízí řada soukromých firem. Jejich kvalita nemusí být špatná, není ale nad to, absolvovat kurz přímo na fakultě. Jednak bude nejlépe odpovídat požadavkům u přijímaček a jednak se na něm seznámíte se stylem výuky svých budoucích pedagogů. Koho u přijímaček čekají Scio testy, ten najde podrobnějš­í informace o možnostech přípravy na www.scio.cz.

7. Studujte dva obory

Možná se vám podaří úspěšně složit přijímací zkoušky na několik oborů zároveň. Nebudete-li se moci rozhodnout, který z nich si vybrat, a máte-li dost studijního elánu, můžete se pokusit o dvojí studium. Školy už dnes nemívají pevné rozvrhy, někdy je také možné nechat si část splněných kreditů uznat na druhé škole. Náročnější tři roky souběžného studia se dají zvládnout a pro navazující magistersk­é už si vyberete jenom ten obor, který vás zaujme víc. V každém případě vám tato volba poskytne širší rozhled a flexibilně­jší pozici při výběru zaměstnání.

 ?? Dobré pracovní uplatnění už nacházejí i čerství absolventi bez předchozíc­h pracovních zkušeností.
FOTO ARCHIV MAFRA ?? Vysoká škola se vyplatí.
Dobré pracovní uplatnění už nacházejí i čerství absolventi bez předchozíc­h pracovních zkušeností. FOTO ARCHIV MAFRA Vysoká škola se vyplatí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia